Iværksætter i Thailand

I dag har jeg været helt i Thailand for at finde en iværksætter til dig. Han hedder Kristian Ole Rørbye, og driver på 4 år virksomhed i Thailand. Kristian fortæller her lidt om det at drive en virksomhed i Chaing Mai.

Kristians virksomheder: Move Marketing & Animation.mu

07. Iværksætter i Thailand. Er det at sidde under en palme?

For snart 4 år siden tog jeg springet tilbage til ”derud hvor peberet gror” nærmere betegnet Thailand. Helt præcis var det Nord Thailand, Chaing Mai som blev den endelige destination.

Her skulle jeg leve livet som iværksætter, hvor jeg ville leve af online marketing.
Drømmen om at være sin egen herre i et varmt land med palmer og fyldt med eventyr, hvor det eneste jeg havde brug for egentlig var en internetforbindelse, var uden tvivl det der drog mig rigtig meget i starten.

Da jeg her nævner ”internetforbindelse”, så er der nok mange, der tænker, hvordan den er i Thailand? Den er faktisk rigtig god og stabil. I starten havde jeg en 5mb forbindelse fra, der hvor jeg boede og i dag sidder vi med en 20mb forbindelse på kontoret som bare drøner derudaf. De er også begyndt at ligge fiber her i Chiang Mai og det mobile er ligesom i Danmark med god dækning. Nogen gange er jeg blevet meget overrasket over det mobile bredbånd, da jeg på et tidspunkt var på ferie nede sydpå i Thailand og var blevet sejlet ud til en lille øde ø – her var der sørme også internet og så blev der jo lige tjekket ind på Facebook 😉

At arbejde under en palme kan være fedt, men…

I starten lavede jeg online markedsføring for et par klienter fra Danmark, nærmere betegnet, så var det SEO jeg lavede for dem.

Det betød at jeg havde til dagen og vejen og det var jeg som sådan fint tilfreds med, da det betød at jeg bare var mig selv og kunne lave mine helt egne regler og arbejdstider – det er jo livet, eller er det?

Det gik hurtigt op for mig, at det ”søde” liv og bliver lidt for sødt. Det at sidde derhjemme og arbejde hver dag eller tage på en cafe eller måske endda ud til et vandfald og sidde med mobilt internet og lave dagens gerninger derfra, lyder da som en drømmetilværelse og det er det bestemt også – men det bliver også for meget tro det eller ej!

Jeg begyndte at længdes efter et kontor, et sted, hvor jeg havde nogle fasterammer – til at udfører dagens arbejde – og derefter tage på eventyr.

Efter en tids søgen, fandt jeg et delekontor med en gut fra Holland og det var helt perfekt. Han rejste meget med sit arbejde og brugte kun kontoret til hans lille sidejob, hvor han havde udviklet software til GPS’er, så turister i Nord Thailand kunne bruge disse til at finde alle de spændende seværdigheder etc – spændende fyr!
Her sad jeg så og begyndte at få en mere ”normal” arbejds hverdag, hvilket var et kæmpe plus for min lille enkeltmands virksomhed.

Efter 1 år fik jeg nogle større forhandler kunder, hvilket betød at jeg havde brug for min første ansatte.

Det at starte et firma i Thailand

Med et firma der vokser fra at være en kuffert-virksomhed til at have rigtige kunder, hvor der skal sendes faktura ud, så er det vigtigt at tingene er i orden, hvis man gerne vil have at virksomheden skal vækste korrekt. Det var derfor nødvendigt for mig, at finde en advokat, der kunne hjælpe med stiftelse af et thailandsk firma.

Igennem mit danske netværk fandt jeg en thailandsk advokat, der tidligere havde hjulpet med at stifte et thailandsk firma til danskere. Her var det især vigtigt for mig, at han talte utroligt godt engelsk, så jeg rent faktisk forstod hvad det var der blev skrevet under på og de generelle regler der er.

Det at få mere end én arbedstilladelse i Thailand

I et almindelig thailandsk firma, har man kun ret til én arbejdstilladelse som i første omgang, naturligt nok, går til managing director – hvilket vil sige, at jeg havde min egen i orden men i og med at jeg skulle have en ekstra dansk ansat, så havde jeg brug for endnu en.

For at få en ekstra arbejdstilladelse igennem et almindeligt thailandsk firma, kræver det at man kan stille 2 millioner baht til rådighed, hvilket ca. svare til 360.000 kr, og det var på det tidspunkt ikke realistisk at finde frem et mit lille firma.

Igennem mit netværk havde jeg hørt om begrebet BOI. Et BOI selskab, eller rettere, BOI certifikat er noget man kan få tildelt, hvis man lever op til de krav BOI stiller indenfor ens branche.

