19. Du skal ikke tro, du er noget

dagens “låge” kræver ikke den store introduktion. Han hedder Joachim B. Olsen og blev landskendt som kuglestøder, og senere som folketingskandidat for Liberal Alliance.

Joachim B. Olsen har læst historie 4 år på University of Idaho, og sidder nu i folketinget for Liberal Alliance. Joachim deler vandende med hans liberale holdninger, og har senest været i medierne på grund af hans holdning til fattigdom i Danmark.

Læs mere om Joachim op LA’s hjemmeside eller på liberalkuglestoeder.dk

Du skal ikke tro, du er noget. – Af Joachim B. Olsen

Vi husker alle duksen, klogeågen og sportsnørden i folkeskolen. Det var de elever, som havde store ambitioner. De var hårdtarbejdende og i de andre elevers og nogle læreres øjne irriterende og overambitiøse, fordi de pressede på for flere lektier, mere viden, højere karakterer eller mere tid til at passe deres sport. De ville udrette noget. De ville opnå noget i deres liv. Desværre huserede janteloven og de misundelige blikke, når 13-taller og guldmedaljer blev uddelt.

Det er den samme misundelse og chikane, som iværksættere udsættes for i dagens Danmark af folkevalgte politikere. Mennesker med gode idéer, der løber en stor økonomisk risiko, lægger 60 timers arbejde om ugen og dropper ferier og andre fornøjelser i flere år for at skabe en virksomhed, bliver udsat for den ene forhindring efter den anden. De skal nemlig ikke tro, at de er noget.

Da Venstre og De Konservative sad ved roret, blev iværksætterne pålagt en iværksætterskat og et iværksættergebyr. Hvordan to ellers borgerligt liberale partier kunne få sig selv til at beskatte noget, man gerne vil have mere af, og som samfundet har brug for, er mig en gåde. Et andet forrykt eksempel er VKO-regeringens pointsystem, der afgør, hvem der kan få opholdstilladelse i Danmark. Det bureaukratiske og unfair system er skyld i, at Danmark går glip af kvalificeret arbejdskraft, heriblandt udlændinge, der ønsker at starte virksomhed i Danmark. Senest har en amerikanskfødt mand, der taler dansk, er dansk gift og har startet en virksomhed, der sidste år havde en omsætning på næsten 10 mio. kr., fået afslag på sin ansøgning om permanent opholdstilladelse, fordi han ifølge Udlændingeservice havde udført bestyrelsesarbejde, der ikke er integrationsfremmende. Hvordan kan man afvise en udenlandsk iværksætter, der skaber værdi i Danmark, fordi han mangler 15 point i et latterligt pointsystem? Det er højst besynderligt og udtryk for den typiske danske jantelovsmentalitet, hvor vi danskere tror, at vi er bedre end alle andre.

Desværre er heksejagten på iværksætterne ikke blevet mindre med den røde regering. Tværtimod strammer S, R og SF grebet om iværksætterne. Senest har beskæftigelsesministeren meldt ud, at alle selvstændige og iværksættere skal tvinges til at indbetale til en barselsfond og dermed pålægges endnu en økonomisk byrde – også selvom man som iværksætter slet ikke ønsker at få børn eller selv vil spare op til at kunne gå på barsel. Også skatteminister Thor Möger Pedersen svinger pisken over dem, der skaber værdi. Familievirksomhederne, som der findes mange tusind af i Danmark, får endnu sværere ved at overleve, fordi regeringen vil øge beskatningen ved generationsskifter. Igen et glimrende eksempel på, at folk, der har knoklet for at opnå succes, skal straffes.

I Liberal Alliance hylder vi iværksætteren. De hårdtarbejdende, der ser en glæde i at skabe deres eget – hvad enten der er tale om en frisørsalon, et it-firma eller en fødevareproducent. Vi arbejder for at fjerne de mange barrierer for iværksætteri som høje skatter, konkurrenceforvridende afgifter og bureaukratiske regler, så vi som samfund belønner de danskere, der vælger iværksættervejen frem for det trygge lønmodtagerliv.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

24 Responses

 1. Grosen Friis siger:

  Befriende læsning!

 2. Mikael Rieck siger:

  Jeg er mest imponeret over hvordan den nuværende regering kan formå at skabe så mange skandale historier for sig selv på så kort tid. Der går ikke en uge uden at der er en ny minister der har trådt voldsomt i spinaten.

