19. Du skal ikke gøre alting selv

Vi nærmer os julen med hastige skridt, men inden da, skal vi lige læse Birgit’s historie. Birgit er blevet kaldt iværksætter mod alle odds, men det kan hun selv fortælle mere om lige om lidt. Jeg kan ikke præcis huske hvornår jeg stødte på Birgit første gang, men vi følger hinanden på “Twitter“, og jeg har hilst på hende en enkelt gang til et netværks arrangement.

19. december – Birgit Larsen

Nej, du kan og skal ikke gøre alting selv  – heller ikke selv om du sikkert gerne vil

Kort præsentation

Mit navn er Birgit Larsen, jeg er 35 år gammel og mor til 6 børn – og nå, ja så går jeg nærmest under tilnavnet ”Iværksætter mod alle odds”. Jeg har gennem 8 år opbygget en stor portal som primært henvender sig til kvinder – men hvor jeg ved at mændene heller ikke kan lade være med at lure med J

Sitet hedder www.min-mave.dk og er et af mit livs omdrejningspunkter på godt og ondt.

Jeg vil selv, jeg kan selv og jeg gør det selv – BASTA

I de første 5 år sitet eksisterede havde jeg seriøse skyklapper på og var 110 % solo på mit projekt, jeg lavede indhold, besvarede mails og knoklede min rumpette i laser for at være bare nogenlunde med, og ved du hvad – det skete aldrig. Altid og jeg mener altid var jeg mindst 2 mdr. bagud med at besvare mails fra mine brugere og andre som syntes jeg havde gang i noget interessant.

Jeg var kontrol-freak og kunne slet ikke forestille mig at jeg på nogen måde kunne samarbejde med andre, for helt ærligt – alt kan jeg pille fra hinanden, fordi jeg bare lige synes der skal den og den vinkel på, eller at det måske lige skal skrives på en anden måde. Der er jo ingen der synes kritik er det sjoveste i verden og derfor havde jeg kun en mulighed – at gøre tingene selv.

Men maven voksede og blev større og større

Efterhånden som antallet af brugere på sitet blev større og større, kom der pludselig også flere og flere mails. Jeg kom endnu længere bagud og materialet brugerne ønskede jeg skulle lægge på siden voksede til en kæmpe uoverskuelig bunke som jeg ikke kunne se mig ud af.

Mit ansvar voksede, den dårlig samvittighed over aldrig at nå det jeg følte jeg burde blev større og til sidst måtte jeg indse at jeg var ved at køre mig selv ned. Og jeg mener helt ned. Helt derned hvor ens helbred er i fare og hvor man risikerer pludselig at få lægens dom ”langtidssygemelding pga. udbrændthed”.

Min første medarbejder

Da først erkendelsen om at jeg var spændt hårdt for og ikke kunne fortsætte i det tempo også var accepteret af min hjerne begyndte jeg helt automatisk at lede efter min kommende medarbejder. Det var ikke nemt, for pengene var stadig små og jeg anede ikke hvor jeg skulle starte og slutte. Skæbnen ville dog at medarbejderen fandt mig og da alt passede perfekt sammen, fik jeg min første medarbejder.

En meget klog beslutning viste det sig at være og alt gik helt anderledes end jeg havde frygtet. Og heldigvis for det – var der gået noget galt der er det slet ikke sikker jeg havde haft mod på at forsøge igen eller at jeg var blevet klar til næste skridt – samarbejdspartnere.

Min første partner

Omkring samme tidspunkt som jeg ansatte min første medarbejder måtte jeg også nå til den erkendelse at jeg virkelig ikke var sælger og hvis jeg skulle have bare skyggen af chance for at realisere bare en brøkdel af mine mange ideer, så måtte jeg tage endnu en beslutning.

Nemlig at bede om hjælp til at komme videre.

Efter en anbefaling fra en af mine gode venner kontaktede jeg Mikkel deMib Svendsen – de fleste kender ham vist bare som deMib – søgemaskinenørd nr. 1 – www.demib.dk – Jeg skrev kort omkring hvem jeg var, hvad jeg havde imellem hænderne (Min-mave) og hvad jeg ville. Kort og præcist, modsat hvad jeg plejer når jeg først kommer i gang med at skrive.

