14. Det er også okay ikke at blive rig

Vi er nu nået til den 14. december, og dagens gæste indlæg kommer fra Anja Lysholm. Anja er iværksætter, men kan nok ikke kategoriseres som en typisk iværksætter, og hvorfor hun ikke er det, kan i læse i fagens afsnit af julekalenderen.

Anja startede i 2006 Forlaget Uforklarbar for at udgive en bog hun havde oversat. Anja var dengang it-supporter i Gentofte Kommune og blev senere den første ansatte i Amino. Sidste år besluttede hun så at hellige sig forlaget da hun simpelthen ikke kunne få sine bøger færdige med fuldtidsjob ved siden af. Anja beholdt dog nogle freelanceopgaver for Amino og Martin Thorborg, og derudover tilbyder hun korrekturlæsning og speak.

Siden august har Anja desuden dyrket sin mere nørdede side med et bijob som it-sikkerhedsadministrator på Coops mainframe.

14. december – Anja Lysholm

Hvis man vil være iværksætter, så må man forberede sig på at skulle arbejde 80 timer om ugen, man skal holde fokus, sætte sig store økonomiske mål, have en god revisor, en dygtig advokat, stile mod et A/S, være sådan en der får nye ideer hver halve time og … og … og … – ikk’? Sådan har jeg selv tænkt at en rigtig iværksætter er. Og så var det at jeg selv for et år siden droppede fuldtidsjobbet  og helligede mig min egen lille virksomhed, og opdagede at jeg:

 • sover længe om morgenen
 • arbejder hvad der vel svarer til en ret normal arbejdsuge
 • ikke stresser over noget som helst
 • ikke sætter mig økonomiske mål
 • bliver så’n lidt træt når jeg tænker på alt det jeg ”burde” sætte mig ind i for at tjene mere
 • ikke bekymrer mig
 • har det enormt hyggeligt
 • ikke drømmer om at få ansatte
 • tog mig et alm. job 15 timer om ugen ved siden af
 • er glad bare det løber rundt

Om jeg overhovedet kan kalde mig iværksætter, er nok tvivlsomt i nogles øjne, men det er nu engang det ord det er blevet almindelig at bruge om selvstændige, så jeg går vel på en eller anden måde ind under den kategori nu hvor jeg har løsrevet mig fra fuldtidsjobbets lænker. Men nogen vækstiværksætter bliver jeg nok aldrig, og da Lars spurgte om jeg ville skrive et indlæg til hans julekalender, vidste jeg straks hvad det skulle handle om: At vi er nogle der ikke er motiveret af penge.

Der er da ting jeg godt kunne drømme om at få råd til. F.eks. synger min dejlige HTC pocket-pc på sidste vers, og det ville være skønt at have råd til en ny. Men i en skuffe et sted ligger dens forgænger som egentlig ikke fejlede noget, og den kan vel genbruges, så det går nok. Der er også nogle kurser jeg gerne ville have råd til. Men faktisk har jeg øvelserne på cd, så jeg kan bare lave dem herhjemme – det går også nok. Ud over det har jeg kun behov for at kunne betale min husleje og få mad hver dag. Og kan jeg tjene til det og samtidigt have min frihed, er jeg tilfreds. For det er den eneste rigtige motivationsfaktor for mig: frihed!

Friheden skal i mit tilfælde ikke bruges til at danse trommedans i Uganda 8 måneder om året, men simpelthen til at sidde ved min pc og skrive eller stå ved mit nodestativ og spille fløjte lige når jeg har lyst, og ikke når en chef siger at nu har jeg fri, men kun til kl. 8 i morgen tidlig. Jeg kan simpelthen ikke trække vejret i alt for faste rammer, og jeg har så rigeligt i mine egne små projekter at det at skulle arbejde på andres (når det foregår udelukkende på deres betingelser), er en belastning.

Men hvor vil jeg så hen med alt det? Jo, jeg tænker såmænd at nogen sidder derude og drømmer om at blive selvstændige, men de tør ikke tage springet fordi de ikke tror de har hvad der skal til, og så håber jeg de vil gøre op med sig selv om de egentlig ønsker de samme ting som ”dem der har hvad der skal til”, gør. Man kan altså nøjes med mindre, og det er okay ikke at have det mål at blive rig. At blive tilfreds er faktisk et bedre mål, og selv om de to ting bestemt ikke udelukker hinanden, er den første slet ikke en forudsætning for den anden. Måske kan du fint skabe de værdier der betyder noget i dit liv, uden at have et drive som et godstog.

Da jeg tog springet ud af trygheden, lød mit risiko-regnestykke nogenlunde sådan her:

Hvad er det værste der kan ske hvis jeg gør det?
Svar: At det ikke går økonomisk og jeg må tilbage i et fuldtidsjob.