  Det må være fantastisk at være i opposition, når man har sådan nogle klokkefår ved roret.

  Helt enig i dine betragtninger Joachim, men det er de fleste læsere her nok.

  /Mikael

 3. Rolf Høegh siger:

  Hej Joachim.
  Du har helt ret.
  Lad os i det skønne iværsættermiljø ændre det, så vi fremover råber i kor:
  DU SKAL TRO DU ER NOGET.
  Jeg træner hver dag folk i at tro på sig selv.
  Og lade være med at lade sig kyse af andres mening.
  Hvis du ikke tror på dig selv, hvem skal så tro på dig?

  God jul Joachim.
  Du tror heldigvis på dig selv.
  Bliv ved med det.

  Bedste hilsener
  Rolf

 4. Kristian L.A siger:

  Disse forhindringer han nævner er jeg lige begyndt at møde. Men man skal ikke lade sig gå ned pga. det.
  “Ja de kan måske skubbe mig” men ikke vælte mig.

  Godt indlæg

  Mvh.
  Kristian L.A

 5. Kirstine Amato Møller Jensen siger:

  Godt indlæg, som mange nok kan være enige i.
  Ikke destro mindre er det nogle betragtninger som godt kan tåle at blive gentaget. Det hele starter jo netop med at vi tror (bare en lille) smule på os selv, og får lov at vokse og virke.
  Du kan jo ikke sælge en vare som du ikke selv tror på. Så jeg er helt enig tro på dig selv og tro du er noget.

  God jul og god vind.

 6. Smukt indlæg!!!
  Desværre stopper det ikke her, har just fra min kommune modtaget et brev i dag der fortæller om kommunens nye renovationsordning for virksomheder, og at jeg fra næste år skal betale 700 eks.moms. i adm.gebyr.
  Jeg har råd til det, men helt ærligt… jeg driver en konsulentvirksomhed, hvor jeg maksimalt kan holdes ansvarlig for et kaffefilter i døgnet… den slags ødelægger det ikke for iværksættere, men summen af den slags små ting gør at man ender med ikke at gide, eller med at skride.

 7. Rosenstand siger:

  Tja – det er jo hovedet på sømmet. Men jeg tror, der er lang vej endnu, for et demokratisk lands politiske sammensætning er jo skabt af “folket”. Og holdningerne hos flertallet af befolkningen handler tydeligt mere om at kræve end at yde, om at lade sig forsørge etc. Skal mennesker med de holdninger, du udtrykker her Joakim, på tinge i tilstrækkeligt stort tal, skal der deciderede holdningsændringer til.

  De kommer – men jeg tror, at Danmark skal igennem hårde år. Og jeg tror, at Danmark kommer til at se fattigdom (den rigtige af slagsen), når kassen tømmes og manglen på donorer for alvor sætter ind. Synd for mit gamle land – men nok desværre en nødvendig kur.

 8. Mikael Rieck siger:

  Hvorfor synes du at det er synd Thomas? Jeg troede at du, som jeg, var tilhænger af at syge ting blev revet ned og nye og bedre bygget op fra grunden?

 9. Abc siger:

  Jeg tror ikke ikke det er jantelov.jeg tror vores demokrati er ved at falde fra hiananden. Der er ingen ære i at klare sig selv, og dem der omfordeler pengene sætter ingen ære i at gøre det. De tænker pensioner og taburetter. Der er få idealister tilbage. Befolkningen sidder som passive,forsørgede og afhængige af omfordelingssystemet. Ingen gidder tage ansvar. Skaffedyrene stopper med at stille spørgsmål, og opfører sig som hamstre i en trædemølle, hvor man bare venter på at kunne træde ud af møllen som 68 årig – i bedste fald. Dem der forsørges, tager med arme og ben, for de er indskolet med, at de er de svage, og dermed berettiget til alt. De mener at de yder ved detrs blotte tilstedeværelse. Jeg håber på, at danskerne, det arbejde folk vel at mærke, rejser sig i protest. Atder indkaldes til demonstrationer, ikke med de røde faner,men med den danske fane, fanen af frihed. Frihed for at komme ud af det undertrykkende omfordelingssystem, der hat sendt danskerne ud i passov forsørgelse og usolidarisk nasseri.

 10. Benny Jensen siger:

  Hej Joakim.