Mikkel syntes projektet lød spændende og ville gerne være med. Så sådan blev det. Samarbejdet startede op og selv om det startede et sted, udviklede det sig gennem de næste 2 år til meget mere end hvad jeg nogensinde havde regnet med.

Så okt. 2008 stiftede vi sammen Min Mave ApS.

I maj 2009 gik vores fælles ønske om en ny platform til Min-mave i opfyldelse, og jeg har på intet tidspunkt fortrudt at jeg nu bruger Mikkels e-Handelssystem Redpitt – www.redpitt.com – Når man skal flytte 1,8 millioner debatindlæg så Google stadig kan finde dem efter flytningen er det en rigtig god hjælp at have en SEO-ekspert ved hånden.

Mikkel har fra dag 1 af været mere som en mentor for mig, og han har været der hele vejen igennem, når jeg havde brug for det. Jeg husker f.eks. tydeligt hvordan jeg gik i panik lige da finanskrisen startede og jeg mistede 50 % af hele min omsætning og eksistensgrundlag. Mikkel var den der fik mig ned på jorden og gjorde at jeg tænkte alternativt i forhold til at finde indtægterne andre steder.

Da jeg lærte Mikkel at kende var jeg ikke speciel kommerciel, jeg havde det fint hvis jeg bare lige kunne holde skindet på næsen, men det er jo ikke vejen frem hvis man vil vækste og jeg glemmer nok aldrig den sætning som ”omvendte” mig og fik mig til at se nødvendigheden af en omsætning der passer til ens ambitioner om at få realiseret ens ideer.

Han sagde : ”Birgit, lad os sige at du skal bruge 20.000 kr for at få udgifterne dækket ind. Prøv at forstille dig hvad du ville kunne gøre for dine brugere, hvis du i stedet for fik 70.000 kr. ind”.

Den sidder stadig i mit baghoved, for hvor har han dog ret. Hvis man vil fremad og ikke stå stille – så kræver det at man sætter lidt højere mål end det beløb der skal til for at man overlever.

Mikkel er en meget all-round person som altid har en mening om alting, og det har jeg nydt rigtig godt af. Og så har han været der når jeg har haft allermest brug for det.

Det går jo meget godt eller..

Udfordringerne blev ikke mindre – tværtimod – efter re-lancering af Min-mave var en realitet, for sitet fortsatte med at vokse og igen måtte jeg erkende at jeg ikke kunne følge med.  På alle fronter, for når der kommer flere brugere er der mere support, mere man generelt skal tage sig af og så kan det næsten ikke undgås at udgifterne løbende stiger.

Alt i alt bliver det pludselig en udfordring blot at forblive der hvor man er.

Firkløveret – et stærkt team

Nogle af mine største udfordringer var især salgsdelen, for jeg må erkende at jeg på ingen måde er født sælger, i hvert fald ikke bevidst og aktivt opsøgende, i forhold til at skulle sælge annoncer eller lignende på Min-mave. Bevares, jeg kan da godt hvis jeg ikke har andre muligheder, men det er slet ikke der min passion ligger.

Jeg er mere ide-typen der elsker at lave win/win samarbejde, hjælpe hvor jeg kan alt efter overskud og som bare ikke kan lade være med at have mange bolde i luften.

Så da muligheden kom for at få endnu et par dygtige partnere ind i virksomheden slog jeg til med det samme. De fleste af jer der sidder og læser det her blogindlæg ved sikkert hvem personerne er, men her kommer der alligevel en hurtig præsentation samt hvad det har betydet for mig at få dem ind som partnere.

Nicolai Frisch :
tidl. Adm. Direktør på Euroinvestor og nu adm. Direktør på mit ynglings iværksætterforum Amino – www.amino.dk Nicolai elsker struktur, at opsætte mål, deadlines, agendaer og har en enorm passion når han kaster sig over et projekt – han er med 110 % og lidt mere til.

