Lav din egen 404 side

Alting går ikke altid efter planen, og derfor vil der være nogen der lander på din 404 side.

En 404 side er en “Siden kan ikke vises”-side. Det sker når dine besøgende besøger en adresse (URL) på din hjemmeside, som ikke eksisterer. På nogle sider vil der blot stå “404 – Siden kan ikke vises”, men du har faktisk mulighed for at lave din helt egen personlige 404 side.

Når nu dine besøgende, besøger en side der ikke findes, så gælder det om at hjælpe dem videre. Dette kan gøres på mange måder, og alt efter hvilken type hjemmeside det drejer sig om, kan det for eksempel være:

 1. Ved automatisk at sende brugeren videre til relevant side (Forsiden, kontaktsiden etc)
 2. Vise de 5 eller 10 mest relevante sider på din hjemmeside
 3. Give den besøgende mulighed for at lave en søgning
 4. Indrøm der er sket en fejl, og brug humor til at fortælle det.
 5. Tilbyd dine brugere en rabatkode, eller lade dem signe sig op til dit nyhedsbrev

Hvorfor rammer mine besøgende en 404 side?

Det kan der være flere årsager til, men som oftest er det på grund af et gammel link, enten fra en ekstern eller intern side, til en af dine sider som ikke lægere findes. Jeg ser ofte link i f.eks. fora, hvor links som indeholder specialtegn ikke linker korrekt.

Sådan laver du din egen 404 side i WordPress

Dette forudsætter at du bruger WordPress, men gør du det, har jeg her 2 løsninger til dig.

Den nemme løsning

404-sideDet siges at der findes et plugin til alt, og heldigvis findes der også et plugin til at lave sin egen 404 side. Dette 404 plugin, giver dig en helt simpel løsning, men som dækker de flestes behov. Når du har installeret “404 error pages”, så opretter du blot ny side, via dit kontrolpanel som du f.eks. kalder “Min 404 side”, og efterfølgende kan du under -> Indstillinger ->404 error page – vælge din side via en dropdown boks. Når du har trykket på “Gem ændringer”, så har du din helt egen 404 side.

Så fremover, skal du blot rette i siden “Min 404 side”, hvis du ønsker at ændre indholdet.

Sådan installere du 404 plugin

Log ind i dit kontrolpanel, og gå til -> plugins -> Tilføj nyt. Lav en søgning på “404page” og tryk “Installer nu”.

Den nørdede løsning

Er du typen der gerne selv vil rode lidt i maskinrummet, så er der heldigvis også mulighed for det. I dit WordPress tema er der en fil der hedder “404.php”. Det er den fil der er standard 404 side, og den kan du så selv redigere og tilpasse som du ønsker.

Eksempler og inspiration til din 404 side.

Nu ved du hvordan du skal lave din egen fejlside, men måske er du i tvivl om hvordan den skal se ud. Jeg er selv berømt.. eller måske snarer berygtet for min egen 404 side, som egentlig startede som et intern joke, med en daværende kollega, men som siden hen er blevet brugt som et godt/skidt eksempel.

Du kan se den her, hvis du tør?

Du kan se mange flere gode eksempler via denne billedsøgning på Google, eller på creativebloq.com. Der findes dog også en lang række dårlige eksempler. Et af dem kunne være DanskeBank.dk

Har du nogle gode og/eller dårlige eksempler på 404 sider, så smid gerne en kommentar med et link.

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

13 Responses

 1. John Nielsen siger:

  Tak Lars, for det rigtigt godt indlæg, der på enkel og ligetil facon giver brugere mulighed for at lave nogle bedre 404-sider.
  Alt for mange 404-sider er direkte ubehjælpsomme.
  Med din guide til unikke 404-sider vil flere kunne hjælpe brugere, der ikke selv finder vej – uden at de som webmastere behøver at bruge oseaner af tid eller penge på det.
  Dbh. John

 2. Jan Skinnerup siger:

  Det var da en dejlig nem løsning 🙂

  Hos mig fejler den godt nok lidt på, at den tilsyneladende viser overskriften på mit seneste blog indlæg i stedet for overskriften på 404 siden. Noget mystisk…

 3. Anders siger:

  Jeg så også en der havde lavet sin 404 således at den opfordrede brugeren til at skrive sig op til nyhedsbrevet. Det var så ganske godt formuleret og gav et par ekstra sign-ups i ny og næ. 🙂 Jeg skal vist også til at have kigget på mine 404, der er kun standart meddelelser på de fleste af mine sites.

 4. Kenneth K. siger:

  Hvad med 404 side og lave 301 redirect til forside med javascript?

 5. Jeg har et “for sjov” hjemmeside-projekt i gang for tiden, og tilbage i April fik jeg lavet min 404 side. Jeg forsøgte at lege lidt med JavaScript og endte så med dette resultat:
  http://www.barthold.dk/404

 6. Emil B siger:

  Fint lille blogindlæg, og et rigtig godt eksempel på at det nogle gange kan betale sig, at gøre en lille smule mere ud af sin hjemmeside. Tænker man som en programmør nok oftest gør, er det jo “fint nok”, at man blot får at vide at siden ikke findes – men har man mulighed for at henvise sine besøgende til relevant underside, vise en kæmpe søgeformular, mest solgte produkter på webshoppen eller andet relevant, er man pludselig bare 100 x mere serviceminded.

 7. Nick siger:

  Tak for de to gode muligheder for en mere personlig 404-side 🙂

 8. Tak for det., så kan man da få sat sin 404 ordenligt op 🙂

 9. Mathias siger:

  Tak for guiden, fandt den via google. Selvom indlægget er af ældre dato er relevansen jo den samme.

 10. Brian siger:

  God guide, og fedt med en så alternativ måde at anskue optimeringen. De fleste fokuserer på at optimere alle de ting, som er meningen skal ske, men syntes det er en rigtig god pointe at optimere, når det så går galt på et tidspunkt, så ens besøgende stadig får en god og anderledes oplevelse af det

 11. Aris Kuckovic siger:

  Super fin artikel.
  Hvad er din holdning til, at man slet ikke rammer en 404-side (eller i hvertfald meget sjældent)?
  Lige for at uddybe ovenstående – der er et WordPress plugin, som finder et indlæg eller en side, som matcher din forespørgsel bedst – og du kommer derfor ikke til en 404-side?

  Jeg har haft MANGE kunder på det seneste, som har efterspurgt netop dette?

  God dag 🙂

  // Aris Kuckovic

 12. Christian siger:

  Tak for en god artikel, som altid vil være relevant. Det kan ses i form af at vi først har fået opsat en mere interessant 404 på vores side nu.

  Ikke bare virkede det nødvendigt, at komme op med noget mere originalt. Det var også en ret sjov øvelse, at finde på noget. Vores eksempel er vores designer, der kom på denne idé.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.