Julen er hjerternes fest

I dag vil jeg præsentere en mand, som har en flot erhvervskarriere bag sig. Han er 73 år, og netop været aktuel med programserien Asger og de langtidsledige på DR. Det et Asger Aamund som her kommer med en lille opsang.

Du kan læse mere om Asger på asgeraamund.dk

02. Julen er hjerternes fest – Asger Aamund

Det er her, vi tager os sammen og gør en indsats også for de udstødte og hjemløse. I Danmark hører også iværksætterne til den udstødte del  af befolkningen, men der er ikke julegaver i vente til firmastarterne. Politisk fylder iværksætterne ikke meget, og på Christiansborg er der ingen forståelse for, at den national vækst og velstand skal komme netop fra  iværksætterne .

I Californien har man for årtier siden satset hele butikken på at være magnet for iværksætterne. Skattebyrden er lav, der er gode finansieringsmuligheder for nystartede virksomheder, og man har rundbarberet bureaukrati og papirvælde i den offentlige sektor, således at det kun tager 4 uger at få foden under eget bord mod 10 måneder i EU.

Resultatet er da også, at Californien i dag råder over verdens 12. stærkeste økonomi samtidig med, at den danske stats konkurrenceevne tordner nedad mod et bundløst dyb. Ganske vist er iværksætterskatten blevet delvist fjernet, men vi kan ikke forvente en offensiv rammelovgivning, der som i Californien yder aktiv støtte til firmastarterne.

Vi må således leve videre med høj skat og bureaukrati, men vi kunne  gøre noget aktivt for at forbedre finansieringen af  nye virksomheder. Jeg har tidligere foreslået etableringen af en national iværksætterfond ved at låne et milliardbeløb fra Den Sociale Pensionskasse, der i årtier har ligget død i Finansministeriet. Det ville politikerne ikke være med til, og i stedet foreslår jeg nu, at vi skaber kommunale iværksætterfonde med kapital fra kommunekasserne, etablerede virksomheder, private donationer, og folkefinansiering ( crowd funding) , hvor samfundsbevidste borgere kan investere efter evne og lyst. I kommunerne plejer der at være en kortere vej fra tanke til handling end i Folketinget. Vi må derfor sætte vores lid til, at der på lokalplan kan skabes bedre forhold for iværksætterne til glæde for hele nationen.

Jeg ønsker alle vore subsistensløse iværksættere en glædelig jul!

Asger Aamund

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

7 Responses

 1. Stof til eftertanke, tak for ordene Asger!

 2. Jan Kaczmarek siger:

  Kort, men godt. Det kunne være, jeg skulle flytte til Californien.

 3. Lone siger:

  Man skal virkelig være dansker for at sige at skattetrykket i Californien er lavt. Californien har verdens næsthøjeste skat på aktieudbytte (kun slået af Danmark, selvfølgelig).

 4. Elsebeth Fogh siger:

  Hørte Asger Aamund forleden i Kerteminde Erhvervsforening, hvor han var inviteret af liberal alliance op til kommunalvalget. De har indgået et samarbejde og arbejder for at få de lokale iværksætterfonde op at stå med midler fra det lokale erhvervsliv. Rigtigt godt initiativ 🙂 Jeg har siddet i bestyrelsen for Udvikling Fyn – de fynske kommuners erhvervssamarbejde – som repræsentant for vækstvirksomhederne og iværksætterne og kan kun bakke op om, at der skal skabes endnu bedre rammevilkår for iværksætteri herunder optimering af erhvervsservice mv. Så dejligt med en erhvervsmand der bliver lyttet til og har gennemslagskraft

 5. Frank Olesen siger:

  Udmærket indlæg – men måske lidt en lang bold at skrive “det kun tager 4 uger at få foden under eget bord mod 10 måneder i ” – såvidt jeg ved kan du etablere et personligt firma og et aps på et par dage i Danmark – Så det er vel ikke ligefrem en hurdle her i landet ?

  Men mindre bureaukrati og mere frihed – der er vi enige 🙂

 6. Mikael Rieck siger:

  Jeg er stor fan af Asger, men det her er da vist en gang vrøvl:

  “Californien i dag råder over verdens 12. stærkeste økonomi”.

  Som jeg husker det har Californien været på randen af bankerot i lang tid og der er mig bekendt inden løsning i sigte. Så vi kan måske kalde det verdens 12. STØRSTE økonomi, men det er noget helt andet end STÆRKESTE.

  /Mikael

 7. Ah super cool med denne kalender. Faldt lige tilfældigvis over den. Du burde indføre det igen i år eller næste 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.