Apple iPad – Fordele og ulemper

Traditionen tro fik Apple skabt en masse hype omkring lanceringen af deres iPad. Der var mange spekulationer omkring hvad den nye gadget kom til at hedde, og blandt de mere kvalificerede bud var iPad og iTablet.

Men som bekendt, kom den til at hedde iPad, og generelt er der blevet taget rigtig godt i mod den. Jeg var selv hurtig ude på Twitter med en melding om at jeg bare måtte eje en iPad. Nu har stormen i midlertidig lagt sig en lille smule, og begejstringen er ved at komme ned på et niveau, hvor jeg kan tænke lidt mere objektivt.

Der er ingen tvivl om at iPad er en fed gadget, og med dens indbyggede bookstore, og forholdsvis store skærm, er iPad en konkurrent til ebogslæsere som Kindle. Som jeg ser det er der dog en del mangler på den. Blandt andet kan den ikke multitaske, som vi også kender det fra iPhone og iPod. Det vil sige at vi ikke kan browse og skrive mails samtidig, eller have Twitter åben mens vi hører musik. Det er helt klart en ommer.

Kilde: Apple.com

Der er også en del der har kritiseret den brede ramme, samt skærm formatet, som er i 4:3 format. Den brede ramme generer mig nu ikke, men det er lidt ærgerligt at de ikke har valgt widescreen format på deres iPad.

En anden mangel er kamera/webcam. Hvis den skal være bare i nærheden af et supplement til vores notebooks, så skal der altså være et webcam i og skal vi se HD video, så bliver det på iPad’en, for der er ingen HDMI udgang. Den første version vi får til Danmark er så vidt jeg ved uden 3G, og altså kun med WIFI, hvilke er en af de primære årsager til at jeg slår koldt vant i blodet, og ser om ikke jeg kan vente et halvårs tid eller længere med at købe en iPad.

Men når Apple lancerer deres iPad i Danmark med mulighed for at multitaske, og med webcam og 3G, så skal jeg nok stå i kø.

Kan du komme på andre fordele eller ulemper ved iPad?
Og skal du selv have en iPad så snart den rammer de danske butikker?

Læs mere om iPad på http://www.apple.com/ipad/

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

30 Responses

 1. Absolut fejl nummer 1 er selvfølgelig, stadig ingen understøttelse af Flash indhold.
  Multitasking tror jeg dog bliver fixet rimeligt hurtigt.
  Bezel rammen ommkring iPad’n tror jeg er nødvendig. Godt nok kun en vægt på omkring 1 kilo, meeeen prøv at holde den i fingerspidserne, tror det vil blive ualmindeligt besværligt i længden.
  Mit hjem er selvfølgelig fyldt med apple gadgets og iPad’n kunne jeg sagtens se som en afløser til vores iBook fra 2002 som min kæreste bruger til den daglige internet surfing.
  Men meget mere end en forvokset iPhone syntes jeg ikke den er.

 2. Lars Bachmann siger:

  Den med manglende understøttelse af Flash havde jeg lige glemt at tage med, for det er selvfølgelig en kæmpe fejl. Vi kan til nød leve med det på iPhone, men det skal den bare kunne understøtte.

 3. Jeg var også meget begejstret i går aftes, men i dag er jeg langt mindre begejstret.

  Den kan simpelthen for lidt til at erstatte f.eks. en mini pc eller almindelig laptop, og den er slet ikke mobil nok til at erstatte en smartphone.

  Det er vel kun hiphoppere eller måske bare teenagere med hængerøvsbukser der har en jordisk chance for at gemme sådan en tingest i lommerne (eller bukserne) 🙂

  Især manglende multitasking er et kæmpe problem. Så jeg er meget enig med dig: Det er dælme en ommer Apple.

 4. Hey Lars 🙂
  Jeg tror du skal se den udelukkende som en gadget og som et supplement, kalender, bøger, musik og netsurfing på farten ja som den Ipod den er, og ikke andet og så syntes jeg stadig den er fed. Jeg tror til gengæld at denne her Ipad kan konvertere en masse nye brugere fra Windows på grund af den ufatteligt nemme bruger flade der er. Jeg kan sagten se dem i adskillige klasseværelser på diverse universiter og skole rundt omkring. Nu ved vi vel ikke helt hvad prisen bliver her hjemme, men lyder som om det er noget de fleste kan være med til så den skal nok blive et hit. Derudover må jeg lige rette dig …du kan godt høre musik selv om du laver alt mulig andet på den, undtagen når du spiller et spil.
  Det jeg kan forstå mange hardcore Mac brugere brokker sig over er nettet F.eks havde de vist håbet på den havde Whispernet ligesom Amazon Kindle og så havde man vist håbet på en ny brugerflade på deres integreret tastetur.

