05. Hvorfor du bør få dig en mentor

I dag vil jeg give ordet til Mikael Rieck som har helliget sig noget de fleste går og drømmer om – Nemlig passiv indkomst.

På hans blog (antphilosophy.com), deler han ud af hans erfaring med hvordan du kommer i gang med passiv indkomst.

Hvorfor du bør få dig en mentor – Af Mikael Rieck

Tilbage i 2009 fik jeg lov til at skrive et gæsteindlæg i Lars’ julekalender og jeg valgte dengang at skrive omkring den drøm mange har, om en passiv indkomst. Siden dengang er der sket meget, men drømmen har ikke ændret sig for ret mange og desværre er det også de færreste der er nået til det punkt hvor de gerne vil hen.

I forbindelse med lanceringen af min gratis e-bog Den Komplette Guide Til Passiv Indkomst På Nettet har jeg fået et langt bedre indblik i hvad det er for nogle problemer mange sidder med, når de skal starte eller forøge deres passive online indkomst.

Det er altid nemt at sidde i sin egen lille verden og tro, at man ved hvad andre tænker og har brug for, men virkeligheden kan vise sig, at være en helt anden.

Heldigvis har jeg opfordret alle til at skrive til mig via mail, via www.antphilosophy.com eller ved at fange mig på Twitter hvis de havde spørgsmål, kommentarer eller andre ting de ville vende. Det har mange gjort og derfor kunne jeg også hurtigt begynde at se et mønster i hvad folk havde problemer med.

Mentor og/eller coach

Det jeg kunne se var, at mange vidste en masse ting allerede, men var overvældede af de mange forskellige aspekter der indgår i det at drive en online forretning. Uanset om man er ved at bygge en passiv affiliate/adsense forretning op eller man har en webshop, så er der hundredvis af ting man kan give sig i kast med.

Fokus og prioritering bliver derfor noget af det vigtigste, men har man ikke været igennem processen før, hvordan ved man så hvordan man skal fokuserer og prioritere? Det kan man ikke!

Jeg valgte derfor, at tilbyde de personer der havde downloadet min e-bog, at deltage i et mentorprogram. Desværre kunne jeg kun hjælpe 5 personer da min tid er knap (og meget værdifuld for mig). De 5 personer er fundet, er allerede godt i gang og tingene begynder at se lovende ud.

Hvorfor du ikke bør forsøge selv?

I forbindelse med de mange henvendelser jeg fik, så kom der nogle interessante reaktioner. I den mail jeg sendte ud, lagde jeg op til, at jeg naturligvis ikke havde tænkt mig at bruge min sparsomme tid gratis, men at jeg havde en ide til hvordan det kunne blive en Win/Win situation for begge parter.

En af de første mails jeg fik, var fra en person der mente, at jeg burde gøre det helt gratis for ”han havde det hårdt og det var meget synd for ham”. Så her vil jeg give komme med et godt råd til alle der endnu ikke har en mentor til at hjælpe sig…

Hvis du bliver tilbudt hjælp og mener, at du vil kunne bruge den til noget, så LAD VÆRE med at kræve MERE end du bliver tilbudt og samtidig forlange, at du får det mod at give en mindre eller ingen modydelse tilbage. Det stopper alt hjælp med det samme!!

Vælger du derimod at være imødekommende, forklare hvor du selv mener at dine problemer er og hvorfor det er at du kan få gavn af hjælp, så vil sandsynligheden for at få hjælp være langt større. Og det gælder uanset hvem din mentor måtte være.

Men hvorfor siger jeg, at du ikke bør forsøge selv?

Det kan godt lade sig gøre, at finde ud af alting selv. Ved at prøve sig frem nok gange, fejle og så prøve igen, så vil man til sidst finde ud af hvordan man gør det rigtigt.

Men i en branche som online markedsføring, hvor de fleste giver op efter et par forsøg, så vil det for de fleste ende med at der bare er brugt en masse tid (og sikkert også penge).

Kan du i stedet få en mentor til at guide dig ned af den rette sti, så kommer du ikke kun hurtigere frem til målet, men du undgår også at bruge en masse tid (og penge) på alle de ting som helt sikkert ikke vil virke.

Personligt søger jeg altid selv at hente hjælp fra dem der har gået vejen før mig og jeg er ikke bleg for at betale for den hjælp. Jeg betaler gerne med min tid og/eller mine penge for at tilegne mig den viden de har og som kan gavne mig i min forretning.

