13. Mon julemanden også har glemt iværksætterne? – Simon Emil Ammitzbøll

Så er vi nået over halvvejs i årets julekalender.  I dag vil jeg byde velkommen til Simon Emil Ammitzbøll, som er politisk ordfører for Liberal Alliance.

Simon Emil har siddet i folketinget siden 2005, og er formand for Liberal Alliances folketingsgruppe. Læs mere om Simon Emil på liberalalliance.dk eller på hans Facebook side.

13. Mon julemanden også har glemt iværksætterne? Af Simon Emil Ammitzbøll

Julen er glædens stund, og i den forbindelse er det jo meget belejligt at tage fat på emnet iværksætteri. Vi skal nemlig glæde os, hver gang en medborger forsøger at gøre idé til handling ved at sætte alt ind på at omsætte egne ressourcer, energi og engagement til forretningsmæssige succeser og dertil hørende job- og vækstskabelse.

For hver gang man glæder sig over noget, er der dog også en risiko for, at skuffelsen melder sig. Og selvom vi skal gå langt for at bevare julefreden, så er jeg nødt til at sige, at jeg er dybt skuffet over den måde, hvorpå vi behandler vores iværksættere.

Vejen til succes i dansk erhvervsliv er nemlig brolagt med skatter og afgifter i en sådan grad, at man næsten skulle tro, at det er et selvstændigt politisk mål at gøre det så besværligt som muligt at drive virksomhed her i landet. Alene i den tid, hvor Lars Løkke svingede taktstokken, røg der således 101 afgifter ned over erhvervslivet.  Heriblandt fedt-, sukker- og multimedieskat. Ja selv en afgift på dét, som vi burde glæde os over – nemlig iværksættere – kom til. Behøver jeg at sige, at Liberal Alliance var imod alle dele?

Siden har regeringen skiftet farve, og den nye kvinde på posten er startet lige nøjagtig dér, hvor Løkke slap! En lind strøm af nye og højere afgifter er nemlig haglet ned over erhvervslivet og dets kunder, for opfindsomheden er endeløs, når der skal findes penge til den slunkne statskasse. Brændeafgift, arbejdsskadeafgift, reklameafgift, bådafgift samt øget beskatning af benzin, vand, el, det usunde, dieselbiler og jeg ved ikke hvad. Selv når der i det gode ærinde skal afskaffes skatter, så sker det ved at øge andre skatter.

Således blev fedtafgiften afskaffet ved at hæve skatten på arbejde, og et farvel til multimedieskatten blev et goddag til en nærmest identisk ’smartphone-skat’. Vi skal jo nødig miste verdensrekorden i høje skatter, synes ræsonnementet at være! Imens alt dette sker, så rasler vi ned af OECDs ranglister over velstand, vækst og nu også iværksætterlyst. Sagen er nemlig den, at vi har oparbejdet en virksomhedskultur herhjemme, hvor de statslige byrder til private erhvervsdrivende er så voldsomme, at det næsten er en fornærmelse, når politikerne samtidig opfordrer flere til at hoppe ud som iværksættere.

Det afgørende nu og her er derfor, at vi begynder at se på potentielle iværksættere som leverandører af job, i stedet for blot at se dem som anledninger til øget beskatning. Åbenlyst tåbelige skatter, som eksempelvis ’smartphone-skatten’, skal derfor helt væk, og så skal der ryddes gevaldigt op i den enorme mængde bureaukrati, som dræner initiativrige mennesker for kræfter i mødet med det offentlige system.

Derudover kommer vi ikke udenom, at det generelle skattetryk skal ned. Hvis vi fra politisk side forventer, at flere skal bruge egne midler på at tage initiativ, så nytter det nemlig ikke noget, at staten æder så stor en del af borgernes indkomst i den tid, hvor de har status som lønmodtagere. For ikke nok med at selve skatten på arbejde er høj, så bliver danskerne også ulejliget med et massivt afgiftstryk, som eksempelvis gør det urimeligt dyrt at tænde op for lyset og varmen i hjemmet eller for den sags skyld at fylde julebordet med de obligatoriske godter.