Han har lært mig at man faktisk får mere ud af sin tid hvis man opsætter de rette mål, får tænkt tingene ordentlig igennem før man kaster sig ud over klippen med det, at fokusere og 1000 andre ting som jeg bare har haft enormt svært ved at integrere i min hverdag..

Fordi jeg har fået muligheden for at kikke Nicolai over skulderen har jeg nu fået integreret en del af hans styrker, så jeg nu bedre kan færdiggøre ting, jeg ”strejfer” ikke så ofte som jeg ellers har gjort når jeg liiiige fik endnu en ide eller påskud, og ja, tro det eller lad være – han har faktisk også været den ultmative grund til at jeg også har fået lavet en forretningsplan.

Martin Thorborg:
De fleste kender denne mand, for uanset hvor man er som iværksætter kan man ikke undgå at løbe ind i ham og hans meninger.  Og man er lidt ”dum” i min verden hvis man ikke bare lytter en lille smule til hans budskaber, for han har for det første noget at have det i. Men det er samtidig også vigtig at bruge sin sunde fornuft, kende sin egen forretning, brainstorme og lave sin egen løsning. For der er ingen forretninger der er 110 % ens, heller ikke engang selv om de er inde for præcis samme branche.

Og derfor skal man ikke regne med at Martin leverer ”opskriften” på hvordan du skal gøre, næ han skubber bare til de hjerneceller som allerede arbejder med ideerne og leverer ny viden og inspiration til at du kan komme videre.

Men kun hvis du selv gør en indsats, ingenting sker af sig selv, og selv om man godt kan komme legende til resultaterne så kan man ikke gøre det sovende.  (Citat : Peter Ulstrup – www.smm.dk)

Martin er den person som har givet mig de største los i bollerne (som jeg ikke helt tror jeg har) og som endnu en gang har udfordret mig og skubbet til mig for at fortsætte. Men han er også en af de personer som har støttet mig mest gennem den ufattelige personlige og professionelle udvikling jeg har været igennem.

Han har virkelig lært mig at ”the limit is the sky” – han har lært mig at man ikke behøver gøre alt selv, og får folk ondt i røven over at jeg betaler mig til ydelser fordi jeg simpelthen ikke gider lave det pågældende arbejde, så er det andres problem at de har den reaktion, ikke mit. Jeg skal hele tiden tænke på mig selv, for gør jeg ikke det, kan jeg heller ikke tænke på andre.

Snyd ikke dig selv for oplevelsen af hans mange guldkorn på www.thorborg.tv

Så hvad har jeg lært af alt det her?

 • Jeg må gerne bede om hjælp, faktisk skal jeg huske at gøre det
 • Jeg må gerne være stolt af mine evne og det jeg udretter
 • Det er vigtigt at jeg netværker og laver win/win situationer
 • Det er vigtigt jeg hele tiden tænker ”Hvad kan jeg gøre for dig?”
 • Det er vigtigt at bygge rammer op omkring mig, så tingene ikke løber løbsk
 • Jeg skal ikke være bange for at søge viden – i bøger, på nettet eller hos personer
 • Jeg skal kende sine egne svagheder og styrker
 • Jeg skal ikke være bange for at spørge?
 • Jeg skal huske at rose andre – og mig selv
 • Jeg skal huske at tage kritik som noget positivt, jeg kan arbejde videre med

–          Og meget meget mere end det

Afsluttende bemærkning

Jeg er nået rigtig langt med Min-mave og at tilegne mig viden, men alligevel føler jeg mig ofte som en lille pige der hiver i fars bukseben når jeg er sammen med personer som har så meget mere erfaring og viden indenfor iværksætteri og online-verdenen end jeg selv.

Iværksætter-genet blev først aktiveret i 2007 så det er nok en naturlig fornemmelse. Som tiden går vokser jeg med opgaverne og ”lille pige – fornemmelsen” vil formentlig fortage sig mere og mere.

Jeg føler mig enorm heldig at jeg har fået så fantastisk et netværk på ganske kort tid, og jeg er sikker på at fremtiden for mig bliver rigtig spændende.

