Domæne + webhotel = hjemmeside

Jeg oplever tit, at folk som ikke er så IT-kyndige roder lidt rundt i de forskellige begreber der er, når man skal have oprettet en hjemmeside.

Så i dette indlæg vil jeg på bedste pædagogiske vis, prøve at forklare hvordan nogle af disse ting hænger sammen.

Dette er nogen af de udtalelser jeg ofte hører i forbindelse med mit arbejde.

– Jeg har bestill hjemmeside hos noget der hedder DK-Hostmaster.

– Vores hjemmeside hedder domæne.dk, men hvad kommer vores E-mail til at hedde.

– Hvorfor skal vi betale jer for webhotel, når vi har købt og betalt for det hos DK-Hostmaster.

DK-Hostmaster er en organisation som varetager administrationen af .dk domæner. DK-Hostmaster er 100% ejet af Dansk Internet Forum (DIFO). Det vil sige at du IKKE kan registrere et domæne hos DK-Hostmaster, det skal du derimod gøre hos en af de utallige godkendte registratore der findes. Dette er typisk de samme som levere hosting/webhotel ydelser. Når du bestiller et domæne hos en registrator, så sender de en besked videre til DK-Hostmaster som at det pågældende domænenavn skal registreres i dit navn, det er groft sagt den funktion DK-Hostmaster har.

Et webhotel er en plads man lejer på en server (computer), det vil sige at der er et firma som har en computer stående 24 timer i døgnet, med noget serversoftware på. Her kan du så leje for eksempel 1GB plads, hvor din hjemmeside kan ligge.

Den webserver er udstyret med en IP adresse a la 212.97.132.203, og du kan i princippet finde din hjemmeside ved at skrive IP adressen i adressefeltet i din browser, men da en IP adresse kan være svær at huske på, tilknytter man et domænenavn til IP adressen. ( Prøv dette link )

Så det der sker når du bestiller et webhotel, er at du får en mappe på serveren, med plads til din hjemmeside, og firmaet du har købt webhotellet hos, får så tilknyttet dit domænenavn til den mappe/IP adresse. Så når man taster dit domænenavn, så er det faktisk en IP adresse der ledes efter, men det er stadig domænenavnet man ser.

man kan sagtens nøjes med at registrere et domæne, men har man ikke købt et webhotel, kan man altså ikke have en hjemmeside på domænet.

Når man har et domæne (larsbachmann.dk) på et webhotel, så kan du lave en eller flere mail adresser på domænet, de kommer så til at hedde mail1@larsbachmann.dk, mail2@larsbachmann.dk eller hvad du nu ønsker. Det der står foran @ bestemmer du selv, og det der kommer efter @ er altid dit domænenavn (i dette tilfælde larsbachmann.dk).

Hvis du har en hjemmeside, men ønsker at flytte den til et andet webhotel, så sker der det, at når du bestiller webhotellet hos den nye udbyder, så kontakter de DK-hostmaster, og fortæller at du gerne vil have din hjemmeside til at ligge hos dem. Du bliver så kontaktet via mail af DK-Hostmaster, om at du skal godkende “flytningen” af domænet, dette betyder at DK-hostmaster så “peger” dit domæne hen på den nye udbyders server/IP adresse.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

3 Responses

 1. Michael Grove siger:

  Super god gennemgang Lars 🙂 Den er der helt sikkert mange der kan bruge..

 2. Lars Bachmann siger:

  Tak Michael.

  Vi er godt nok på begynder stadiet, og det er lidt en overfaldisk gennemgang af webhotel, domæne osv, men ja, jeg tror helt klart der er nogen der kan lære lidt af den.

 3. Michael Grove siger:

  Det tror jeg helt sikkert også.. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.