2. Skab dig et netværk – og plej det

Dagens indlæg kommer fra Danmarks ukronede konge i Google Website Optimizer, som også selv driver en webshop der sælger kondomer. Behøver jeg at sige at det selvfølgelig er Morten Vadskær, der i dag for lov at give iværksættere et godt råd om at skabe sig et netværk. Jeg er selv i et netværk med Morten, og jeg kan kun bekræfte de ting Morten skriver herunder. Morten er også en af medarrangørerne af Shopcamp 2010.

2. december – Morten Vadskær

Når man er iværksætter sidder man med tusindvis af spørgsmål og problemstillinger, som man af gode grunde kan stå lidt tvivlende overfor. Det er ikke kun revision og momsspørgsmål, men også konkurrenter, der låner lidt for meget af dig, kunder, der kræver mere end hvad der er rimeligt og leverandører, der måske skal skiftes ud eller presses lidt yderligere. Eller noget så simpelt som at få sig selv til at holde fokus og være motiveret.

Men præcis den slags udfordringer står andre iværksættere også overfor, og selvom de ikke nødvendigvis kan komme med løsningen på din udfordring, så kan de sikkert komme med noget værdifuld feedback og gode indspark.

Nå – det er da banalt, tænker du sikkert, og det vil jeg give dig ret i. Derfor haster folk ind på Amino og andre online netværk for at få råd og tips, men derinde er der altså folk med en skjult dagsorden, og da Amino ligger åbent tilgængeligt for alle, så er det ikke alle, der vil diske op med deres problemer eller løsninger derinde.

Hvad er løsningen så?

-Et netværk i kød og blod. Du skal møde dit netværk IRL. Der ER bare barrierer, der først bliver nedbrudt, når man trykker hinanden i hånden. Du skal drikke kaffe med dit netværk og føle dem alle på tænderne. Første gang er måske bare jeres stævnemøde, men tro mig – allerede næste gang vil du gå hjem med guldkorn, du aldrig nogensinde kunne have fået online.

Jeg er selv med i et par netværk med ligesindede. Det ene netværk tog jeg selv initiativ til. Jeg sendte ganske simpelt en mail rundt til en flok skarpe folk, jeg godt kunne tænke mig at sparre med og heldigvis bed de alle på. Vores netværk har næsten udviklet sig til en loge-lignende tilstand (dog uden underlige optagelsesritualer og påklædning).

Står jeg med et fagligt spørgsmål, et etisk spørgsmål eller en “advarsel” mod en spiller på samme marked, så fyrer jeg en mail af og får straks kompetente svar – næsten uanset tidspunkt og emne. Det er uvurderligt.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg kører langt for at mødes med mit netværk, og det er rigtigt, at det er tidskrævende (når man bor i Jylland). Men det er en investering, der er godt givet ud. Dels er jeg proppet med energi og motivation, når jeg kommer hjem. Der udover er jeg også i den situation, at jeg slipper for at lave de samme fejl, som de har lavet og kan nu gøre tingene rigtigt første gang. Det betyder, at den tid jeg bruger på at køre til Esbjerg eller Silkeborg hurtigt er tjent hjem igen.

Tag ud o g mød dit netværk. Bag en kage og tag med til dem – og tag en rygsæk fuld af gode tips og kontakter med hjem igen.

God jul til dig og dit netværk.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

10 Responses

 1. Spændende indlæg som man måske lige skal tænke lidt over. Der findes sikkert rigtig mange små netværksgrupper hvor man kunne lære rigtig meget ved at deltage. Det må jeg da lige kigger lidt nærmere på

 2. Lars Bachmann siger:

  Et godt netværk er guld værd. Jeg har fået mange gode råd, og givet endnu flere på sites som Amino, så de online netværk er ikke noget jeg vil undvære. Men når det så er sagt, så er et godt netværk IRL guld værd. Jeg deltager selv fast i et par stykker, og det er 1000 gange mere intenst, at sidde 8-10 mand omkring et bord til langt ud på aftenen, og diskutere, argumentere og debattere.

  Her kan man få nogle input og gode råd “in realtime”, og man skal ikke “bekymrer” sig over hvad man siger, for det havner ikke et sted hvor alle kan læse med, og måske misforstå sammenhængen, som det sommetider sker i online debatter.

  I det år jeg har været selvstændig har ikke brugt opsøgende salg på noget tidspunkt. Mit online og offline netværk (og søgemaskinerne), har kunne “fodre” mig med kunder. Så derfor bruger jeg gerne hele og halve dage en gang i mellem på at netværke.

 3. Det er så sandt som det er sagt!

  Og jeg kan kun anbefale at starte dit eget lille “netværk” op, eller “loge” som Morten kalder det.

  De mere professionelle og organiserede netværk, så som FDIH, IT-Forum osv. er ganske udemærkede, men er samtidigt fyldt med konsulenter, sælgere og (andre) folk med en skjult dagsorden. Hvilket gør det svært sådan rigtigt at dele ens problemer, og få feedback på problemstillinger.

 4. Potter siger:

  En blanding af de to netværksformer er at foretrække.

  Sidst jeg var til et event, så jeg en god række mennesker for første gang – men jeg kendte dem allerede fra Twitter og min blog. Det var en rigtig god “icebreaker”.

  Og når jeg kikker min “job liste” igennem, så kan jeg se det er 50/50, mht. hvor de forskellige jobs er kommet fra.