  Tak for dit “indspark”, det er rigtig set, men som Abc siger, så er jeg også af den opfattelse, at Velfærdssamfundet har udviklet sig til et sygt system, der ikke bør have gang på jorden, i den globaliserede verden vi befinder os i idag.

  Glædelig Jul og godt Nytår.

 11. Rosenstand siger:

  @Mikael: Et pudsigt spørgsmål – synes jeg. Men lad mig bare forklare: Jeg synes, det er synd, fordi det kommer til at ramme en masse mennesker, der ikke har del i ansvaret for den udvikling, der er sket. Der er mange i Danmark, der yder som små heste, betaler enhver sit og gør en indsats. De bliver også ramt hårdt.

  Jeg er bestemt tilhænger af, at syge ting rives ned og genopbygges – men det forhindrer mig nu ikke i at have et hjerte for de mennesker, det rammer. Jeg er ærkeliberal – men jeg er ikke hjerteløs.

 12. Anders And siger:

  Det kan ikke siges bedre!!
  Det offentlige danmark er gennemsyret af en lønmodtagermentalitet eller endnu værre en forsørgmigmentalitet

 13. Morten siger:

  Ja sikke den røde regering strammer grebet om de stakkel små ny startede selvstændige. Hele 70 kr. Pr måned skal der betales … Og så til noget så urimeligt som til de gravide kvinder der ønsker at blive selvstændige!

 14. Bo Kalvslund siger:

  Lige i stødet – Joakim…;-)

  Der er ingen der siger man ikke kan skabe et solidarisk samfund hvor man også belønner dem der gerne vil gøre en forskel og som er stolte af at skabe ekstraordinære præstationer.

  Der er mange der synes et liv uden ambitioner er godt nok – men følelsen af frihed og stolthed kommer oftest når man bliver rost eller får penge for et godt stykke arbejde.

  Følelsen af at kunne skabe sine egne penge og måske ovenikøbet skabe jobs for andre – det er den følelse vi skal give hinanden mulighed for at få.

  Men ikke bare følelsen – også konkrete muligheder – forstået som færre byrder og skatter for risikovillige mennesker – godt set af Liberal Alliance..

  Større ulighed forstået som større frihed for dem der tør blive selvstændige.

  Jo mere gang i hjulene der kan komme jo mere vil der blive til alle.

  Som Lars Bachmann nævnte tidligere tror jeg også at vi skal starte helt i skolen med fokus på iværksætteri, og som du Joakim nævner; væk med jante og hjælp til dem der vil gøre det godt.

  Jeg tror følelsen af frihed skal hjælpes på vej – de fleste børn har forældre som er lønmodtagere – så hvis de ikke lærer om selvstændighed og muligheder for økonomisk uafhængighed i skolen – lærer de det kun hvis de selv har den indre drivkraft det kræver at skabe en virksomhed eller en stor sportspræstation.

 15. Niels Kristian Schmidt siger:

  Et fremragende vrinsk på sæbefabrikken.

 16. Ja vi lever i et samfund, hvor det at kræve er en ret og hvor troen på at alle kan leve fedt, hvis vi bare tager fra den rige. (You cannot help the poor man by destroying the rich)
  Er enig med Rosenstand i at vi desværre nok skal ned og skrabe bunden og det er vi desværre en del i min vennekreds der frygter – den mentalitet der hersker i Danmark er meget usund for vores konkurrence evne.
  Liberal Alliance er for mig et dejligt frisk pust, jeg elsker at der ofte bliver talt overordnet politisk – i gør det skide godt!

 17. Mikael Rieck siger:

  @Thomas, selvfølgelig er det synd for dem der bliver uretfærdigt ramt, men det gælder uanset systemerne. Der vil altid være nogen der kommer i klemme. I det potentielle fattigdomsbillede du taler om, der er mit gæt af de fleste af dem der bliver ramt, har stemt på dem der får det billede til at blive til virkelighed og så mener jeg selv at man har en stor del af skylden.

 18. Rosenstand siger:

  Tjaa, Mikael – det er der jo en pointe i. Men hvad med de mange arbejdsdyr, der nu skal knokle endnu mere for at skabe skatteindtægt til at forsørge resten med? Når de røde ikke har flere andre folks penge at bruge af – så tror jeg, at den gruppe også vil tage en gedigen omgang tæsk.