 5. Kindle og Ipod Touch knaldede og det her var resultatet ? En dværg Laptop med downs?

  Anyway – jeg synes den ser fin ud, men uha da da den skærm, hvis mange har smadret deres iphones, så bliver den der da endnu sværere at holde i live.

  På den positive side, så bliver det muligt at læse Ebooks når man skal i seng, og forhåbentligt uden den nuværende “blæser” lyd.

  med 3G, multi tasking og et kamera så jeg kan se hvem jeg skyper med, så er jeg også ved at være klar 🙂

 6. Jeg brugte min iPod Touch rigtig meget, inden jeg fik en iPhone, og jeg er sikker på, at en iPad vil være langt mere praktisk i brug, f.eks. til blogging og al mulig anden internetbrug. Prøv at sidde med en bærbar i skødet i sofaen i bare en halv times tid – ikke praktisk.

  Til privat brug vil den være genial. Folk har aldrig taget så mange billeder som nu, men er der nogen, der kigger på dem? Ikke rigtigt. Det er for besværligt. Der er så kommet en del tv’er, hvor du kan se dine billeder, men ikke når børnene skal se børnetime eller konen skal se krimier.

  Til spil er den jo også forrygende. Det er svært at have sin iPod Touch og iPhone for sig selv, når man har børn, og med prisen på spil, så er den bestemt konkurrencedygtig med konsollerne. 10 spil til en PlayStation, så har du en iPad, hvor du kan hente tusindvis af billige spil og demospil.

  Vi skal i år i gang med at gøre meget mere ud af vores ene netbutik, så det bliver stor aktivitet med sociale medier af enhver type, blogging, oprettelse af varer osv., og der tror jeg også, at den vil være en hjælp. Produktfotos kan den naturligvis ikke klare, men mon ikke der kommer noget ekstra godt billedbehandling som en light version af Aperture?

  Og hvad med Office? Tja, til manges behov tror jeg, at de demonstrerede udgaver af iWork vil være tilstrækkelige – ellers er der Google Docs og de nye Office Web Apps i Office 2010. Det vil dække de flestes behov.

  Jeg kender den del, der ikke arbejder med computere til dagligt, og for dem er det en kamp blot at skulle i gang med at få installeret og konfigureret en computer, bruge netbank osv. Så der tror jeg også, at mange vil kunne se fordele ved en iPad, som også kan bruges til så meget andet. Nuvel, det kan en bærbar selvfølgelig også, men den er ganske enkelt for besværlig at håndtere og administrere for mange mennesker.

  Meen, de har selvfølgelig gemt nogle af de vigtige funktioner til senere. Så vidt jeg har læst, er der planlagt multitasking i iPhone OS 4.0, så mon ikke det kommer. Og et kamera ville være rigtig praktisk til chat/telefonsamtaler.

  Med det eksterne tastatur tror jeg såmænd også, at den vil kunne bruges til lettere programmeringsopgaver, men det kommer naturligvis helt an på de udviklingsværktøjer, man er nødt til at bruge.

  Arbejdsmæssigt kan jeg nok ikke bruge den til så meget i øjeblikket, da vi er 100% afhængige af Windows-programmer. Men måske jeg skulle se mig om efter noget andet arbejde, så jeg i stedet kan nøjes med en iPad 😉

  Jeg glæder mig i hvert fald som et lille barn til jul.

 7. Mikael Rieck siger:

  En ting der slog mig da jeg så videoen var, at jeg da ikke gider at holde noget i hånden når jeg skal se film. I min verden er den ubrugelig hvis der ikke følger et stativ med som den kan stå i.

  Men ellers er den da meget nice.

  Mikael

 8. Rosenstand siger:

  Og skal du selv have en iPad så snart den rammer de danske butikker?

  Jeg regner nu med at skulle have den inden – jeg tror, den er klar med 3G her i marts eller april. Hvorfor jeg skal have den? Jeg ved det ikek helt – men jeg ved bare, at det skal jeg.

  Som iPhone ejer på 2. uge må jeg bare konstatere, at jeg nok har været lige lovlig stivnakket i forhold til Apple tidligere 🙂 De er jo ikke så ringe endda!

 9. Søren Hardenberg siger:

  For mig et det mest interessante hvordan touch bliver mere og mere udbredt. Når der kommer mere saft og kraft i iPad bliver det rigtig godt. Meeen jeg er nu stadig en Windows dreng, så jeg nøjes med at trykke næsen flad mod ruden hos den lokale Apple pusher.

 10. Vadskær siger:

  Ahh – det er dælme dejligt at høre, Rosenstand. Det har jeg jo forsøgt at fortælle dig, men som du selv har været inde på tidligere, så er det ikke de fejl, man har begået, man skal bedømmes på, men ens evne og vilje til at erkende dem og komme videre. Med fornyet styrke.

