Bootstrap din virksomhed

I dag byder jeg velkommen til Carsten. Carsten har jeg kendt i mange år, og han har altid været en iværksætter. Carsten har blandt andet haft kontor og virksomhed lige ved siden af hvor jeg sidder og skriver dette. I dag bor han dog i Silicon Valley, hvor han netop har kvittet sit gode faste job som Senior Cloud Software Engineer, og startet sin egen virksomhed, InspireAnalytics Inc.

Du kan følge Carsten på hans blog – StrongPeople.dk.

13. Bootstrap din virksomhed – Af Carsten Jacobsen

Når man ser på Danmarks største iværksætter forum, Amino, er det ret tydeligt, at iværksættere, og dem der gerne vil være det, kæmper med finansiering af deres virksomhed/ide. Faktisk bliver finansiering fremhævet som iværksætteres største problem igen og igen, senest i Dansk Iværksætter Forenings undersøgelse fra september. Bankerne får ofte skylden, og finanskrisen gjorde det uden tvivl ikke nemmere.

Men hvad gør man så, når man ikke kan få finansieret sin ide eller opstart? Giver op? Det er der helt sikkert mange der gør (og heldigvis også en del der ikke gør).

I Silicon Valley er der en lidt anden tilgang til det at starte virksomhed op. De fleste starter faktisk slet ikke med turen i banken, de bootstrap’er. Hvad det vil sige, vil jeg beskrive i dette indlæg.

Lidt baggrund

Jeg bor ca. 25 minutters kørsel fra Silicon Valley’s giganter, som eks. Apple, Google, Facebook, Intel, HP, eBay og LinkedIn. Men der er også tusindvis af små startups. I dette iværksætter mekka ligger vejen Sand Hill Road, vejen hvorfra ca. 30% af verdenens venture kapital administreres. Det er her små startups bliver til globale successer, finansieret med venture kapital, og turbo boosted af tidlige børsnoteringer. Der er kapital her i området, rigtig meget kapital!

Så med alt den kapital flydende rundt i området, er det er jo bare at skrive en god forretningsplan, og så er millionerne på vej ind på firmakontoen, ik’? Nej… Måske før dotcom crashet, omkring år 2000, men ikke i dag.

Man skal først bevise at man er værd at investere i, hvilket typisk måles i antal brugere, omsætning, ordrebeholdning, etc. Og det er ikke unormalt at man må nå til det punkt, hvor man har bevist sin virksomheds værdi og berettigelse på markedet, på egen hånd. Så på den måde er startups ikke meget anderledes stillet i Silicon Valley, end i Danmark.

Og banker er heller ikke meget for at låne penge ud til startups. Et godt eksempel er den bank jeg bruger til min egen virksomhed. Den har en klar politik vedr. udlån til erhverv: Ingen udlån til virksomheder der er mindre end to år gamle.

Men hvordan starter man så op? Jo, man bootstrap’er. Bootstrap, eller bootstrapping, dækker i bund og grund det at starte op uden kapital, eller med meget begrænset kapital.

Jeg begyndte at stifte bekendtskab med begrebet for et par år siden. Jeg begyndte at få flere venner og bekendte, som enten selv var iværksættere, eller som arbejde for startups. Ordet bootstrap dukkede ofte op i samtalerne, og jeg bed også mærke i, at ordet jævnligt blev brugt af medierne.

Bootstrap

Når man bootstrap’er, skærer man alt unødvendigt “fedt” væk. Man starter ikke op i lækre kontorer med designermøbler og kunst på væggene. Enten starter man op fra sin private bolig, eller fra beskedne lokaler der lige præcist dækker behovet. I mange tilfælde kan udgifter erstattes med egne mandetimer, og billige/gratis services, som måske kan 80% af det man ønsker, kan erstatte hvad man ellers ville have brugt en del penge på.

Som jeg ser det, er startfasen den største forskel på et finansieret startup, og et bootstrapping startup. I finansierede startups bruger stifterne typisk meget tid, og ofte også penge, på at skaffe finansieringen. Det er ikke unormalt at det tager 3-6 måneder at skaffe finansiering, og ofte skal der løbende skaffes yderligere finansiering. I bootstrapping startups går man igang med det samme, og udvikler en demo, eller proof-of-concept, på et meget lavt budget. Man arbejder ofte på projektet ved siden af sit almindelige arbejde, men i en del tilfælde startes projekter også op, hvor stifterne arbejder fuldtids med virksomheden, og først får løn når virksomheden tjener penge nok til det.

Først udvikles en demo, som man viser til potentielle brugere/kunder, og efter kundeaccept, er det version 1.0 det hele drejer sig om. Mange iværksættere begår den fejl, at de tror, at produktet skal være 100% perfekt før de kan begynde at vise det til kunder. De bruger derfor alt for lang tid på udvikling, før de overhovedet ved om de udvikler det kunderne vil have.

Jesper Buch har nok sagt det bedre end noget anden, jeg kan komme i tanke om: “Launch crap, but launch”. Selv kæmpe virksomheder som Apple og Microsoft launcher ikke det perfekte produkt. De udsender jævnligt opdateringer, så hvorfor kan du ikke gøre det samme?

Når produktet så er ude i version 1.0, eller måske endda 0.9, så skal bootstrap’eren sælge, sælge og atter sælge! For det er den kapital der kommer i kassen fra de tidlige salg, som skal finansiere vækst, videre udvikling, betale regningerne, og hvis muligt, betale lidt løn til stifter(ne).