Vil jeg betale 10.000 kroner for at lære hvordan jeg tjener 20.000 kroner? ABSOLUT! Bør du gøre det samme? Helt sikkert (hvis du spørger mig).

Gode råd i jagten på en mentor

Det lyder let at finde og vælge en mentor, men det er sjældent, at de dumper ned i skødet på dig. I langt de fleste tilfælde bliver du nødt til at være aktiv i din søgen. Derfor vil jeg forsøge at give dig nogle af de råd jeg selv bruger, når jeg leder efter en der kan hjælpe mig videre til næste niveau.

 1. Find ud af hvad det er du gerne vil have hjælp til. Vær så specifik som muligt.
 2. Find nogle personer som allerede selv (ikke kun via undervisning) har gjort de ting du gerne vil kunne og som har haft succes med det.
 3. Se hvordan du kan skabe en indgangsvinkel til personen. Folk der har succes har sjældent meget tid tilovers, så du skal gøre dig fortjent til deres interesse.
 4. Inden du får vedkommende i tale, så find ud af hvad du vil kunne tilbyde vedkommende (evt. på sigt), så han/hun føler at det vil være tiden værd at hjælpe dig.
 5. Tal med vedkommende over telefonen eller mød vedkommende IRL. Find ud af om I kan fungere sammen på det personlige plan og afstem jeres forventninger til et samarbejde.
 6. Få eventuelt noget ned på skrift så begge parter kan huske hvad jeres aftale gik ud på.

Ovenstående punkter er ikke udtømmende og vil variere fra situation til situation. Husk blot altid på, at det er dig der kommer som ”eleven” og ønsker at modtage læring. Vær ydmyg omkring det, lyt til de gode råd, men sørg altid for at danne dig din egen mening.

At have en mentor handler om at blive vist i den rigtige retning, få forklaret hvorfor og så selv træffe sine egne velovervejede beslutninger på det grundlag.

Har du erfaringer med at være mentor eller elev? Så vil jeg gerne høre om dem i kommentarerne herunder.

God december til alle!

/Mikael

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

19 Responses

 1. Alexander siger:

  Hej Mikael

  Jeg har aldrig takket dig for din glimrende e-bog. Tak!
  Derudover tror jeg faktisk, at du har fat i noget af det rigtige her. Jeg tror de fleste mennesker enten tager hjælp forgivet. Eller også er de bare for forhippet på at ville klare alt selv.
  Du har i hvert fald lige inspireret mig til at tage skridtet og skaffe noget kyndig feedback.

  Mvh Alexander

 2. Mega spændende post 🙂

  Kunne du overtales til at lave en post fra den anden vinkel også? Altså, hvad kræves der for at blive mentor? Hvad skal man overveje?

 3. Mikael Rieck siger:

  @Alexander, det glæder mig at du kunne bruge bogen og at du føler dig inspireret. Det har været hele formålet.

  @Søren, nu er det første gang jeg selv er mentor i et mere struktureret forløb, så jeg ved ikke, om jeg endnu er kompetent nok til at dele ud indenfor det område. Men på sigt vil det helt sikkert kunne være noget jeg vil kunne fortælle mere om.

 4. Kunne vi ikke finde en anden term end ‘passiv’ – jeg støder ustandseligt på folk der tror det handler om ikke at lavet noget som helst og bare lade pengene rulle ind på kontoen.

  Måske er ‘asynkron’ indkomst mere beskrivende, da det ofte kræver en del forarbejde, før pengene kommer ind.

  Det er en god pointe at lade være med at bide den hånd der fodrer dig, og man skal være glad og deltagende, når nogen gider. Men det er noget man kan opleve igen og igen. Forleden var jeg ude og handle, og en hjemløs tiggede om nogle mønter lige udenfor flaskeautomaten til butikken. Jeg tilbød ham en pose med tom emballage med ca 50 DKK i pant, og han kiggede på mig som om jeg var idiot og ville ikke have den.

  Har du ikke allerede læst Mikaels gratis bog om passiv indkomst, så hent den og få en god start på emnet.

 5. Tak for en god artikel. Jeg er enig i at en god mentor er meget værd.

 6. @Mikael: Ah ja, men det kunne være ekstra sjovt at høre om alligevel. Lidt om dine tanker her første gang, fejl du begår, ting du tror du gør rigtigt osv. osv. Synes selv det er mere interessant at følge en process fyldt med fejl, fremfor at få at vide fra en eller anden ekspert: Gør sådan her!