Fordyrelsen af praktisk talt al ting er ikke befordrende for iværksætterkulturen. Der vil altid være nogle iværksættere, som er lavet af et DNA, der udelukker opgivelse som en mulighed, men risikoen, for at disse flytter udenlands, forøges markant, for hver gang vi øger skatterne. Omvendt vil der også være mange, som må opgive bæredygtige projekter i kampen mod systemet. Her tænker jeg eksempelvis på den lokale tømrer, der undlader at investere i drømmen om egen virksomhed, fordi indskuddet bliver ædt op af ’smartphone-skat’, arbejdsskadeafgift og rekordhøje priser på energi. Eller den nyuddannede sælger der efter at have kæmpet sig igennem bureaukratiet bliver straffet for at køre dieselbil. Og uanset om vi snakker tømreren, den nyuddannede eller IT-iværksætteren så vil de alle sammen ende med at skulle betale topskat, hvis deres foretagender ellers får tilpas meget økonomisk succes. I lighedens tegn er flid nemlig strafbart!

Lad os nu erkende at summen af dem, der prøver, har en positiv indvirkning på antallet af dem, der lykkedes. Lad os glæde os over dem, der lykkedes, og hylde dem, der prøver. Lad os droppe misundelsen og glæde os den værdi, som initiativtagere bidrager med til samfundet. Og lad os derfor give borgerne flere af deres egne penge tilbage og dermed friste flere til at prøve lykken. Det er vejen frem, hvis vi vil benytte juletiden til at sige glædelig iværksætterlyst og godt gået.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

8 Responses

 1. Hvor er det dejligt at høre så klar tale Emil 🙂
  Og jeg kunne simpelthen ikke være mere enig.

  Det er så sort, som vi straffer dem der tør tage chancer og forsøger at skaffe arbejdspladser til mange andre. Uden dem ville samfundet godt nok klare sig skidt. Så ja, lad os hylde dem istedet.

 2. Jamen Simon Emil er i sandhed en politiker, der kan skille vandende. Og godt for det. Vi har brug for politikere, der tør at melde rent ud. Samtidig må jeg sige, at Simon Emil også bliver jaget vildt, ofte på den mest usmagelige måde, bl.a. på Facebook. Også grundt alt andet end dét, der har med politik at gøre.

  Når det er sagt, er jeg meget enig i Simon Emils synspunkter – vi bliver tynget i ét væk af skatter og afgifter. Nogle giver mening, men andre er fuldstændig uoverskuelige og meningsløse som jeg ser det. Den manglende støtte til iværksættere er for mit vedkommende med til at bremse op for, at jeg aktuelt tør tage skridtet og udleve mine iværksætterdrømme. Og det er da rigtigt, at hvad forsømmelsen af iværksætterne angår, har farven på den nuværende og tidligere regering intet at lade hinanden høre for.

  Jeg håber, at flere partier på Borgen, begynder at forstå, at iværksættere altså kan skabe arbejdspladser – rigtige arbejdspladser og ikke akut-jobs og lignende, som et eller andet sted, i min verden, er pseudo.

  Tak for et godt indlæg.

 3. Hej Simon Emil
  Godt indlæg – well spoken :). Jeg har indtil for ganske nylig været meget uinteresseret i politik. Men efter at jeg selv er begyndt at interessere mig for iværksætteri, har det da også virket mere og mere væsentligt for mig at engagere mig i stillingtagen ift. politik, og jeg må indrømme, at din “lille” pep-talk her virker positivt på mig – så respekt for dét ;)!