  Personligt kan jeg ikke rigtigt se, hvad jeg skal bruge sådan en iPad til. Det skulle lige være som ekstra-stor ebogs-læser. Tror at iPad’en nok skal skubbe til ebogs-markedet.

 11. Bent Andersen siger:

  At Apple, i 2010, sender et produkt på markedet der ikke kan multitaske virker fuldstændigt idiotisk. Det lyder nærmest som noget Microsoft kunne have fundet på 🙂 Når man er en producent af deres størrelse og karrater må der bare ikke være den slags tåbelige fejl, man skulle mene at de havde lært er eller andet af Iphone-problemerne.

  Men når så Suresen så har sundet sig, så skal de altså også have lidt ros: Apple formår om nogen at tænke ud af boksen, og så kan de designe så Jacob Jensen fremstår som en dårlig Cobra kopist.

 12. Frank siger:

  Jeg kan kun se at jeg kan bruge den til to ting at læse en e-bog eller side i sofaen og surfe på nettet.

  Hvis jeg læser en e-bog lige pt, så printer jeg den ud, for jeg hader at side og læse fra en skærm.
  Måske det vil ændre sig med denne ipad.

  Frank

 13. Hej Lars,

  Jeg har ledt rundt omkring på nettet får at finde ud af hvorfor jeg egentlig skulle anskaffe mig en iPad.

  Men ordet på nettet er at iPad skærmen simpelthen ikke er god nok til at læse på. Hvis man sidder udenfor, solen, stranden etc.

  Overvejer pt. at kigge på en Kindle, til Ebogs-læsning. Skal bare lige overbevises om at det er det rigtige valg inden.

  /Frederik

 14. Andreas siger:

  Ligesom Mikael kan jeg heller ikke forestille mig, at den kan bruges til at se film på. Uden stativ holder den ganske enkelt ikke.

  Den mest nyttige funktion i iPad’en bliver til at læse e-bøger og at læse nyheder / blogs. Til det kan jeg forestille mig, at den er genial, men at gøre den til mere end det vil være en grov overdrivelse.

  Mvh.
  Andreas..

 15. Vil lige dele Hitlers mening og Ipad’en med jer: 🙂

  /Trovatten

 16. Lars Bachmann siger:

  @Trovatten: Good one 🙂

 17. Hm, det lyder vist ikke, som om at det er en jeg skal købe.

 18. Knut siger:

  Jeg skal helt sikkert have en, men venter nok på 3G-udgaven som forhåbentlig kommer 30 dage efter WiFi-udgaven.

  Har selv listet 10 grunde til at få iPad:
  http://ipadnyt.dk/10-grunde-til-at-du-skal-eje-en-ipad-30.html

  Og 10 grunde til ikke at købe den:
  http://ipadnyt.dk/10-grunde-til-ikke-at-k%C3%B8be-en-ipad-31.html

 19. Lars Koudal siger:

  Sjovt, det er faktisk præcis de samme overvejelser og tanker jeg har gjort mig, og det er den samme konklusion. HD video er jeg dog lidt ligeglad med umiddelbart, men ingen multitasking? intet webcam? come on!

 20. Hej 🙂

  Som #1 også er inde på så er det klart et minus at flash ikke er installeret. Kan dette dog ikke hentes manuelt senere over wifi?

  Jeg tror helt sikkert jeg skal have en iPad wifi når den rammer danske butikker, for mig er det dog essentielt at batteriet har en god levetid. Den skal være meget bedre end iPhonens.

  Mvh.

 21. Jeg har kigget en del på de forskellige videoer der findes på nettet, men jeg synes det er svær pæcis at vide hvordan Ipadén føles når man ikke har haft den i hænderne.

  Jeg vil være en af de første der er nede i butikkerne når den kommer, men ved ikke om jeg skal have den inden jeg ser den rigtig. Ny legetøj kan man dog altid bruge 🙂

 22. Personligt synes jeg ikke at manglen på multitasking er et problem. Snarere en lettelse, i et leisure-produkt som dette. Hvis jeg skal læse en e-bog ønsker jeg ikke at blive skypet, tweete og læse nyheder samtidig. Menneskets hjerne kan ikke multitaske. At computere kan, er nyttigt i forhold til produktivitet af forskellig karakter. Men i bund og grund, er single-focus ikke at foragte når det handler om fritid.

  Når det så er sagt: Jeg synes det er ærgerligt at det er en lukket platform, kontrolleret af Apple. Tænk at hver enkelt app skal gennem deres “kvalitetskontrol” og at Apple skal diktere om Adobe f.eks. kan tilbyde Flash på den. Føj hvor er Apple dog blevt utiltalende på det punkt.

