4. Nytænkende ebogsforlag

Vi er nu nået til den 4 låge i julekalenderen, og i dag er det den unge serie iværksætter Brian Brandt, som vil fortælle os en iværksætter historie fra den virkelig verden. Jeg har selv mødt Brian en del gange, og sidder i et netværk med ham. Brian er trods hans forholdsvise unge alder, både gift, har børn, underviser på IBC, og sidst men ikke mindst en driftig iværksætter.

4. december – Brian Brandt

Iværksætter historie der handler om Forlaget Myll – et ebogsforlag der er startet af iværksætteren Brian Brandt.

Ebogsforlaget Myll blev startet i februar 2009, men havde været på tegnebordet længe før. De første tanker kom egentlig efter jeg selv havde udgivet min ebog Webshop Hvordan, og havde haft en masse problemer.

Se problemet – skab løsningen

Jeg tænkte, når en forholdsvis erfaren IT bruger kunne have så mange problemer med at udgive sin ebog, ting som en betalingsløsning, hjemmeside, ISBN nummer, registrering af boge, konvertering af bogen til ebog og andre tekniske barrierer – så var der nok også andre med de samme problemer.

Med den tanke skabte jeg Forlaget Myll – for at gøre det så nemt som muligt for andre forfattere, at udgive deres bøger som ebøger og sælge dem efterfølgende.

Forretningskonceptet

Det jeg brugte mest tid på i starten var faktisk at undersøge muligheden – se på konkurrenter, systemer og komme op med et koncept, som alle kunne gå gavn af.

Jo mere jeg undersøgte mulighederne, jo flere ting ville jeg også med min ide. Jeg havde planer om iPhone apps, integrering med Amazon databaser, store software-systemer til håndtering af sikker og tanke op og tanke ned.

Jeg udviklede en ret gennemgribende forretningsplan med tonsvis af ideer og tog til Ivækst 08 for at pudse den af. Der fik jeg ufattelig gode inputs på de fleste af mine punkter, fra advokater, revisorer, forfattere og andre jeg (tilfældigt) mødte. Det som dog gik igen hos dem alle var, at jeg skulle holde tingene simpelt.
Det gik jeg hjem og funderede lidt over, og bestemte mig for at det nok var en meget god ide.

Hjemmeside og systemer

Min plan fra start havde hele tiden været, at så meget som muligt skulle automatiseres, da det jo unægtelig giver mindre arbejde i det lange løb. Jeg var derfor igennem mere end 20 forskellige systemer for at finde det bedste system, som kunne alle de ting jeg gerne ville. Autoresponders, mailsystemer, forfattersider, top 10 lister, copyrightbeskyttelse etc. Igen bankede underbevidstheden på, keep it simple stupid.

Jeg lavede derfor platformen på open source systemerne WordPress MU og webshop platformen Magento. Jeg er selv WordPress ekspert, så den lå lige til højrebenet og ville egentlig have lavet det hele på det system, men Magento var på det tidspunkt bare mere avanceret end WordPress webshops kunne. Det skulle vise sig at blive et mareridt.

Copyrightbeskyttelsen skulle først have været Adobe systemet DRM, men det var simpelthen for kompliceret for den almindelige borger, og jeg valgte derfor at det skulle være pdf filer, hvor køberens navn automatisk bliver skrevet i bogen, samt en anden lille hemmelighed tracking kode, som jeg ikke vil afsløre hvor gemmer sig. Det var nemt for alle så – og det tror jeg belønner sig i længden.

Hele december og januar gik med at designe myll.dk og jeg havde hjælp fra Martin Tygsen til Magentoen på myll.dk/shop.

Stein Bagger og Fupfabrikken

Forlaget Myll starter officielt d. 1. februar, men websitet var live i beta fra i midten af januar. Det viste sig at være heldigt, for i slutningen af januar ringer Kristian Hansen til mig, og fortæller, at han vil være den første med en Stein Bagger bog og det skal være sammen med iværksætterforlaget Myll – bogens titel blev Fupfabrikken.