Hvad er det bedste der kan ske hvis jeg gør det?
Svar: At det går strygende og jeg er fri til at gøre præcis hvad jeg har lyst til, resten af mit liv.

Hvad er det værste der kan ske hvis jeg ikke gør det?
Svar: At jeg dør indvendigt, får stress, bliver deprimeret og dør ærgerlig over at jeg ikke gjorde det.

Hvad er det bedste der kan ske hvis jeg ikke gør det?
Svar: At jeg glemmer hvad det var jeg drømte om, men til gengæld har en tryg økonomi.

Det er ikke svært at se hvorfor jeg sprang, vel? Det værste der kunne ske, var at jeg endte hvor jeg var – i et fuldtidsjob. Og lad mig skynde mig at tilføje at jeg altid har haft suverænt gode arbejdspladser, så worst case var ikke engang så worst endda. Men worst case hvis jeg ikke havde gjort det, så grum, grum ud, og selv best case lød ikke ret ophidsende. Så der var altså alt at vinde og intet at tabe. Og nu har jeg foreløbig klaret mig fint i et år på trods af at den lejlighed jeg satte til salg fordi jeg troede det var nødvendigt for at jeg kunne klare mig, stadig ikke er solgt. Jeg aner ikke om det kan blive ved at løbe rundt, og ærlig talt bekymrer det mig ikke. Jeg tager livet som det kommer, og jeg har ikke lavet en fejltagelse endnu. Går man ned ad en forkert vej, er det værste der kan ske, jo at man må vende om igen. I bedste fald finder man en smutvej man ikke anede eksisterede. Men find lige ud af hvor du egentlig vil hen og hvorfor. Den destination de andre vælger, behøver ikke være den rigtige for dig.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

15 Responses

 1. Grosen Friis siger:

  @anja “Det er okay ikke at have det mål at blive rig. At blive tilfreds er faktisk et bedre mål, og selv om de to ting bestemt ikke udelukker hinanden

  Cool frase, den kan jeg godt lide, og jeg tror ikke, at der er mange, der “tør” sige det højt 🙂

  /Grosen Friis

 2. Meget anderledes indlæg – fedt at få den vinkel på det at være iværksætter med! 🙂

 3. Wauv. “Spejl!” tænkte jeg, da jeg læste posten.

  For det er NØJAGTIG samme holdning jeg har til det at være selvstændig: Det er ikke penge, men frihed, der driver værket!

 4. Mikael Rieck siger:

  Hej Anja, ja jeg kan ikke påstå at jeg er enig med dig når du udtrykker dig som om du “lader dig nøjes”, men en ting har du fanget (som mange ikke har) og det er at nyde det du allerede har.

  Evner man ikke at nyde det man har, så vil intet ændre sig ved at få mere.

  /Mikael

 5. Bent Andersen siger:

  Det er dejligt befriende at læse om en iværksætter der ikke har millioner som et mål i sig selv, men at målet er friheden til at gøre som man vil, det vil være godt hvis nogle at de gode råd der bliver givet til kommende iværksættere vil være: Sæt dig først små/mindre mål som du er sikker på du kan opnå, så er det nemmere at at komme til de større mål.

  mvh
  Bent

 6. Rosenstand siger:

  Kloge ord fra Anja – som vanligt. Og jeg bed også mærke i Mikaels lille “Evner man ikke at nyde det man har, så vil intet ændre sig ved at få mere.” – den er sgu god!

 7. Mikael Rieck siger:

  @Bent, er du nu også sikker på det?

  Det er rigtig at vi har brug for succes oplevelser for at “holde den gående”, men samtidig har små mål heller ikke den samme drivkraft som store drømme.

  At få råd til at gå en ekstra gang i biografen har bare ikke den samme effekt som at kunne sende din syge mor på hendes drømme rejse jorden rundt. Du arbejder næppe hele natten igennem for en tur i biffen.

  Så små mål har sine fordele, men helt sikkert også sine (store) mangler.

  Som Chris Widener ville sige: “It takes a BIG dream to draw a crowd”.

