betydningen af udgående links

Her kommer lige et lille eksempel fra det virkelige liv. En stor del af min tid går med at teste og lave små forsøg. Disse test eller forsøg, kan for eksempel være betydningen af eksterne links, opbygningen af et website osv.

Disse test udføres for at kunne levere det bedste til mine kunder (man bruger aldrig kunders sider til at lave forsøg). Redultatet af disse test er sjældent noget jeg snakker højt om, da resulatet af sådanne test, kan betyde at jeg kommer et lille skridt foran mine eller mine kunders konkurrenter.

Men selv om dette er ikke er så meget en test, men mere en dum fejl, så vil jeg alligevel dele den her med jer, da det beviser hvor store konsekvenser en lille menneskelig fejl kan have.

På denne blog bruger jeg en plugin der hedder KB linker, som er en stor hjælp til at styre interne og eksterne links. Det plugin’et gør, er at jeg kan definere hvilke ord der skal linke hvor hen. For eksempel har jeg defineret at ordet wordpress skal linke til wordpress.org og PPC skal linke til et indlæg jeg en gang har skrevet osv. Så hver gang jeg skriver et indlæg, skal jeg ikke manuelt lave en masse links, da det klares af KB linker.

Det fede ved KB linker er at selv om jeg skriver ordet PPC flere gange i en artikel, så linker den kun engang. Ulempen ved KB linker er at hvis jeg uploader et billede der hedder ppc.jpg, så risikere jeg at den vælger at indsætte et link der, og laver dermed kludrer i billed-stien, så billedet ikke vises korrekt.

Derfor valgte jeg for nylig at installere et andet plugin som kan det samme, men her kunne man også definere nogle html tags, som den skulle se bort fra. Jeg kunne dermed fortælle plugin’et at hvis ordet stod i et img-tag, så skulle den se bort fra det.

Som i forhåbentliig alle ved på nuværende tidspunkt, så har jeg starten virksomheden conseo, og da jeg for nylig begyndte at linke til siden, valgte jeg at ordet SEO skulle være et link til conseo her fra bloggen.

Og alt gik fint lige indtil den anden dag, hvor jeg pludselig ser at det nye plugin ikke kun laver et link pr. ord pr. indlæg, men laver et link hver gang ordet nævnes. Dette betyder at hver gang jeg har skrevet ordet SEO på denne bog, så har det linket til conseo.

Denne blog lå for få dage siden nr. 5 på ordet SEO, men efter at Google har fundet ud af at jeg linker ud med ordet SEO hver gang det nævnes, er bloggen her røget ned på en 48. plads. 🙁

Så jeg har altså smidt bloggen 43. pladser ned, fordi jeg ikke lige tænkte mig ordentligt om… Jeg skyndte mig selvfølgelig at aktivere det gamle plugin igen (KB linker), så nu er den så småt på vej op igen (I skrivende stund nr. 32).

Moralen er, at det er bedre at tjekke en gang for meget end en gang for lidt 😉

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

25 Responses

 1. Ups!

  Generelt vil jeg passe meget på med at automatisere ting som automatisk linkning ved visse ord. Det ville jeg aldrig turde at overlade til et plugin, og dette er et pragtfuldt eksepempel på hvorfor 🙂

 2. Av, den gør nas, sådan en lille fejl.
  Du er dog ikke påvirket på f.eks. “søgemaskineoptimering”, så helt galt er det ikke.

 3. Jacob W siger:

  Men det er jo egentlig lidt mærkeligt at google mener at din blog pludselig handler mindre om “SEO” bare fordi du linker fra den med det ord som ankertekst. Indholdet på din blog er jo præcis det samme som før, så hvorfor burde den ikke stadig være relevant for en person som søger efter “SEO”?

  Man sådan er systemet jo opbygget. Med de fordele og ulemper det medfører – dog nok mest fordele, da systemet jo er markedets bedste 🙂

 4. Mikael Rieck siger:

  Lars, er du sikker på at det er det der har gjort det? Er det ikke korrekt forstået at det kun er det første link på en side der tæller og at det er uanset om man bruger no-follow eller ej? Eller har jeg misset noget der?

