07. Wantrepreneur

Endnu en dag er gået, og det betyder endnu en låge i denne iværksætter julekalender. Konverterings-mesteren Morten Vadskær er dagens mand, og Morten splittester alting, og tager ikke noget for gode varer før det er dokumenteret i Google Analytics.

Til daglig rådgiver han virksomheder i at sælge mere på nettet og du kan læse mere om ham på V4D5.net

Morten har jeg kendt nogle år efter hånden, og sammen står vi bag en årlig 2 dages shopcamp for webshopejere.

Wantrepreneur – Morten Vadskær

Når man taler med succesfulde iværksættere, så nævner de tit, at de møder rigtigt mange mennesker, der gerne vil være iværksættere, men aldrig får gjort noget ved det.
(du kan se et indlæg her http://www.korridoren.tv/dk/video_praesentation.htm?id=114110000031539
og høre et andet her http://www.amino.dk/media/p/279201.aspxKræver Amino login) og må indrømme at jeg som small-time iværksætter også møder den slags mennesker. Wantrepreneurs kaldes de. Og forskellen på dem og Entrepreneurs er, at sidstnævnte får noget gjort. De sidder ikke dagen lang og læser spændende blogindlæg eller opretter Facebooksider for deres nye projekt. De laver projektet!

Ganske kort kan det koges ned til Talk – Action = Shit!

Men selv når du har fået din forretning på skinner og er i gang – kan man tit blive ramt af ineffektivitet. Twitter, Amino, Facebook, Google+, YouTube, podcasts, et hav af spændende blogs…. der er fristelser nok – og ja, guʼ kan du lære noget af alle de ressourcer, men de stjæler din tid, så du ikke får lavet noget. Faktum er, at du ikke kan “kursuse” dig til en bedre virksomhed. Hvis du kun læser om split-test, hører podcast om SEO eller debatterer social media strategi på Amino, så ændrer det ikke en skid ved din forretning. Du skal have fingeren ud og lavet noget. Jeg plejer at sige til mine kursister “få nu lavet noget. Bare én ændring. Bare én – så er du i gang og har rykket noget” (du skal selvfølgelig helst lave flere).

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg også bliver ramt af overspringshandlinger, men jeg har et godt middel. Min “produktivitetsbibel” er en 11 år gammel artikel fra et Fast Company, jeg købte i 2000, da jeg sad i Chicago og lavede den første version af Kondomaten. Artiklen indeholder 12 produktivitetstips skrevet af Jeffrey Pfeffer (http://jeffreypfeffer.com/) professor i organisationskultur.

Tip nr. 1 er såre simpelt og lyder “Doing something requires… doing something”. Der er masser af måder at komme i gear på, men det hele kan koges ned til dette ene tip. Jeg har i den grad taget det til mig, så jeg har ladet fremstille et produktivitets-krus med teksten. Kruset står ved siden af mig, med dampende kaffe i, når jeg arbejder.

Min opfordring til dig er at lade dette være det sidste blog-indlæg du læser i dag. Luk mail, Twitter & Facebook og de andre distraktioner og få noget fra hånden (i morgen må du gerne vende tilbage til næste indlæg, for du får jo noget fra hånden i dag). For du er vel entrepreneur, ikke?

P.S. Du kan se mit produktivetskrus og købe dit eget her http://www.cafepress.co.uk/+mug,522065788

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

26 Responses

 1. Såre simpelt – og pissesvært.

 2. Anders siger:

  Tak for Morten! Lige hvad jeg havde brug for at læse i dag, Kom dog til både at se indslaget på korridoren.tv og bruge tid på at skrive denne kommentar 🙂

 3. Godt indlæg. Man finder nok ikke en mere simpel metode til at nå mere – nu vil jeg følge rådet, lukke ned for alle forstyrrende elementer og få lavet noget ;o)

 4. Tak for et godt indlæg der belyser et emnu som rigtig mange “lider” under.

 5. @Johnny – Ja, simpelt og svært. Ligesom en slankekur

  @Anders – Fantastisk. Det går nok, at du lige så lidt tv (nu ser du forhåbentligt ikke denne kommentar før i morgen 😉 og skrev en kommentar). Jeg mener bestemt ikke at man IKKE skal læse blog-indlæg eller gå på Amino og hjælpe andre (eller endnu bedre – selv få hjælp). Men for rigtigt mange overskygger de aktiviteter deres produktivitet og så kommer de aldrig ud over rampen.