  Og, jeg savner en anelse mere produktivitet og business sense på den. Er spændt på hvor nemt/svært det bliver at skrive på et touch-tastatur. Hvis ikke den kan bruges til mere end min iPhone, så gider jeg ikke have den. Hvad jeg mangler, er en let laptop, som har Coda så jeg kan lave små webting fra en café i ny og næ. Og derudover skrive. Uden at skulle slæbe rundt på en MacBook / Pro.

 23. Brian fra lån og kredit siger:

  Nu har jeg haft min iPad en måneds tid og jeg er ovenud begejstret. Jeg købte en 16 Gbbare med Wifi og til at starte med var jeg lidt skeptisk over hvor meget jeg egentlig kom til at bruge den.

  Nu kan jeg simpelthen ikke undvære den – deres bookstore er endnu ikke undertøttet i Dk, men det er for sin vis ligegyldigt – download Kindle applikation fra App store og du har adgang til tusindvis af bøger.

  Den er fortrinlig at læse på! 🙂

  Jeg har den altid liggende på bordet og man vænner sig lynhurtigt til at læse mails på den (bedre end at læse og svare mails på iPhone),at følge lidt med på fjæsbogen eller lige lure de sidste nyheder via RSS feeds eller Twitter (som opnår en helt anden funktionalitet på iPad´en).

  Efter jeg har fået min iPad bruger jeg stort set aldrig min laptop hjemme og mange gange slipper man for bøvlet med at starte den stationære op – det er hurtigere lige at browse lidt rundt i sofaen på iPad´en.

  Eneste jeg ærgrer mig over er at jeg ikke investerede i 64 Gb modellen. 3G syntes jeg man lever fint uden – er jeg på farten foretrækker jeg min Mackbook air (som vejer det samme).

  Ang. multitasking så skulle det være undertsøttet i den nye software.

  Jeg tror at Apple har set helt rigtigt ved ikke at smide webcam i – hvem gider sidde og holde en 1 kilos tingest i hånden for at være på cam?

  Så tror jeg det bliver anderledes med den nye iPhone 4 – lille og handy.

  Så jeg kan kun sige at min iPad ikke ryger til salg foreløbig! 🙂

 24. Heine siger:

  Jeg skal helt sikkert også ha’ fat i en Apple iPad. Nu må vi se hvornår den finder vej til Danmark… Men idéeen, i at tage til the States og hente en ny version i starten af næste år, er heller ikke dårlig 🙂

 25. Mia Sørensen siger:

  Jeg har en apple ipad som jeg har fået i gave og det er en ren fornøjelse til et læse bøger og dokumenter på. det er trist at meget video slet ikke kan ses på grund af det der flash mangler men så kan man hygge sig med lidt spil osv. istedet for.

  den er rigtig nem og handy at bruge men jeg synes det er meget svært det med at flytte tingene over på den og frem og tilbage. måske er det fordi den ikke kan spise alle filerne eller også er det bare mig der kegler rundt i ipad teknikken.

 26. Niklas W siger:

  Har haft min Ipad nu i en måned, og synes stadig den er mega fed. De fleste programmer jeg bruger ( microsft office, musik-skrive programmer og spil som GTA, Gran Turismo) er allerede at finde i i Appstore! selvfølgelig er det en KÆMPE fejl at der ikke er flash så man kan se alle de gratis film som ligger på nettet, men har allerede fundet hjemmmesider som er HTML5-baserede, så det problem løser sig af sig selv. Jeg læser aldrig bøger på den men har prøvet det, og synes altså det virker ganske udemærket! Til sidst er den vinder alligevel, for mig, i forhold til samsung galaxy med, at den har en skærm i ordentlig størrelse. Man står jo alligevel ikke og tager billeder med en 7-tommer stor glasplade !…

 27. Jeg er rigtig glad for min IPAD, men man skal ikke købe den som en computer men netop som andre nævner…. En gadget…. En ting som irriterer mig er at den ikke kan stave til Michael…. Dens ordbog vil hele tiden skrive Michæl og jeg kan simpelthen ikke finde ud af at slette i ordbogen…. Nogen som ved hvordan man gør det?

 28. John Bakken siger:

  Jeg må også hellere, ligesom Rosenstand konstatere, at jeg må have mig en (men selvfølgelig først når pengene er der, muligvis bliver det først en 2’er).

  Men jeg ved heller ikke hvorfor, det må jeg simpelthen bare! 🙂

 29. Tommy siger:

  eg synes der kommer så mange spændende alternativer på markedet for tiden, at det næsten virker lidt for let bare at tage iPad’en 😉

  Endte du med at købe en?

 30. Jens Riisgaard siger:

  Jeg kan ikke anbefale at købe en iPad 2′ det er stadig ikke muligt at gå på netbank og ebox mm. Den virker generelt dårligt og med alt for mange af Appels begrænsninger. Tror ikke den har en chance hvis ikke Appel lukker lidt op for deres altdominerende herskermentalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.