Der er fokus på at starte med at generere omsætning så hurtigt som muligt, og det er en god test for produktet. Er der overhovedet kunder til det? Den feedback man kan få fra de første brugere/kunder er uvurderlig. Den kan anvendes til at gøre produktet bedre, og ramme målgruppens behov mere præcist end hvad man selv kan gætte sig til. Der er altid kunder som er begejstrede for at være blandt de første der bruger et nyt produktet, det er bare et spørgsmål om at finde dem.

Mit eget startup

Ja, det er jo nemt at skrive en masse om hvad andre gør, hvad man bør gør, og hvad man kan gøre. Men jeg gør det faktisk selv lige nu. For tre uger siden sagde jeg mit gode og velbetalte job op, for at forfølge iværksætterdrømmen med mit nystiftede selskab InspireAnalytics Inc. Og jeg bootstrap’er.

Fruen og jeg besluttede i fællesskab, at jeg skulle gå all-in på min ide. Vi begyndte derefter at tilpasse vore private udgifter til, at vi i en periode vil leve af hendes indtægt alene. Jeg må indrømme, at mentalt har det været noget af en omstilling. Vi levede et meget komfortabelt liv, så der har været nedskæringer på mange området. Bl.a. er vi flyttet fra en af de mest attraktive adresser i Silicon Valley, til en væsentlig billigere lejlighed.

Jeg arbejder hjemmefra, fra Starbucks, fra kontorer jeg kan benytte gratis etc. Jeg har kun brug for WiFi og strøm. Jeg bruger Open Source software, istedet for at købe dyrt software. Jeg bruger mit netværk til at opnå tjenester, som ellers ville koste dyrt.

Jeg arbejder på min drøm, skylder intet, og har fuld kontrol over min virksomhed. Til gengæld må jeg gå på kompromis privat, og jeg må lægge mange flere timer i det, men det er sådan jeg foretrækker at starte op.

Virksomheden vil sikkert hverken være cool eller sexet, for det kræver som regel penge til fancy markedsføring og branding. Til gengæld vil virksomheden give overskud meget tidligt. Og det synes jeg faktisk også er ret sexet.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

9 Responses

 1. Super spændende løsning Carsten! Sejt at du tager springet fra det komfortable liv! Rigtig meget held og lykke, jeg glæder mig til at følge med!

 2. Thomas Frost siger:

  Super fedt indlæg Carsten.

  Der er SÅ mange “iværksættere” som ikke er en skid iværksættere, for de vil ikke ofre noget selv, for at komme dertil hvor de drømmer om. Det du beskriver er at gøre hvad der skal til, for at optimere sine chancer, og det er ikke altid komfortabelt.

  Men når det så lykkes, så er det bare så meget federe end følelse.

 3. Jesper Nerløe siger:

  Super indlæg, Carsten. Et indlæg, som sparker til et ømt punkt hos mig (men det er kun godt).

  Jeg har hele tiden ment at den rigtige måde, for mig, at starte op på, er ved at holde opstartsudgifterne på et minimum (ikke noget fancy lir – kun det nødvendige), men kæmper på den modsatte side fortsat en hård kamp med at tage Jesper Buchs “Launch crap, but launch” til mig – min indre perfektionist hvisker mig konstant i øret, og jeg har det bare ikke godt med at “aflevere” noget halvfærdigt.

  Bootstrapping – Jeg var ikke klar over, at der eksisterede et samlet udtryk for den måde, jeg selv er i gang med at starte op på. Indtil nu har jeg blot kaldt mit udgangspunkt “Fra røv og nøgler”, men efter blogindlægget her, vil jeg da ophøje det til “Fra røv og nøgler med snørrebånd på” 😉

 4. Let’s boot… 🙂

  Jeg troede først det var Twitters Bootstrap … Rigtig god inspiration! Spændende koncept.. man har jo selv bedre kontrol, bliver mere bevidst om “flowet” i sin virksomhed og skaber selv sit springbræt.
  Sidenhen er det jo en smal sag at få banken til at investerer/låne – Men ellers tak da!! Nul risiko

  Min egen model …. (erfaring)… Konen har INGEN indkomst! Så vi bootstrapper med “All in Totallos” 🙂

 5. Tak for alle kommentarene! Skønt at I synes om det.

 6. Kenneth Lund siger:

  Hej Carsten – det lyder jo fuldstændig som opskriften på vores http://www.livingsmarttv.dk – vi er ved at bootstrappe Danmarks første web-tv station 🙂

  Finansiering ? NEJ TAK 🙂

 7. God artikel, men du glemmer også at nævne de ting man gør køb på hvis man f.eks. tager kapital ind. Mange vælger at blive selvstændige for at blive egen boss, men i det du tager VC så får du pludselig en anden chef.

  Jeg er ikke enig i Jesper B. citat :”Launch crap, but launch”. Det er i følge mig en misforstået udgave af MVP. MVP står ikke for at lave noget der ikke fungerer, det er at barbere alle unødvendige features fra, og starte med en kerne feature – men den SKAL virke ordenligt, ellers bliver kunderne/brugerne skræmt væk. Når kernefunktionaliteten så virker, så kan man udvide det på baggrund af den feedback man får fra brugerne.

  Vi er også i gang med at bootstrappe http://www.stylebark.dk.

 8. Toke Kruse siger:

  Hej Carsten

  Super godt indlæg, for det er brugbart og konkret. Jeg glæder mig til at følge din iværksætterdrøm og husk, at jeg altid har en gratis skrivebordsdesk på 8th and Folsom – vi severer ikke kaffe som på Starbucks, men vi sidder 5 andre og knokler derud af med den nye version af Billy’s Billing 😉

  Toke

 9. Tak for artiklen. tingene har ikke ændret sig..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.