 7. Mikael Rieck siger:

  @Søren, jeg skal sætte det på min “indlæg jeg bør få skrevet” liste. Du har ret i, at der sikkert kan være noget at lære fra det.

 8. Andreas Linde siger:

  Mikael: Jeg kom til at tænke på om du selv har en mentor?

 9. Mikael Rieck siger:

  @Andreas, Jeg henter altid hjælp når jeg føler jeg har brug for det.

  Det jeg tror mange misforstår ved “en mentor” er, at der ikke behøver være tale om “en” person. Det er et spørgsmål om at være villig til at sikre sig hjælp fra dem der kan det man gerne vil.

  Så i mange tilfælde vil det kræve at man har flere at kunne trække på.

 10. Lars Bachmann siger:

  Når man som jeg og mange andre iværksættere sidder alene til daglig er det er en stor styrke at have nogen at sparre med. Jeg har et par stykker som jeg bruger som sparringspartnere/mentor, og så har jeg et uvurderligt netværk af branche kollegaer, som man altid kan spørge til råds.

  Godt indlæg, Mikael 🙂

 11. Philip Mahler siger:

  Jeg sidder pt. i Thailand og arbejder med mit projekt (alene). Vigtigheden af at have sparringspartere/mentor/venner tilgængelig er jeg begyndt at forstå nu. Den ping pong man skaber ved at diskuttere med ligesindede eller andre interesserede for emnet er uvurderlig (min kæreste er desværre ingen af disse 🙂 .

 12. Jan Kaczmarek siger:

  Godt indlæg.

  Jeg kan også anbefale at blive mentor. Jeg er ved at oplære en i de ting, jeg kan, og det har helt sikkert været givende og fået mig til at se tingene fra nye vinkler. Derudover er det guld værd at have nogen at sparre med.

 13. Frederik Storm siger:

  Super godt indlæg.

  Det er rigtig godt at have en man kan sparre med, som der også bliver nævnt. At få ens anden syn på sagen, kan give en del ekstra.

 14. Mikael Rieck siger:

  Helt enig Jan og det der er fantastisk ved at skulle formidle sin viden er, at man bliver endnu bedre og får undersøgt nogle ting som man måske ikke havde helt styr på. Så det kan kun anbefales når man har overskud og mod på at lære fra sig.

 15. Bo Kalvslund siger:

  Super indlæg Mikael.

  Jeg kan godt li de sætninger hvor du sætter gode råd op med helt præcise formuleringer – næsten som ligninger – og siger Take it or leave it…

  Een af de brancher der har den største vidensdeling er uden tvivl online markedsføring – viden er alle vegne og den deles på kryds og tværs via Twitter, blogs og andre online-medier.
  Nogle få forstår at fange essensen og de formår ikke mindst at formulere deres viden til andre – de må være efterspurgte som mentorer.

  –og ja selvfølgelig skal de honoreres for deres vidensdeling – på den ene eller anden måde..;-)

 16. Rigtig godt indlæg! Jeg kan kun tale varmt for at få en mentor eller træner, som kan hjælpe en videre og til næste niveau. Det kan være et super godt værktøj.

  Jeg dyrker triathlon, og da jeg satte mig for at gennemføre en ironman besluttede jeg mig for at få en træner. Det koster lidt, men har været det mest lærerige jeg har gennemgået i lang tid. Det var enten den her måde, eller træne i klub hvor træningsprogrammerne er fælles for alle.

  Det koster mig lidt, men jeg er overbevist om at jeg spare en masse tid, da jeg træner smartere og mere effektivt og samtidig tror jeg på ingen måde jeg ville have opnået det niveau jeg har nu uden.

  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at implementere dette til det faglige niveau af mit liv!

  Tak igen for et godt indlæg, håber andre springer ud som mentorer på baggrund af det!

 17. Mikael Rieck siger:

  @Nikolaj, rigtig god sammenligning og perfekt, at du også har haft stor gavn af det. Jeg er sikker på, at det kan bruges i alle livets aspekter.

 18. Morten siger:

  Fuck hvor er det godt! Du rammer en masse ømme punkter hos de fleste!

 19. Mikael Rieck siger:

  Jeg håber da ikke kun at jeg rammer ømme punkter, men også at der er nogen der tager action på det. Det vil give dem så meget værdi…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.