  /Mikael

 8. Anja ses endnu engang med en alternativ tilgangsvinkel til sit emne, og et anderledes syn på tingene, og som altid virker det velgennemtænkt og der argumenteres for tingene.
  Jeg synes det er en inspirerende tilgang til tingene, og du sætter tingene i perspektiv. Iværksætteri behøver ikke nødvendigvis handle om at løbe lidt hurtigere og være lidt længere foran, det handler i lige så høj grad for at brænde for det, og gøre noget godt, ikke mindst for sig selv. 🙂

  Jesper Jarlskov

 9. Søren siger “Spejl!” og det var lige den tanke jeg havde da jeg læste dette igennem. Virkelig godt indlæg Anja. Du er ikke alene 🙂
  Det er friheden der er min største faktor for at gøre hvad jeg gør. Friheden til at vælge hvad og hvornår jeg vil lave de forskellige opgaver der er. Hvis man først en gang har været ud i længerevarende negativ stress i forbindelse med arbejde, ved man udemærket godt hvor græsset er grønnest og at en økonomisk pris er værd at betale for at få mere frihed og færre stress elementer.
  Havde jeg fokus på økonomien i stedet for friheden boede jeg helt sikkert et andet sted end denne 55kvm lejlighed på 10. år og havde en større bil end min brugte peugeot 306 jeg købte for 30k 🙂
  Men jeg føler mig glad og fri – vil ikke bytte med nogen.

 10. Henrik Blunck siger:

  Supergodt indlæg, og dejligt at se flere er enige. Way to go, Anja. Du har altid gode vinkler på de ting du skriver, og det er slet ikke så skidt endda.

  Den økonomiske del skal nok blive endnu bedre efterhånden som flere og flere får øjnene op for hvor godt du skriver. De ender garanteret med at købe dine bøger, og jeg tør godt love, at de ikke bliver skuffede.

  Hold det gode fokus, og den positive ånd. Det er super-lækkert at læse. 🙂

 11. Bent Andersen siger:

  @ Mikael

  Det ville da være fedt at sende sin syge mor på hende drømmerejse, men jeg er sikker på at de fleste hellere vil have en lille blomst, et klap på kinden og en at holde i hånden når man er syg. Penge og rejser er ikke alt i denne verden.

  Jeg synes der er for mange der slår kæmpe store brød op og forsøger at bage dem i en lille bordovn, og ryger på røven med store konsekvenser for dem selv og en lang hale af uskyldige leverandører.

  Det er heller ikke meningen at folk kun skal drømme om at få råd til to biografbilletter, for så sker der jo slet ingen ting, men som 1. gangs iværksætter kan det måske være sundt at sætte overlæggeren lidt lavere og så få succes med det projekt inden man kaster sig ud i de store drømme.

  mvh
  Bent

 12. Anja Lysholm siger:

  Tusind tak for alle jeres rare kommentarer. 🙂

  Jeg forstår godt hvad du mener, Mikael, med at nøjes, og det er heller ikke altid jeg har det sådan, men jeg synes det er vigtigt at man ikke opgiver selv de små drømme bare fordi man måske er inde i en periode af sit liv hvor man er glad for lidt. Ligesom det i perioder kan være fedt at give den en skalle i træningscentret og få en toptunet krop, mens det i andre perioder føles fint nok at man bare går en lille tur hver dag fordi man har behov for et andet tempo.

  Og så må man jo i øvrigt ikke glemme at det der er “nøjes” for den ene, jo kan være vildt stort for den anden. 😉 Men selvfølgelig, bliver man for komfortabel, risikerer man jo også at gå i stå, så det handler om at finde en god balance.

 13. Mikael Rieck siger:

  Hej Anja, vi har alle gode dage og dårlige dage. Det er åbenbart en del af det af være menneske. 🙂

  Det lyder til at vi er helt på bølgelængde alligevel. Hverken små eller store drømme skal opgives på noget tidspunkt og grunden til at jeg skrev som jeg gjorde var, at alt for mange mennesker prøver at tale andre “ned på deres niveau”. Drømme er vigtige at have og dem der vil tage dem fra os med deres negative snak eller “man kan sagtens nøjes med” holdninger skulle efter min mening have et spark bagi eller tape for munden.

  Mennesket er den eneste levende organisme der IKKE gør alt hvad den kan for at blive sit ypperste i det korte liv. Træer vokser så højt de kan, mens mennesket lade sig nøje.

  Og det skal ikke forstås som om vi kun taler penge her, for det er i bund og grund ikke væsentligt. Det vigtige er at stræbe efter at blive den bedst mulige kæreste/ægtefælle/forældre/ven/samarbejdspartner/IM’er/entreprenør/kok/gartner osv. osv. Blot man ikke lader sig nøjes.

  Jeg har vist nok til et par indlæg, så må hellere holde her. Håber du ser hvor jeg vil hen 🙂

  /Mikael

 14. Benjamin siger:

  Meget forfriskende indslag. Det er nemt at forfalde til et “djævle-ræs” – vel uanset hvilken “genre” man befinder sig indenfor. Det kræver måske i virkeligheden meget mere styrke at turde gå imod ræset end det gør at være den bedste i det…

 15. Henrik siger:

  Livskvalitet er forskellig fra menneske til menneske og rigdom kan bestemt opfattes såvel sjæleligt som materielt. Et godt synspukt fra Anja som viser noget om hvilke værdier man også kan have som menneske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.