Det var sgu en god nyhed, og dette kunne være med til at raket-starte forlaget. Vi får lavet nogle aftaler og kæmper næsten dag og nat med at få webshoppen til at spille og tester i hoved og mås. Dankort aftalen var på plads, men PBS haltede fuldstændig og Mastercard aftalen endte med at tage 40 dage at få igennem, selv på trods af at jeg ringede hver eneste dag i 14 dage til dem.

Inden Stein Bagger bogen havde jeg lavet aftaler med Anette Sand og hendes Franciskaner serie, samtidig med et par andre små bøger. Så da Fupfabrikken launchede, var der ca. 8 ebøger til salg. Og hvilket brag af en launch. Vi tog røven på alle journalister og medier. De løb rundt som forvildede høns i en rævefarm.
Jeg blev ringet op af Ekstra Bladet, TV2 nyhederne, DR nyhederne, P3 og andre business orienterede medier – og alle ville vide hvad der foregik. Den første Stein Bagger bog var udkommet, og så som ebog.

Salget boomede og trafikken til websitet endnu mere. We were in business.
For Forlaget Mylls vedkommende endte det med en stor artikel i Herning Folkeblad om forlaget og TV MIDT/VEST var ude og lave et længere interview, som kun endte med 3 minutters sendetid.

Status for Forlaget Myll

Månederne efter Fupfabrikken var der en stor opmærksomhed omkring forlaget og mulighederne med ebøger. Jeg blev ofte ringet op af interesserede forfattere og fik ofte også mails om folk der gerne ville udgive bøger. Det krævede en masse tid at få besvaret dem alle og kommentere på deres bøger og mulighederne.

I dag har Forlaget Myll udgivet ca. 22 bøger, og vi er på vej med en hel serie af børnebøger, som vi forventer bliver nogle bestsellers. Vi vil eksperimentere med at lave et børne online univers med bøgernes karakterer, og samtidig sælge bøgerne meget billigt.

Forlagets absolut bestsellere er Fupfabrikken og Webshop Hvordan. Hvilket for mig at se skyldes to ting

1) Den almene interesse i Fupfabrikken og
2) Markedsføringen, jo mere en bog bliver omtalt og henvist til, jo mere salg.

Fremtiden for ebøger

Ebøger er ved at blive rigtig stort, specielt nu hvor vi begynder at se ebogslæsere i Danmark. Når de bliver billigere og mere udbredte, vil ebogssalget boome, og derfor er jeg glad for, at have gjort mig en masse gode erfaringer. De erfaringer kommer alle forfatterne hos Forlaget Myll til gode, hvilket jeg ser som en stor styrke, når der på et tidspunkt begynder at poppe en masse andre små iværksætter-forlag op.

Du kan læse mere om Forlaget Myll her.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

10 Responses

 1. Potter siger:

  Spændende at høre historien om opstarten af Myll og Fupfabriken. Det må have været en drømmestart for forrentningen – bedre pr findes ikke. Du skriver ikke noget om besøgstallet efter at have været i medierne. Var der noget at se?

  Hvor stor er efterspørgslen på ebøger? Forestiller mig du glæder dig til at ebogslæsere som Kindle bliver til at købe for penge. Det må du kunne mærke.

 2. Hej Brian

  Rigtig godt gået og endnu en god idé fra din hånd.

  Definitionen af e-bøger er jo ret løs, og der er også en del eksempler på e-bøger, som efter min mening ikke helt lever op til de forventninger, som jeg har til en e-bog. (Nu er jeg skyldig i ikke at have købt nogen bøger fra Myll endnu, så om problemet også findes der, ved jeg ikke).

  Flere af dem er f.eks. beskyttet med adgangskode, og så kan de ikke bruges på e-bogslæsere. Det kan man så argumentere for er et problem i e-bogslæserne, men pludselig bliver e-bøgerne blot til en bog, der ikke er trykt (det skal dog siges, at flere danske e-bøger har integreret video – og så bliver det elektroniske medie netop udnyttet).