  Jeg så hellere mentaliteten skifte nu end efter en nedsmeltning. Men det er nok ren ønsketænkning. Og med det sagt: Ja: De største tabere bliver dem, der traditionelt stemmer EL, SF og S i den rækkefølge.

 19. Jeg er ved at være lidt træt af at knokle røven ud af bukserne år ind og år ud (60-80 timers arbejdsuge er helt normalt) og være med til at støtte folk der ikke gider tage vare på sig selv. Helt ærligt hvad sker der i DK?
  Tingene skal hænge sammen og det skal kunne både betale sig at arbejde og det skal i den grad kunne betale sig at arbejde ekstra uden at blive “straffet” økonomisk. Hvad fanden er det for en metode at fremme vækst?

  Giver du katten fløde dagligt og holder den indenfor, hvorfor i alverden skulle den prøve at komme ud og jage selv? Den vil i stedet kæmpe med klør for at få mere fløde, gerne intravenøst.
  Giv den i stedet en skål vand og åben døren, så skal du bare se løjer – den vil måske tabe sig lidt i starten, men inden længe vil den kat komme hjem med den ene succeshistorie efter den anden – og den bliver både sundere og gladere. OG den bliver langt mindre afhængig af dig.

  Og den overvægt at folk på overførselsindkomst vil naturligvis stemme på det der pt. vil være bedst for dem i deres egen situation, men ikke hvad der vil være bedst for DK i længden. (tror desværre Rosenstand har ret i at det kommer til at gået helt ned, før vi igen kan bygge noget fornuftigt op igen). Mennesket er en sjov størrelse – vi skal mærke det gør rigtig ondt før vi tager os sammen og gør noget ved det.

  LA fik min stemme ved sidste valg og jeg håber i vil blive ved med at kæmpe denne kamp – for de fleste andre virker helt blanke og ræser mod fallit for hele landet.

  Jeg har ikke helt opgivet håbet, men det har ikke gået den rigtige vej længe og der er meget langt mellem de positive tiltag syntes jeg.
  Ved mange andre er smuttet fra DK af de succesfulde iværksættere og det er noget som fylder mine tanker mere og mere – der er snart ikke så mange gode grunde til at forsøge at lave yderligere vækst.
  Fat nu dette inden alle der trækker i en positiv retning for landet er skredet.

 20. Claus: Kunne ikke sige det bedre! Håber at det nye år bringer på positive overraskelser, i form af en politisk debat der drejer sig mere ind på, hvordan vi som samfund kan påskønne initiativ, drive og glædes over at dem der vil og kan tjener penge, i stedet for at tale om, hvordan vi bedst kan berøve dem for deres penge (og motivation) samt tale om på hvilke offentlige områder vi skal bruge pengene.

  Er så træt af den konstant debat om hvor urimeligt det er at nogle tjener flere penge end andre, skulle vi ikke vende den om og sige; hvor er det urimeligt at nogle danskere skal betale meget mere i skat for at bo i det samme land, modtage de samme ydelser – det koster vel samfundet rundt regnet det samme.

 21. Rosenstand siger:

  Claus: Bravo. Og så er der ikke mere at sige til det indlæg 🙂

 22. Michael Nielsen siger:

  I min barndom havde jeg en naiv men positiv opfattelse af janteloven.

  Altså den med du skal ikke tro du er noget, fik jeg af en eller anden grund vendt om til at være du skal ikke tro du er mere værd end andre, på trods af du er noget ved vandværket.

  med andre ord, det samme som det engelske ordsproge “be nice to those you meet on the way up, because you’ll meet them again on your way back down”.

  Derved at benhanlde andre som du selv ønsker at blive behandlet..

  Noget jeg altid har forsøgt at efterleve..

  Men da jeg opdagede hvordan den var fortolket her hjemme i Danmark blev jeg enormt skuffet, at “petty jalousy” er i hovedet sædet i danmark. Skuffende. meget skuffende.

  Det er en skam at samfundet er blevet til en barnlig samling af folk som i stedet for at prøve at forbedre dem selv, fejre at nogen får success og bruge successerne til inspiration om hvad der kunne gøres, så sidder samfundet og er sure over at nogen formår at gøre noget med ders liv.

 23. Dan siger:

  Olsen som statsminister! Så det sagt 🙂

 24. Bryllupsfotografen siger:

  Super godt skrevet Claus 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.