Google Chrome – Googles nye browser

chromeDer er nu gået et døgns tid siden Google lancerede deres nye browser – Google Chrome. Som søgemaskinenørd og Google-fan, så måtte jeg jo hente chrome med det samme den blev frigivet.

Og som sagt har nu haft mulighed for at teste den i et lille døgns tid, og jeg er overvejende positiv. Det første man ligger mærke til er hastigheden. Chrome arbejder ufattelig hurtigt, både når man åbner programmet, men også når man browser og åbner nye tabs. Her kan selv Safari ikke være med.

Designmæssigt er der ikke så meget at sige. Chrome er ikke sat i verdenen for at vinde designpriser, men den er nydelig, funktionel og brugervenlig.

En af de fede ting ved Google Chrome er at renderingsmotoren i Chrome kører med flere processorer, hvilke betyder at hvis du har flere faner åben, og en side crasher, så er det kun den ene fane, du behøver at lukke, og kan dermed køre videre med resten af fanerne.

En anden smart ting er startsiden. Den tilpasser sig løbende udfra dine brugsmønstre, og viser screenshots af 9 sider som den regner med at du vil bruge næste gang du åbner Chrome, samt en liste over de seneste bogmærker. (Man kan også vælge en eksakt startside, hvis man hellere vil det).

Adressefeltet i Chrome virker lige som Google’s søgefelt. I stedet for at indtaste en URL, kan du skrive et ord eller sætning, eller en søgekommando, som for eksempel site:larsbachmann.dk og lignende, og dette vil bringe dig direkte til søgeresultaterne.

For ikke så længe siden blev Google suggest standard på google.com, og den funktion er integreret i Chrome. Når du begynder at skrive i adressefeltet, så kommer Chrome med forslag til søgninger. Lige nu er Sarah Palin en af de mest søgte kvinder, og hvis du begynder at skrive Sarah… så kommer Chrome med følgende forslag.

Til forskel fra Google suggest, så bruger Chrome også din browser historik til at komme med forslag. Apropos browserhistorik, så kan du hurtigt og nemt åbne en tab der hedder Inkognito. Når du surfer i inkognito-mode, så samler du ingen spor på computeren i form af cookies, browserhistorik osv.

Og nu vi er ved browserhistorikken, så kan du få en oversigt over besøgte websteder. Det er der selvfølgelig ikke noget nyt i, men i Chrome, kan du se dato og klokkeslet, samt søge i din historik.

En funktion jeg også bruger meget er “vis kilde”, dette er et punkt hvor IE halter efter, men hvor FF er kommet meget længere. Google Chrome kan dog også følge med på dette punkt. Når man vælger vis kilde i Chrome, så markere den HTML elementer, som man kender fra FF.

Så alt i alt er der stor ros til Google chrome herfra, men på et punkt er browseren meget mangelfuld. Den kan ikke håndtere RSS feeds. Men mon ikke det er en funktion de priotere højt i udviklingsteamet? Og vi skal jo huske at den kun er i beta.

Lige nu er det min favorit browser, men den kan endnu ikke erstatte min IE (mest på grund af RSS feeds).

Men det er jo spændende at følge med i hvor mange der bruger Chrome, og her er en browser statistik af de 100 seneste unikke hits på denne blog.

Som du kan se så står Chrome for 11% af besøgende. 😉

Hvad er din erfaring med Chrome, og kan du spore nogle besøg fra den i din web statistik?

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

31 Responses

 1. Riisager siger:

  Fin gennemgang Lars – Men er der nogle der er støt på en beskrivelse som fortæller hvor meget information Chrome sender tilbage til Google når man surfer ? – jeg tør sku´ ikke bruge den endnu ………..

 2. Rosenstand siger:

  @ Riisager: Når du installerer Chrome, konverteres dine stikkontakter til små videokameraer, der sender live feed fra dit kontor til Google. Endnu værre er det, at strålingen fra den blå farve i Chrome ændrer dine hornhinder, så du i løbet af et par uger ikke kan se din skærm medmindre du konstant har Chrome åben… (Disclaimer: Joke)

  @ Lars: Jeg må lige rette en markant misforståelse i dit indlæg: Chrome kører absolut ikke med flere processorer! Den kører til gengæld med en proces pr. tab, men det er noget helt andet 😉

 3. Lars Bachmann siger:

  @Riisager: Jeg tror ikke den sender mere information end andre browsere gør. Men efter som det er Open Source, så skal der nok snart være nogen der gåde kildekoden igennem, og fortæller os hvad der ryger videre til Google.

  @Rosenstand:
  En tab er = en proces
  Flere tabs = flere processer

  Du skal ikke læse hvad jeg skriver, men hvad jeg mener 🙂

 4. Mikael siger:

  Jeg er også meget positivt overrasket over Chrome og er vild med hastigheden. Bortset fra når jeg skal foretage ting som endnu ikke er udviklet til Chrome (FF addons + RSS), så er den min nye favorit.

  I en anden forbindelse faldt jeg dog lige over dette exploit som man måske bør være opmærksom på:

  Jeg har ikke testet det.

  Mikael

 5. Lars Bachmann siger:

  Hej Mikael
  Jeg tænkte god nok over det i går. Jeg skulle download en fil, og trykkede download, men det så ikke ud til at der skete noget, så jeg trykkede et par gange mere på download linket, og pludselig så jeg at jeg havde 4 download vinduer åbne nederst i browseren. Man kan dog under indstillinger vælge om man vil have en besked ved download.