  Så en blanding fra mig 😉

 5. Rosenstand siger:

  Netværk er gode – ikke mindst med Vadskærs kage på bordet!

  Jeg har aldrig dyrket det så meget – er nok ikke verdens mest sociale menneske. Men dels er jeg medlem af den “loge”, Vadskær skriver om, og dels har jeg et online baseret netværk med mennesker over store dele af verden. Og jeg erkender blankt, at det er nærmest uvurderligt!

  De meget organiserede netværk som Søren nævner er slet ikke mig. Langt de fleste af dem er ekstremt akademiske, og den slags har det med at sætte teori over praksis samt fortabe sig i ligegyldigheder. Det betyder, at jeg enten går selv eller bliver smidt ud efter kort tid 🙂

  Godt indspark, Vadskær! Og hvis du som læser her sidder og overvejer, om du dur til noget i sådan et netværk, er der kun ét svar muligt: JA! Gå ud og mød nogen, der er samme sted som du er – og gerne også nogen, der er noget helt andet. Forskellighederne mellem deltagerne i et netværk er det, der gør det rigtigt givende!

 6. Jeg ser jo at det bare er “kendte personer” fra en bestemt kreds eller netværk om man vil som kommenterer her. Man ser jo næsten jer alle til daglig på Twitter eller andre steder online, der hvor jeg lytter;-)

  Det med netværk kommer nok an på hvilken person du er i udgangspunktet. Hvad som giver næring og gør den enkelte “lykkelig” er jo forskellig.
  Den store psykolog Martin Seligman har jo forsket på dette og er kommet frem til at det er de personer med størst og mest benyttet netværk, de som er socialt aktive, som er både mest succesfulde og lykkelige.

  Jeg kan jo fortælle jer som sidder nede i DK at for en person som ellers er faglig social i udgangspunktet har det været lidt af en udfordring at flytte til en lille bygd på Norges Nordvestkyst.

  Ud over et år som faglærer mediekommunikation på et lokalt gymnasium, har jeg opplevet at det at være uden et faglig men også fysisk forum er ganske så udfordrende.

  Skal jeg deltage på et seminar eller et kursus må jeg enten sidde 11 timer i bus (hver vei) eller ta et fly og så må jeg overnatte ude to gange. Den slags koster. Derfor bruger jeg nettet for hva det er værd.

  Jeg bruger selv linkedin og senest i år Twitter som glimrende online nettværksplatformer, men får uden tvivl mest udbytte af den ugentlige kaffedrikking med en gammel markedsføringsrotte lengere nede i gaden;-)

  Det er først i det seneste jeg er begyndt at følge lidt med i DK.

  Hvad med at holde et SEO og analyse treff for danskere heroppe i Norge.

  Så arrangere jeg? Se billeder fra Ørsta her:
  http://www.flickr.com/search/show/?q=saudehornet&s=rec
  oga
  http://www.flickr.com/search/show/?q=%C3%B8rsta&s=rec

  Så kunne flere smage på Vadskærs kage;-)

 7. Helt enig, Morten, men det kan være svært at skabe nye netværk.

  I min branche (oversættelse) har vi en del gange forsøgt at få sparket et “kage”-netværk i gang, men de løber næsten altid ud i sandet pga. alt for mange deadlines og det faktum, at de fleste freelanceoversættere er kvinder, hvor karrieren har andenrang efter at passe børn, mand, hus og marsvin.

  Men når jeg sådan tænker nærmere over det, så har man jo alligevel gennem årene fået opbygget et ret stort netværk inden for branchen, som man kan trække på, når der er kunder med specielle behov, kollegaer med problemer og lignende.

  Samtidig er der også nogle ret store onlinenetværk, hvor man kan få besvaret eller hjælpe med mange forskellige typer problemer, hente tips og gode råd, se advarsler om dårlige betalere osv. osv.

  @Bachmann: læste i forbindelse med Pirate Bay-sagen, at det åbenbart ikke længere hedder IRL, men AFK (Away From Keyboard), da onlinelivet i højere og højere grad bliver ens “real life”. 😉

 8. Mikael Rieck siger:

  Har hørt meget godt om det lille netværk. Ærgeligt at I alle sammen bor på den forkerte side af vandet 🙂

  Hvis der er nogen fra Sjælland der læser dette, så tag lige fat i mig. Måske vi kan finde ud af noget.

 9. Janno siger:

  Jeg er for såvidt enig i at det er rigtigt fornuftigt at netværke. Men som et ikke videre socialt menneske kan det ind imellem være svært at holde sådan en sag igang.

  Personligt holder jeg mig mere til at have få mennesker tæt på, og vende de “problemer” jeg måtte løbe ind i med dem.
  Og derudover giver jeg altid en hjælpende hånd hvor jeg føler at jeg kan byde ind med noget, så føler jeg nemlig nemmere at jeg kan tillade mig at søge hjælp en anden gang.

  Generelt er folk flinke til at jælpe, især hvis de oplever at hjælpen er gengældt. Det kan vel kaldes minenetværk. 🙂

 10. Rigtig godt indlæg.

  Og må give mange af de andre ret. Det er svært komme igang med at skabe et netværk.
  Men er også sikker på at det er guld værd når endelig man får det stablet på benene, og kommer ud og snakker med andre og får nogle indspark til forskellige problemstillinger man selv sidder med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.