 5. Mikael, jo, det har der været nogen snak om. Problemet ligger i at der lige pludselig kommer et udgående link HVER gang der står “SEO”, og det ser jo ikke helt naturligt ud. 😉

 6. Mikael Rieck siger:

  Enig, men hvis de ekstra links på SAMME side ikke har nogen betydning, så burde det vel ikke betyde noget?

 7. Jan Kaczmarek siger:

  Jeg kan godt huske diskussionen om og undersøgelsen bag “kun det første link tæller”-ideen, men synes umiddelbart ikke, jeg kan få det til at hænge sammen. Ville det ikke gøre en hver form for link building fuldstændig nytteløst? Og hvorfor går folk så op i, at der skal være dofollow eller top commentators plugins på en blog? Ifølge ovennævnte ide, ville linksene jo alligevel ikke have nogen værdi; eller har jeg misforstået et eller andet?

  Så hælder jeg mere til ideen om, at alle (dofollow) links tæller, men værdien af et link bliver mindre jo længere nede på siden linket er i forhold til ovenstående links. Meeen, det skal jeg jo ikke gøre mig klog på 🙂

 8. Mikael, nææh, jeg er enig. Men Google kan – forståeligt nok – ikke lide, når det ikke ser naturligt ud. Og det gør det altså ikke, hvis samtlige steder, der står et bestemt ord, pludselig linker til en ekstern URL. 🙂

  Jan, ja, du har misforstået ét eller andet 🙂 Ej, det, der menes er, at det kun er første link til SAMME URL, der tæller. Altså det er kun den ankertekst der benyttes i første link, der tæller.

 9. Jan Kaczmarek siger:

  Aaah, det giver da mening *blush* Takker 🙂

 10. Mikael Rieck siger:

  Men Martin, vil du ikke mene at det er en svær balance for Google at vurdere om det er naturligt/unaturligt at det er alle “første-gangs SEO ord” vs. naturligt/unaturligt at alle “SEO ord” der linker?

  Jeg ved godt at vi jo kun kan gætte, jeg kan bare ikke få det til at hænge sammen med at det kun er “første link” der tæller.

 11. Googles bot er klogere end man skulle tro. Og hvis der fra den ene dag til den anden pludselig kommer 1000 nye links fra larsbachmann.dk til conseo.dk, og Google kan spotte et mønster (samme ankertekst), så vil den naturligvis blive mistænksom. Især når det er til et andet domæne.

  Det med at Google kun tager den først forekommende ankertekst af links til samme side kan jeg ikke se har så meget med det at gøre. Vi kan kun gætte på hvilken præcis ændrig, Google ikke kan lide. Om det er den pludselige effekt eller det, at ALLE links med “seo” linker til conseo, ved vi desværre ikke. Jeg tror personligt på at det er en kobination.

  Jeg vil desuden henlede andre læseres opmærksomhed til et indlæg om noget lign., som Mikael har skrevet på sin blog: http://www.antphilosophy.com/interne-links-kan-skade-din-ranking-i-google/

  Man kan ihvert fald konstatere, at det er sjovt at lege med ballonen indtil den springer 🙂

 12. Mikael Rieck siger:

  Jeg er helt enig Martin, men det er jo stadig interessant at links der findes mere end een gang på en side HAR en effekt (omend den der negativ i denne henseende). Men der skal nok bedre undersøgelser til for at konkludere om man kan få noget positivt ud af det.

  Lad os bare satse på at Lars hurtigt kommer tilbage på sin plads i søgemaskinerne.