Med et BOI har man en række fordele alt afhængig af ens virksomhedsform. Det positive ved min virksomhed ved at have dette certifikat var og er, at jeg kan få tildelt flere arbejdstilladelser, uden at skulle stille 360.000 kr tilrådighed pr. stk.

Til al held, så havde den advokat jeg brugte i starten også erfaring med at ansøge om BOI og det fik jeg efter 4 måneder fra da vi startede ansøgningen – så det tog sin tid, men var det hele værd.

Hvad har det så kostet mig at starte firmaet?

Jeg vil skyde på at det rund regnet har kostet mig 25.000,- i alt.
Herefter kommer der løbende udgifter til advokaten, når der skal fornys arbejdstilladelse og alle de andre almindelige udgifter, som der også er med at drive et firma i Danmark.

Nu er der snart gået 4 år og tingene har taget om sig

Hvordan er jeg kommet hertil tænker jeg tit?
Svaret i min verden er ”det er fordi jeg har troet på det hele vejen og gjort det på MIN måde”, for hvordan skal ens virksomhed ellers få succes, hvis det ikke bliver ud fra de præmisser som man selv ligger for dagligdagen?

Men fra ens egen herre, til ansvaret for andre mennesker (læs: 10 pt.) kan godt være noget af en omvæltning og for at være helt ærlig, så kan det gamle ordsprog godt bruges her, nemlig ”græsset er altid grønnere på den anden side” for tit der drømmer jeg mig tilbage til dengang jeg var mig selv og ikke havde noget ansvar fra andre end mig selv – men min skæbne bragte mig hertil og det er nu også meget cool og sikke en rejse og eventyr det har været og stadig er!

I dag har jeg virksomheden Move Marketing hvor vi tilbyder online marketing til danske virksomheder, så som: SEO, hjemmeside og webshops.

Derudover har jeg for nylig åbnet et animationsfirma, hvor vi laver korte animationsvideoer på 1 minut til det danske marked. Firmaet hedder Animation.mu og jeg har startet det sammen med min forretningspartner Dennis Kjærgaard.

Hvordan er det så at drive virksomhed i Thailand?

Ikke meget anderledes end i Danmark faktisk 🙂 hverdagen på kontoret er det samme man møder ind om morgenen og går hjem om eftermiddagen. Forskellen er omgivelserne og de mange små detaljer i hverdagen – der også er dem der gør det hele værd. Det med at man (stort set), hver morgen vågner til godt vejr og dejlige temperaturer betyder rigtig meget i min verden, for min kreativitet og gå-på-mod i hverdagen!

Hvordan er det så at holde jul i Thailand?

Det er jo meget relevant spørgsmål, indlægget taget i betragtning…
Svaret er – det er varmt! 😉

Eller… det er slet ikke ligesom derhjemme, det er helt sikkert og det er helt sikkert en af de store ting at jeg har savnet de sidste år, hvor jeg kun har holdt én jul i Danmark. Herude kan man sagtens finde julemiddage, hvor maden er den samme, meeeen i 30 grader, bliver stemningen aldrig den samme.

I år har jeg skiftet juletræet ud med palmerne nede i Syd Thailand, se billedet herunder og se hvor kedelige deres juletræer er 😉

thailand

Det var lige det jeg havde her til Lars´ kalender…

Jeg vil til sidst bruge lejligheden her til at ønske alle der læser med en rigtig glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår og skriv endelig i kommentarfeltet herunder, hvis der er spørgsmål.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

4 Responses

 1. Tak for at jeg kunne få lov at være med i din julekalender i år Lars 🙂

 2. Lars siger:

  Super godt indlæg, Kristian!

  Spændende læsning. Især når man selv har gået med tanken om at drive sin forretning under varme himmelstrøg.

  Held og lykke!

 3. Hej Lars,

  Mange tak for din kommentar – det varmer 🙂

  Og det med at drive forretning under varmere himmelstrøg kan bestemt anbefales 😉

 4. Jens siger:

  Hej Lars.
  Først tak for godt læse stof, altid dejligt at læse om kreative mennesker det går godt for.
  Jeg går med tanker om virksomhed i Phuket. Som udgangspunkt skal jeg være investorer og stråmand.
  Jeg har en god vend der er lokal og det vil være sammen med ham der på stedet der skal stå for daglig drift.
  Jeg vil så for det medste være i Danmark dog online på virksomheden. Jeg vil følge med via video overvågning samt have styr på dagens omsætning.
  Projektet drejer sig om car care. Altså få en grund med lille hus , en skala vente værelse hvor kunden slapper imens bilen vaskes i Hald og klargøres.
  Ide er at det er mig der står som ejer af virksomheden.( Er det muligt ? )
  Forventer der vil være en del papir samt tilladelse og omkostninger.
  Kære Lars ser du muligheden eller er det helt væk.

  Mvh Jens Christensen,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.