larsbachmann.seo – Få dit eget gTLD domæne

Vi har i mange år været vant til at domæner ender på .com, .net, .org eller landekoder som .dk, .se, .no osv.

Nu er det måske snart en realitet at der bliver åbnet for gTLD, som betyder generiske toplevel domænenavne. Dette betyder i praksis at man købe sit eget TLD, som for eksempel .seo, .reklame, .sony osv. Prisen forventes dog at lande på mellem 700.000 og 2,5 million, så det er ikke noget for de fleste privatpersoner.

Hvad betyder det i gTLD praksis?

Hvis søgemaskinerne vælger at priotere de nye domæner højt, og man således har en fordel ved at have et domæne TLD med sit keyword, så vil det jo være en klar fordel at have retten til det pågældende TLD. Hvis jeg for eksempel gerne vil ranke på restaurant, og køber mit eget domæne TLD (.restaurant), og dermed har en kæmpe fordel i søgemaskinerne på det ord, vil det i praksis betyde at dem der har kronerne, også har fordelen.

Man kan så diskutere om dette er fair, men det vil i hvertfald betyde noget for os der arbejder med søgemaskineoptimering. Har vi en kunde der konkurrere på et meget konkurrencepræget søgeord, så vil det jo være en klar fordel at få kunden til at investere i sit eget TLD.

Og da man kan have stort set et uendeligt antal domæner under et TLD, så vil man teoretisk set kunne kapre side 1 i søgemaskinernes SERP. Dette er selvfølgelig kun teoretisk, da jeg ikke ved hvordan søgemaskinerne vil priotere disse gTLD’s.

Men hvad tror du?

Bliver der kamp om disse gTLD’s eller bliver det en fiasko, på grund af den forholdsvis høje pris eller andre ting?

Kilde: http://www.icann.org/en/announcements/announcement-4-26jun08-en.htm

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

9 Responses

 1. Mikael siger:

  Jeg tror ikke at det bliver en succes. De har jo allerede prøvet med diverse andre domæner der floppede totalt (.mobi mv.).

  På lang sigt kan det godt være at situationen ændrer sig, men jeg tror slet ikke at markedet er klar til den slags. Spørgsmålet er om internettet overhovedet vil fungere som det gør nu når vi engang når til den “modenhed”. Jeg tvivler…

 2. Michael Grove siger:

  Jeg er enig med Mikael i at det ikke bliver nogen stor succes. Markedet er som sagt ikke klar til den slags, og det bliver jo også svært for søgemaskinerne hvordan de skal forholde sig til dette.

 3. Jeg tror på at de ord der har en rimelig bred interesse f.eks. .cola som kan bruges til både Coca.cola, pepsi.cola, jolly.cola a.s.o, får en rimelig succes. Jeg kunne forestille mig at .google, .yahoo, .microsoft, .apple, .dell røg rimelig hurtigt da prisen ikke har den store betydning for de firmaer.

  For os andre sker der sikkert det at større hosting firmaer lægger slanterne for toplevel domænerne som de kan se vil blive populære f.eks. .blog og så sælge domæner herunder og på den måde hente investeringen hjem.

 4. Jeg er klar på at smide en anpart i et købt af .hotel – det må det sgu være penge i 🙂

 5. Lars Bachmann siger:

  Jeg er faktisk ret enig med jer. Enkelte store virksomheder vil købe deres brand som top level domæne, og så er der nok nogle driftige forretningsmænd der opkøber et par stykker med den hensigt at sælge domæner under det pågældende gTLD, som for eksempel .blog som Martin nævner.

  Men søgemaskinerne vil sikkert elske de nye domæner. I dag går de fleste brugere ud fra at et dansk firma har et .dk et tysk firma har .de osv, men med de nye gTLD’s bliver der et endnu større behov for at indeksere og levere søgeresultater, da behovet for søgninger om muligt vil stige, da man ikke længere kan formode at danske webadresser ender på .dk, .com, .net eller lignende.

 6. Markus Jalmerot siger:

  Skal være interessant at følge udviklingen med egen TLD.
  Hvis prisen er så høj som det synes, tvivler jeg på det vil påvirke SERPS så meget. I alle fall ikke de første år.

  Forbindelsen værdi fra de nye domæner, vil sandsynligvis blive begrænset i første omgang, som altid med nye domæner. Men efter været oppe og køre for 1-2 år, og hvis man arbejder kontinuerlig med indholdet, vil det blive
  en konkurrent til at regne med i SERPEN.

 7. Rasmus siger:

  Nu er det jo sådan at privatpersoner ikke MÅ købe disse gTLD 🙂
  Bare for en god ordens skyld..

  Men store koncerner som LEGO tror jeg også vil kunne få glæde af dem..

  F.eks. danmark.lego, england.lego etc.

 8. Lars Bachmann siger:

  Det er endnu ikke bestemt at privatpersoner ikke må købe gTLD’er, men ICANN foreslår at det ikke bliver for private, men udelukkende for folk der ønsker at drive et registry.

 9. Henrik Jørgensen siger:

  Spændende at se udviklingen. I øvrigt 25 års dagen for det første .com domæne..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.