 6. Selv tak, Kristian. Ja – der er mange der lider under det, men du er da vist ikke en af dem. Man får i særligt øje på dem på Amino. Der samles de 😉

 7. Jacob Worsøe siger:

  Super fedt indspark, for hold da kæft hvor kan man bruge mange timer på at “læse op” på alt det man ikke ved, istedet for at handle med den viden man allerede har. For det andet er en skrue uden ende…

  That being said, så skal man dog alligevel ikke underkende værdien af at holde sig lidt opdateret med nye værktøjer og lignende, da man ellers kan spilde en masse timer på f.eks. manuelt rutine arbejde som et værktøj til $5 om måneden kunne gøre for dig, hvis man bare vidste det fandtes 🙂

  Problemet med det er bare at finde ud af hvor meget tid man skal afsætte til at holde sig opdateret, f.eks. på twitter synes jeg der hurtigt går meget tid med “udenom-snak”, hvor man ikke rigtigt lærer noget nyt…

  En anden tankegang til det med at bruge sin tid mere fornuftigt, som jeg personligt har brugt meget, er den jeg har beskrevet her: http://www.jacobworsoe.dk/der-er-kun-24-timer-i-doegnet-15.html

 8. Mikael Rieck siger:

  Personligt har jeg meget faste rutiner for hvornår jeg laver hvad. Nogle perioder er afsat til at lære noget og andre er afsat til at gøre noget. Det fungerer fantastisk og både det nødvendige og det sjove bliver klaret 🙂

 9. Potter siger:

  Jeg har kruset – hvad så nu? 😉

  Den er heeeeelt gal med dig Vakse. Podcast er lig med ineffektivitet!!!! Du har savet den gren over du selv sidder på… du kommer aaaaaldrig i PotterCut igen. Aaaaaldrig!!!!

  Du har så evigt ret – og det er altså ikke kun rettet imod iværksætteri – men alle de andre ting “man går og planlægger”.

  Tak for opsangen… nu tager jeg mig en kop te af mit fine krus – og lytter til lidt podcast i bilen på vej hjem…

  Potter

 10. Se Potter dét er jo netop effektivitet. Jeg har ALTID iPod’en fyldt op med podcasts, når jeg skal køre bil. Så kommer man ikke bagud med podcasts. Dobbelt effektivitet.

  Jeg har det lidt ligesom Mikael med at der er tid til både det ene og det andet. Men det kan til tider være svært at trække stregen. Det er dét, der er kunsten

 11. Rosenstand siger:

  Kort og præcist indspark, Vakse! Og lige så sandt som kort. Det er jævnligt nødvendigt for mig at tage mig sammen i forhold til overspringshandlinger – og derfor er enhver påmindelse om det velkommen.

 12. Hej Morten,

  Tak for endnu et klasse indlæg!

  Jeg kan umiddelbart ikke finde den artikel du refererer til ? Har du evt. et link hvor jeg kan købe den eller er den pillet ned fra nettet igen?

  Uanset hvad, tak for linket til Jeffrey! Super interessante emner han tager fat på i hans research.

 13. Lars Bachmann siger:

  Jeg er også ofte ramt af overspringshandlinger, så dit indlæg var lige i øjet.. desværre 🙂

  Måske jeg skulle skifte mit gamle Amino krus ud med et magen til dit?

 14. Jimi Hove siger:

  Det kan nu være rart med lidt adspredelse, og nogle gange har man mere tid til hyggesnak end andre gange. Og på Amino er der jo flest upcoming iværksættere, så det jo fair nok at de søger en masse viden, og prøver at komme med i et , for dem ,inspirerende netværk.

  Men ja der findes nogle enkelte rundt omkring, hvor man undres over at de ikke griber deres chance i stedet for at : blogge, tweete, retweete, brokke sig osv osv.

 15. Bo Kalvslund siger:

  Så:

  Talk – action = shit

  but

  Talk + action = that’s it !

  😉

 16. @Rosenstand – Tak. Jeg synes da ellers nok at du får noget fra hånden, så det kan ikke være din største udfordring 😉

  @Denni – det var et fysisk blad, jeg købte. Tror ikke den er tilgængelig online (en skam for den er god). Det var i øvrigt tilbage i 2000 – så det er en gammel sag

  @Bachmann – Potter har et produktivitets-krus og det siges, at hans kone har sat et lignende skilt på deres plæneklipper.

  @Jimi – Læste dit blog-indlæg i dag. Flot come-back – hatten af for det. Nå – det var et sidespring. Misforstå mig ikke. Jeg har lært meget på Amino, mødt mange spændende mennesker og kan rigtigt godt lide at hjælpe folk derinde, når jeg har tiden til det. Elsker at høre podcasts og læse blogs. Og man er nødt til at have plads til det for at få tanket batterierne op. Men for mange står det i vejen for deres projekt (og skal jeg være ærlig, så bruger jeg selv for meget tid på den slags).