 6. Lars Bachmann siger:

  Prøv https://larsbachmann.dk/chrome/

  Den downloader faktisk en .exe fil uden at man godkender det.. Det er lidt skræmmende. (Se nederst i dit browser vindue. Virker kun i Google Chrome)

  OBS. exe filen er Chrome installationsfilen, og er altså helt uskadelig.

 7. Den er godt nok uhyggeligt tiltrækkende, den Chrome..

  Lad os håbe at den i løbet af den nærmeste fremtid kan blive erklæret god til privacy og sikker nok til selv Riisager-SEO! 🙂

 8. Lars Bachmann siger:

  Ingen browser er sikker nok når Riisager laver SEO 🙂

 9. Strategen siger:

  Til Riisager: Er der en mørkere hat end sort? 😉

 10. Lars Bachmann siger:

  Der er whitehat, greyhat, blackhat og så er der Riisagers hat, sidstnævnte er uden for kategori 😉

 11. Rosenstand siger:

  Træls sikkerhedshul – den skal nok give lidt sjov hos de mindre opmærksomme.

  Riisager? Han er da 100% white hat!

 12. Tomsen siger:

  Personligt foretrækker jeg nu at være en klaphat 🙂

 13. Lars Bachmann siger:

  Hej Tomsen
  Ikke nok med at du foretrækker det… Du er en klaphat 🙂

 14. Junknet siger:

  Det er faktisk ret imponerende så hurtigt den bliver udbredt, men man kan så også sige at den har de bedste betingelser overhoved (forsiden af Google). På min side junknet.dk har 6%, af september måneds besøg, brugt Chrome 😉

 15. Kan det passe at Google Analytics ikke kan spore Chrome browser?

 16. Lars Bachmann siger:

  Hej Johnny.
  I Google Analytics optræder Chrome under navnet Safari? Det kan man undre sig over, for statcounter.com kan godt kende den som Chrome.

 17. Lars Bachmann siger:

  Og nu ser jeg så at Google har opdateret deres Analytics, så Chrome optræder under eget navn 🙂

  Bliver spændende at følge udbredelsen af Google Chrome de næste par uger.

 18. Chrome udgør de sidste par dage over 10% på min blog om wordpress og seo, mens jeg kun finder 7 til 10 promille Chrome-brugere samme dage på et par websites som ikke er målrettet folk med masser af internet i blodet.

 19. Riisager siger:

  hmm – der er vist nogle her der hygger sig 🙂

  Det skal lige siges at det sikkerhedshul ikke er så åbent som der ser ud til – man skal satme være hardcore hacker for at få aktiveret den .exe – Men omvendt så kan det lade sig gøre hvilket er temmelig usmart for de almen dødelige og rigtig indbringende for PPI (pay-per-install) folket

 20. Lars Bachmann siger:

  Man behøver skam ikke være hacker for at aktivere den exe. Forestil dig at man laver noget SQL injections på et forum, og få sneget en iframe ind, som gør at brugeren downloader exe filen, så er det “bare” at sende mails til brugerne i forummet, om at efter en opdatering er det nødvendigt at i opdaterer følgende fil: chrome_update.exe, som er en del af jeres browser, og i kan finde den i C:\ dit_brugernavn \ dokumenter downloads \ osv..

  Det vil sige at man opfordrer folk til at eksekvere en exe fil som allerede ligger på deres computer, og så vil folk nok ikke være så skeptiske over at installere den?

 21. Riisager siger:

  Der var satans – der blev lige født en Bachmann-hat 🙂

 22. Lars Bachmann siger:

  …Og jeg sætter min hat som jeg vil 🙂

 23. arc siger:

  Har sgu svært ved at tage en mand seriøst der mener den ikke kan erstatte IE?! what the hell, alt er jo bedre end det lort.

 24. Mikael siger:

  Hvis bare Google ville tage fat og få gjort Chrome ordentligt færdig og så lige sørge for at der kan installeres diverse toolbars og plugins så er jeg også på vognen 🙂

 25. Nu er Google Chrome så kommet ud af beta. Så skal man vel lige give den en måneds tid eller to mere, før man kan begynde at tage pulsen på dens markedsandel.

 26. Riisager siger:

  tjek http://www.abelssoft.net/unchrome.php hvis i vil fjerne Googles “unique ID” fra chrome

 27. Mikael Rieck siger:

  Søren, hvad gør det godt for?

 28. Riisager siger:

  Jeg ved ikke hvor meget der er i det – men jeg følger ikke altid Googles retningslinjer og har derfor en naturlig paranoia 🙂

  http://ebiquity.umbc.edu/blogger/2008/09/14/feel-paranoid-that-google-chrome-is-spying-on-you-apply-unchrome/

 29. Dajs siger:

  Første indtryk af GC er: damn det kører hurtigt!

  Men men men! Jeg er noget skuffet over, at ctrl-enter ikke indsætter .dk automatisk på websites….som IE f.eks. gør – det er en genvej, jeg bruger rigtig meget – men GC sætter .com på – også selv jeg har hentet den danske version.

  Kan det virkelig passe, at det ikke kan modificeres?

 30. Martin siger:

  Jeg har samme “problem” som Dajs.

  Er der nogen der ved hvor/om det kan ændres?

 31. Jeg har i snit 5% Google Chrome brugere på mine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.