  På nuværende tidspunkt er man for det meste bundet til sin bærbare eller stationære computer for at læse e-bøger. Og det synes jeg er lidt trist. Man kan selvfølgelig altid blot udskrive e-bogen, men så mangler der oftest ting som sidetalsreferencer, videoklip osv.

  Jeg så hellere, at e-bøger var et onlinemedie, så man på lidt længere sigt har adgang til dem fra enhver type enhed, som man måtte anskaffe sig. En bog kunne så være knyttet til både et login og et antal IP-adresser eller noget i den stil. Det ville også give en stribe gode muligheder i forbindelse med nye udgaver af f.eks. fagbøger, hvor men i stedet for at købe bogen kunne tegne et abonnement. Og der kunne åbnes op for muligheder som at købe bogen som PDF eller trykt bog osv.

  Fortsat held og lykke med forlaget.

  – Johnny

 3. Imponerende historie! Glæder mig til at følge forlaget i fremtiden.

  Jeg er heller ikke selv hoppet på e-Bog’s bølgen endnu. Primært fordi det med at læse en bog på computerskærmen ikke tiltaler mig specielt meget. Men jeg vil da overveje at hoppe på, hvis der kom en god, billig e-bogslæser, eller en god applikation til min smartphone.

 4. Simon Willer siger:

  Jeg er rigtig glad for e-bøger, men har stadigvæk tilgode at handle hos Myll…

  God historie og meget inspirerende…

 5. Rosenstand siger:

  Godt gået, Brian! Og med e-bogslæsere som Kindle og SONY på markedet er det sikkert kun et par mentale barrierer, der skal brydes, før e-bøger kommer ud til “folket” for alvor.

 6. Daniel Due siger:

  Rigtig spændende og rigtig godt skrevet! Jeg blev helt grebet af den gode stemning. Har ikke hørt din historie før! Og du har fået en rigtig god ide, og timingen kunne da ikke være bedre 🙂

 7. Mikael Rieck siger:

  Nu hørte jeg jo lidt om ideen inden den kom på benene, men jeg er dybt imponeret over hvordan du tager tingene og løber med dem. Super godt gået Brian!

 8. Hey B..

  Igen forbløffer du med en fantastisk måde at formulere dig på, du skriver livligt som fanger læseren, og man får bare lyst til at læse mere, du er sku næsten den danske Dan Brown. 😉

  Held og lykke med Myll, wpdk.dk, Luna, Camilla og alle dine kommende projekter, for du er bestemt ikke færdig endnu..

 9. Brian Brandt siger:

  Tak for jeres ord. Det er rigtig godt at høre.

  @Johnny – jeg forstår din bekymring omkring e-bøgerne, og det er også årsagen til, at Forlaget Myll ikke bruger alt den software som der ellers findes til ebøger, da det sætter alt for mange begrænsninger.
  Når man køber en ebog hos Myll, så bliver køberens navn skrevet i bogen, og sikret imod ændringer.

  Jeg ser meget frem til ebogslæsere – har selv overvejet at importere, men har ikke lige kunne komme igennem til Sony, og det krævede vist også lidt mere kapital at stable på benene end jeg lige kunne stille op med. Men det er fint, nu kan de store få lov at markedsføre det for deres store budgetter 😉

 10. Søren Vælds siger:

  Hej Lars

  Ovenstående ser spændende ud. –
  Der er ganske givet en fremtid for E-bøger i skolen.

  Faktisk har jeg tænkt på at lade min næste bog udgive som E-bog, fordi eleverne er meget gladere for deres computer end for papirbøger.

  Min sidste bog hedder “Aktiv Dannelse”.
  Du kan finde anmeldelser af den ved at google “Søren Vælds”.

  Med venlig hilsen
  Søren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.