  Jeg vil dog lige påpege en enkel ting fra dit indlæg, som jeg til dels er lidt uenig i.
  Du skriver “Vi skal nemlig glæde os, hver gang en medborger forsøger at gøre idé til handling ved at sætte alt ind på at omsætte egne ressourcer, energi og engagement til forretningsmæssige succeser og dertil hørende job- og vækstskabelse.”
  – Hvortil jeg personligt mener, at der intet er at glæde sig over, hvis en person forsøger/for hvem det lykkes at blive iværksætter, hvis den pågældende person udelukkende gør det af årsager som ifølge eksistentialismen vil betegnes som værende ‘eksistentiel selvmord’.
  Hvis denne person ville være langt mere lykkelig, hvis han/hun, som lønmodtager, beskæftigede sig med at passe børn i en børnehave – jamen så mener jeg helt klart, at personen bør anerkendes og støttes i dét i stedet for.
  Når det så er sagt, så er jeg voldsomt enig i at de af os som rent faktisk gerne vil være iværksættere/selvstændige, men som eksempelvis bliver tilbageholdt af diverse, tåbelige politiske tiltag, selvfølgelig bør behandles anderledes for at vi, som nation, udnytter os selv på bedst mulig vis.

  Endnu en gang tak for et godt bidrag til Lars’ kalender Simon Emil, og må du have en dejlig jul :-)!

  Mange hilsner,
  – Mads

 4. Rigtigt godt indlæg!

  Nogen, der kan grave nogle links frem til disse påstande?
  “…så rasler vi ned af OECDs ranglister over velstand, vækst og nu også iværksætterlyst”

  WWW er jo trods alt blevet opfundet, så man kunne linke til baggrundsmateriale for påstande 😉

 5. @Søren Sprogø

  “WWW er jo trods alt blevet opfundet, så man kunne linke til baggrundsmateriale for påstande ;)”

  – Tillad mig at være lidt flabet og svare; WWW er jo trods alt OGSÅ opfundet, så man kan søge og finde frem til baggrundsmateriale for påstande ;).

  – Mads

 6. Rosenstand siger:

  Det er et godt indspark, Simon! Og jeg er ganske enig med dig i det meste, men desværre er kun en mindre del af befolkningen enig. For i Danmark er det blevet sådan, at skattelettelser skam er velkomne, medmindre de medfører, at mennesker så selv skal til at tage ansvar for eget liv. Den slags dur jo ikke. Og skattelettelser må nødvendigvis betyde nedskæringer i verdens største forsørgelsessamfund – ellers går det jo ikke.

  Jeg er bange for, at Danmark skal helt ned og vende, før der er mennesker nok, der ser, at der faktisk skal være en gulerod at løbe efter, og at den gulerod skal være både frisk og rigelig. Det er kun ganske få (om nogen), der af idealistiske grunde vil knokle for at skabe noget, der kan forsørge en stadigt større del af befolkningen på helt eller delvist overførselsindkomst.

 7. Søren Jensen siger:

  Det er altid en fornøjelse at læse Simons indlæg og høre ham debaterer. Jeg er en stor fan af han ligefremhed, og slåen sømmet på hovedet, han og liberal alliance giver virkelig udtryk for at de vil forandring.

  Jeg elsker Danmark som jeg husker det fra min barndom og ungdomsår, siden da, har det at opholde mig i Danmark været en tilbagevendene depression. At se hvad det har udviklet sig til gør mig altid magtesløs og ked af det. Løsningen har hverken været terapi, lykkepiller eller selvransagelse, (selv om der har været dele af det hele, for det måtte jo være mig der var noget galt med, siden jeg ikke passede ind i samfundet), men simpelthen work and travel, samt iværksætter i udlandet, det har været vejen til mit genuine positive sind.

  “Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounded by assholes.” ~ William Gibson

  Ikke at det er let, men humøret er bare bedre, når man ikke skal tænke på idiotiske licencer, afgifter og 1000 kr. plus momsregnskab mig her og der og alle vegne. Og så er der EU, danske politikere, skat, banker, revisionsfirmaer og forsikringsselskaber. hvilket jeg slet ikke vil komme nærmere ind på her.

  Udover det gode vejr, og sund mad, forholdsvis nem bureaukrati og regnskabsføring (her kan man betale sig fra det som iværksætter) er blandt andre plus her i østen eksempelvis at man får sin ødelagte bærbar fikset for 200-300 kr. reservedele inklusiv og mange andre lignende fordele.

  Som jeg skrev i min Amino profil ved spørgsmålet “Har du et godt råd til en ny iværksætter?” Svar: “tag til udlandet hvis du kan”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.