Tænk over hvad du gør, og hvem du gør det sammen med – men frem for alt husk at have hjertet med i ALT du foretager dig, for så kan det kun være et spørgsmål om tid før du står med en succes mellem hænderne.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

11 Responses

 1. Hej Birgit

  Endnu et spændende indblik i den udvikling du og dit site har gennemgået i de senere år…
  Man bliver jo helt forpustet af at læse det, du har virkeligt rykket dig fra du startede siden og til nu, det er jo helt vildt.

  Det er flot af dig bare at holde fast og hænge på, for det i sig selv kan være svært når man involverer så proaktive mennesker som du beskriver der.

  Jeg ser frem til at følge den fremtidige udvikling, og ønsker dig al mulig held og lykke fremover.

 2. Grosen Friis siger:

  Hej Birgit

  Det er fedt at læse din iværksætterhistorie.

  og ja det er bedre at få hjælp til at vækste og få 10 % af en million en 100% af kr. 15.000,- 🙂

  /Grosen Friis

 3. Birgit Larsen siger:

  Ja, jeg kiber mig dagligt i armen for lige at se om det hele ikke bare er en drøm, for det føles vitterligt som at vinde i lotto – bortset fra at her har jeg arbejdet mere end hvad man gør når man udfylder en lottokupon og betaler den.

  Jeg regner med løbende at lukke lidt op for alt det jeg har været igennem i årenes løb og hvorfor jeg nu står her den dag i dag. Det bliver afsløret ovre på min iværksætter blog som naturligt ligger der hvor jeg føler den hører hjemme, nemlig på Amino

  http://www.amino.dk/blogs/min-mave/default.aspx

  Tusind tak fordi I havde lyst til at læse med – det varmer at høre I kan bruge mine erfaringer til noget 🙂

  De bedste hilsner

  Birgit Larsen

 4. Hej Birgit,

  Tillykke med den store succes du har opnået med “Min-mave” Det er rigtig godt gået og dit indlæg får virkelig tanker frem.
  Tak for et super godt indlæg

 5. Morten siger:

  Rigtig god læsning.

  Det er også ufattelig flot du er nået så langt Birgit.

  mvh
  Morten

 6. Potter siger:

  Du må have et ufatteligt drive Birgit. Det er imponerende, tankevækkende og inspirerende. Tak for det.

  Potter

 7. Nikla siger:

  Hej Birgit
  Vi ved jo du kan, du er super women!

  Dejligt at læse din historie, igen – ligesom det var dejligt at høre den i GeekHouse!

  Jeg glæder mig til vores næste sene skype samtale!

  Mvh Niklas

 8. Birgit’s historie og process kan virkeligt være inspirerende for dem, der går rundt med en iværksætter i maven.

  Glæder mig meget til at høre mere af din historie ovre på Amino 🙂

 9. Morten siger:

  Det var sgu inspirerende læsning 😉

  Tak for det.

  Dbh
  Morten.

 10. Benjamin siger:

  Hej Birgit

  Håber det er ok at skrive selvom det efterhånden er en gammel blog, men wow en god læsning – umuligt at stoppe igen!

  Tak for det, intet mindre 🙂

  Mvh Benjamin

 11. Birgit siger:

  Hej Benjamin

  Det kan du tro det er.

  Faktisk havde jeg glemt alt om det her blogindlæg, så jeg tog mig lige lidt “Birgit-tid” og læste indlægget igen, og hold da op, det er ikke til at forstå det faktisk er en del af min historie.

  Der ligger så meget mere i historien, men hvis jeg fortalte det hele, ville I vist nærmere tro at det var en aprilsnar eller verdens største løgnhistorie.

  En dag vil jeg måske udgive den biografi som mange har opfordret mig til, men indtil da, må I nøjes med små brikker hist og her i stedet for alle brikkerne og et færdigt puslespil.

  Giv den gas – så du ikke sidder i morgen – og fortryder alt det du ikke gjorde i dag.

  De bedste hilsner
  Birgit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.