  @Bo – ja, det er meget godt kogt ned.

 17. Andreas Linde siger:

  Du rammer plet Vadskær!
  Jeg har efterhånden hørt om mange projekter ”som er i støbeskeen”, men som aldrig bliver til noget. I stedet for at lave projektet, så laver man alt mulig ligegyldigt, som er en undskyldning, for ikke bare at springe ud i det. Nogle gange skal man bare springe ud i det, og ”walk the talk”!

 18. Morten siger:

  Overspringshandlinger slipper man næppe helt for, men de kan da fylde meget af og til… Så godt med et indlæg, som har spot on the problem!

 19. Spot on kan man vist kun sige.

  Vi kender vel alle sammen at blive distraheret af et eller andet ligegyldigt.
  Jeg mangler da også selvdisciplin kun at lave det jeg syntes er sjovt/ Spændende.

  Må dog sige at mit formål med blogindlæg og diverse videoer er læring.

  Tak for endnu et godt indlæg, og så må jeg også tilbage til arbejdet.

 20. Kristian siger:

  Jeg tror den vigtigste forskel mellem Entrepreneurs og Wantrepreneurs består i hvor meget den enkelte brænder for iværksætteri. Hvis man ikke brænder nok så er man ikke vedholdende nok og ikke risikovillig nok.

 21. Frederik Storm siger:

  Jeg er også tit ude for at folk siger – det gør jeg lige imorgen. I visse tilfælde virker det også – på en måde.

  Hvis du f.eks har en deadline og laver den 24 timer før den skulle afleveres, er du meget mere produktiv, end hvis du laver den 5 uger før. Så i nogen tilfælde kan det betale sig at udskyde ting, men som regel er det en dårlig idé, hvis det er noget der ikke har en deadline.

  Super godt indlæg.

  De bedste hilsner
  Frederik

 22. Bo Møller siger:

  Godt provokerende indspark Morten! 🙂
  Efter min mening har du fuldstændig ret. Hvis ik’ man får gjort noget, så sker der sgu ik’ så meget!

 23. @Thomas Wichmann Man kan bestemt lære meget af både blogindlæg, podcast, Amino og twitter. Kunsten er vel at finde en balance. Man skal jo heller ikke lære alt for at lancere en hjemmeside. Og selv tak.

  @Kristian Ja – det er der nok noget om.

  @Frederik Nogle arbejder bedst under pres. Jeg skal også tit have en pistol for panden, men elsker at være færdig 5 dage før en deadline.

  @Bo Møller Tak. Nemlig. Og man må da sige at du i den grad har gjort noget. Er imponeret over html24

 24. John Nielsen siger:

  Vadskær, tak for opsangen.
  Du har ganske ret i, at de sociale medier og diverse fora og blogs kan stjæle en masse tid fra det som et vigtigt.
  Amino’s debatforum er et af de fora, som kan, hvis man ikke er påpasselig, tage endog meget tid fra det produktive. Jeg springer til og fra Aminos debat, når jeg modtager en notifikation om en anmeldelse, der kræver moderation.
  Jeg ser de korte pauser i dagens øvrige opgaver som sunde, hvis de tages i moderate doser. 🙂

  Det kan nok ikke afvises, at nogle debatbrugere på Amino falder for meget i og lader debatten tage for meget tid fra det, som de i virkeligheden burde bruge tid på, nemlig deres iværksætteri.

  Nok om det.. nu tilbage til iværksætteriet og et projekt, som står overfor lancering inden længe.

  Hav en god dag.

 25. @John – jeg slapper af på Amino, så jeg bruger det, når jeg skal have en pause. Jeg kunne også ha’ gået på en avis eller noget andet, men jeg synes dels man får et indblik i hvad der rører sig og mulighed for at hjælpe andre derinde. Så jeg kan godt lide at bruge Amino som min water-cooler. Kunsten er at komme væk i tide, så man får noget fra hånden 😉

 26. Lige præcis Amino havde jeg på et tidspunkt en tendens til at bruge alt for meget tid på. Det fungerer rigtigt fedt som “water-cooler”, som Morten kalder det – men jeg fik en dårlig vane med at skulle tjekke stort set alle nye debatter, hver gang jeg kom derind.
  Dér fandt jeg på nogle hurtige regler om, at jeg max måtte bruge ti minutter ad gangen – og kunne endda finde på at understøtte dem med at sætte et ur. Det hjalp med at knække den dårlige vane. (Og så gik jeg selvstændig på fuld tid, hvorefter problemet helt løste sig selv..).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.