Den uopdagede drøm

I dag skal du hør Jan’s historie. jan Skinnerup fortæller om den uopdagede drøm. Jan er til daglig selvstændig med firmaet Prokumo.

Den uopdagede drøm

Når jeg tænker tilbage på min barndom, så tror jeg egentlig, at jeg altid har haft en drøm om at blive selvstændig. Jeg vidste det bare ikke.

Da jeg var omkring 10 år gammel lavede jeg min første forretning. Mit produktionsapparat var en saks, noget lim og farvet papir og karton. Af dette fremstillede jeg i ubehjælpelig barnlig kreativitet alverdens national flag. Udskåret, klippet og limet så det – well – i hvert fald lignede de rigtige nationale flag nok til, at jeg kunne sælge dem til diverse familiemedlemmer og deres venner og bekendte.

Rig blev jeg ikke, men glæden ved at kunne sælge noget jeg helt selv havde fremstillet var stor. Der var bare ikke nogen i min familie eller omgangskreds, der var selvstændige, så der var ingen til at opdage min drøm om selvstændighed. Derfor endte jeg, som så mange andre, med at blive ”opdraget” til, at få en uddannelse og et godt lønmodtagerjob. Det var den sikre fremtid. Desuden, så var parolen i min familie, at de der ”arbejdsnarkomaner” ikke havde noget liv. 8-16 job og så tidligt hjem og på weekend. Det var livet. Ikke overanstrenge sig for meget.

Så jeg fik mig en uddannelse. Jeg fik også et lønmodtagerjob. Jeg har også haft mere end ét job, men af en eller anden grund, så har jeg aldrig rigtig været helt 100% tilfreds. Naturligvis har nogle af mine jobs været rigtig gode og med søde og sjove kolleger og en sjov og spændende hverdag. Alligevel har der altid lige manglet det sidste.

Tilfredshed

Hvornår er jeg så 100% tilfreds?
Hvornår er det, at jeg uden problemer hopper ud af sengen tidligt om morgenen og giver den max gas til sent om natten uden at tænke nærmere over det?

Det har jeg tænkt en del over. Jeg har også hørt, at lige netop det spørgsmål er et, som man som potentiel iværksætter eller selvstændig bør have tænkt grundigt over.

Jeg har i årevis haft en fremtrædende rolle i en sportsforening. Som bestyrelsesmedlem og instruktør har jeg brugt ufatteligt mange timer af min fritid på det. Det har på intet tidspunkt føltes som et arbejde eller en sur pligt. Jeg har bare gjort det fordi det har interesseret mig. Jeg har samtidig haft meget stor indflydelse på alle aspekter af ”arbejdet”. Jeg har selv kunnet føre mine visioner og idéer ud i livet, og jeg har kunnet se frugten af eget arbejde. Jeg har følt stoltheden og glæden ved at have skabt noget. Præcis samme tilfredshed som dengang jeg var 10 år gammel, og med stolthed kunne overrække min ”kunde” Barbados’ nationalflag i papir og indkassere kr. 7,-

Det er samtidig også forklaringen på hvorfor nogle af mine lønmodtagerjobs ikke har fået mig op at ringe. Jeg har ikke haft samme handlefrihed og mulighed for at føre mine visioner ud i livet. Jo mindre handlefrihed, jo lavere jobtilfredshed.

Det evige dilemma

På den ene side, så er konklusionen på mit dilemma ulidelig klar. Bliv dog selvstændig! Så kan jeg bestemme det hele selv. Mit produkt er godt nok ikke længere flag lavet i papir (beklager hvis nogen læsere lige havde sat næsen op efter det), men min viden om IT, rådgivning, problemløsning og implementering på både højt og lavt teknisk niveau.

Selvom svaret på nogle tidspunkter er lysende klart, så nager tvivlen. Hvad nu hvis? Økonomisk sikkerhed? Huset? Hvordan gør man overhovedet? Mor der siger: Få dig et godt job… og pludselig, så er svaret ikke så lysende klart alligevel.

Således er dagene, ugerne, månederne og årene gået, og jeg kom ikke rigtigt videre.

Prokumo

Heldigvis har jeg en god kollega i mit nuværende job, som er selvstændig sideløbende med hans lønmodtagerjob. Ham har jeg naturligvis udspurgt om alt muligt, og han har afmystificeret en hel del ting for mig. Lyset og svaret står nu endnu klarere end nogensinde før. Ikke fordi at tvivlen er helt væk, men den er ikke så tydelig som tidligere. Drømmen om det frie, selvstændige liv er ikke så langt væk længere. At gøre det jeg er god til, for mig selv, for mine egne kunder, tjene mine egne penge og gøre det hele i overensstemmelse med mine værdier, principper og standarder for veludført arbejde.

Således er vi fremme ved sommerferien 2013, hvor jeg langt om længe fik registreret mig hos CVR og kom i gang. Sideløbende med mit lønmodtagerjob godt nok, men dog i gang.

Fremtiden for IT ligger i skyen, noget som – tro det eller ej – mange ikke har indset endnu. Det vil jeg til gengæld hjælpe dem med at indse. Derfor valgte jeg at kalde mit nye firma for Prokumo (kumo = sky på japansk), og det vil være der mit fokus i 2014 – og fremover – kommer til at ligge.

Hvad er så min pointe med denne historie? Hvilket råd kan jeg, der knap selv er rigtig selvstændig endnu overhovedet give videre til andre nuværende eller potentielle iværksættere?

Afklaring

Jeg tror det er utrolig vigtigt at være afklaret. Afklaret omkring hvad det er du gerne vil, og hvorfor du vil det. Hvad er det der motiverer dig? Der er ingen genveje til noget sted, der er værd at tage hen. Så hvis du virkelig vil være selvstændig og have foden under eget bord, og have succes med det, så kommer du ikke i mål med mindre du gør det af lyst.

Med disse ord givet videre vil jeg blot ønske god jul og godt nytår til alle der læser med. Vi kan jo passende benytte juleferien til at få afklaret, hvordan 2014 bliver et succesfuldt år for alle iværksættere.

Håber vi ses derude, i iværksætterland, hvor only the sky is the limit?

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

4 Responses

 1. Hej Jan
  En god og ærlig iværksætter historie. Det er tydeligt at du altid har haft skaber genet i dig – og nu er du igang!
  Mit eget motto er: “Gør det eller lad være – at leve i midten gør ondt”
  Held og lykke med din virksomhed

 2. Jan Skinnerup siger:

  Hej Torben,

  Tak for dit feedback. Faktisk er jeg også selv meget tilhænger af det gamle Star Wars citat: “Do or do not. There is no try”. Så jeg håber også, at mit liv “i midten” bliver så kort som muligt 🙂

 3. Gunhild Nielsen siger:

  Kære Jan.
  Jeg husker dig nu ikke som værende den, der nødvendigvis gjorde som mor sagde – ret tit – så når jeg nu siger: Bare gå til den med at blive selvstændig, kan jeg jo blive helt nervøs for at du gør lige modsat – bare fordi det var mig der sagde det 🙂
  Men jeg håber nu du får rigtig meget held med foretagendet.
  Husker nu kun det Hollandske flag du solgte til naboen for 25 kr. 🙂

 4. Jan Skinnerup siger:

  Hov – jeg skylder da lige at opdatere denne artikel med informationen om, at mit liv i midten er ovre og at jeg nu kører 110% Prokumo 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.