  Tak for henvisningen til min artikel 😉

 13. Vadskær siger:

  Bummer… Det er faren ved at hente software,plug-ins, som man ikke kender. I det mindste lavede du ikke tricket på een af dine kunders sider. Du fik en lille (næsten gratis) lektion i SEO-livet ;o)

 14. Ejvind siger:

  Hej Lars,

  Jeg har oplevet lidt det samme, men uden at bruge den automatiske version. Tidligere troede jeg at der bare skulle så mange links fra teksten som muligt, og det betød på et tidspunkt at jeg gik fra en top-10 placering til sådan cirka 140. Idag er den kravlet op omkring 90, men der er lang vej igen.

  Google brød sig øjensynligt ikke om de mange links, men det der slår mig er at de aldrig fortæller HVORFOR de ændrer på ens placering. Det er man nødt til selv at finde ud af ved at læse blogs som din.

  Det er “livets hårde skole” 🙂

 15. Michael siger:

  Et enkelt spørgsmål: Vil google ikke opfatte det som linkspamming, hvis der linkes op hver gang man skriver et specifikt ord. Lad os nu sige at man er meget rundhåndet med sit nøgleord? Altså uanset om du bruger det ene eller det andet plugin?

 16. Hej Michael,

  Jeg prøvede at linke overskriften på alle mine sider til hovedsiden, sådan så de linker tilbage. Da overskriften også er domænets navn, så tænkte jeg at det ville give lidt ekstra.

  Siden forsvandt helt fra de første 100 placeringer. Jeg rettede det tilbage med det samme, men der gik næsten en uge inden siden igen var placeret i top 5.

 17. Lars Bachmann siger:

  Hej Allesammen.

  Jeg beklager at jeg ikke selv har været tilstede og deltaget i debatten, men jeg har haft forrygende travlt, og har desværre ikke rigtig haft fokus på min blog.

  Jeg kan dog fortælle at jeg er tilbage på en 7. plads, så jeg mangler kun 2 pladser fra at være tilbage. Og det skal lige siges at jeg ikke har gjort noget ud over at fjerne de udgående links.

 18. Hos Online Parfume benytter vi os også af udgående links og det har haft en meget positiv effekt. Mange af vores produktsider er topplaceringer på google, og vi gør det at når vi opretter et nyt produkt, så linker vi også til producenten. Det er der muligvis en sammenhæng mellem. Se et eks. her under:
  http://onlineparfume.dk/parfume-til-maend-35/giorgio-armani-46/emporio-diamonds-50-ml-350.html

  Mvh.
  Nikolaj Bomann Mertz

 19. Peter siger:

  Havde slet ikke tænkt over at det havde så stor betydning. Jeg tror at jeg skal kigge mine sider igennem for overdrevne links.

  Det er en god ide med at forsøge sig frem. Jeg kan godt forstå at du ikke deler mange af de ting du finder. Men er der en god blog der offentliggøre eksperimenter i dens stil ?

 20. Morten siger:

  Blive man også straffe hvis man f.eks har 8-10 post på sin entry side og i hver post er der et eller 2 links fra det samme ord, til en ekstern side?

 21. Lars Bachmann siger:

  @Morten – Du bliver kun straffet hvis du linker med ord, som du gerne selv vil ranke på. I dette tilfælde havde jeg en fornuftig placering på SEO, men det gik i fisk, fordi jeg linkede ud hver gang jeg skerv SEO. Havde det været et ord, som ikke er relevant for bloggen her, så ville det jo ikke have haft nogen betydning.

 22. Morten siger:

  Ok, så hvis jeg fra min blog som jeg gerne vil have ranket højt på kroatien, har mange links ud til mit rejsebureau med ankerteksten feriebolig i Kroatien, er det helt ok?

  Har jeg forstået det korrekt?

 23. Lars Bachmann siger:

  Jeg ville nu nøjes med at linke med teksten feriebolig. 😉

 24. Ejvind siger:

  Som jeg altid hørte i militæret “Tillid er godt, men kontrol er bedre” 🙂 Det er godt at få den A-ha oplevelse, hvor man endelig forstår hvorfor man er blevet ranket som man er. Godt indlæg.

 25. Poulsen siger:

  Tak for hintet, det skal jeg da vidst øjeblikkeligt have lavet om 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.