Umut’s pizzeria

I dag skal vi hilse på Umut. Umut har tyrkisk afstamning, vil i dag fortælle sin iværksætter historie. Du kan læse mere og følge Umut på Google+

15. Umut’s pizzeria og Mr. Umut – Af Umut Ucler

Jeg er født ind i en iværksætter familie af tyrkisk afstamning, og blev nærmest født med en burger i munden. Min far har haft flere forretninger igennem mit liv, heriblandt pizzeria, caféer og restauranter.

Mit navn, Umut, betyder håb på tyrkisk og jeg må nok have været hans yndling siden alle forretninger blev opkaldt efter mig, Umut’s pizzeria, Umut’s sko og endda en væddeløbshest Mr. Umut.

Jeg har siden barndommen altid været interesseret i at optimere min fars forretning, jeg har altid kunne se forskellige muligheder, men når en “knægt” fortæller sin far om hvordan han burde ændre på nogle processer, så var det lidt op ad bakke. Han har jo “set solen” før mig og vidste derfor bedre end mig.
“Umut’s” blev efterhånden et kendt brand inden for pizza branchen og jeg fik den idé at vi skulle begynde at lave frysepizza, men of course, den trængte ikke igennem.

Jeg har derfor altid glædet mig til at blive iværksætter selv og bevise mit værd. Det har givet mig det drive jeg har i dag. Jeg vil gøre det, blot for at modbevise dem der ikke troede på det.

Min første forretning – levede af risengrød og mors mad

Jeg har tidligere været iværksætter med et vikarbureau (NordicMatch) med over 100 ansatte det første år. Det var noget af en rutsjebanetur fordi vi kun startede med 1400 kr. i egenkapital. Der var lige nok til et domænenavn, webhotel og et simpelt Joomla website.

Vi havde store problemer med vores likviditet. Når vi havde haft en helvedes masse medarbejdere ude hos bl. a. DSB i januar måned, fakturerede vi virksomhederne i slutningen af måneden. 1. februar skulle medarbejderne have løn, oftest 100-200.000 kr, i mellemtiden tog det os op til 60 dage at få pengene hjem. Det betød at vi efter de første to måneder, skulle udbetale 200-400.000 kr. i løn, men havde ikke en rød reje på kontoen. Alle vores penge var ude at svømme hos vores kunder. Vi levede i det første korte stykke tid, af risengrød eller spiste hos min familie. Der var lige akkurat råd til vores regninger.

Det blev bedre og bedre, flere og flere penge på kontoen, men vi kunne mærke en seriøs nedgang i efterspørgslen på vores medarbejdere. Vi valgte at lukke mens vi havde et rigtig pænt overskud.

Måneden efter vi lukkede ned, brød finanskrisen for alvor ud. Jeg kan tydeligt huske at jeg læste en artikel i avisen, hvor 4 ud af 10 vikarbureauer var gået konkurs. Jeg kan selvfølgelig bilde dig ind at vi “forudså” krisen og lukkede i rette tid, men sagen er den, at det var rent held. Var vi blevet ved, havde det med statsgaranti resulteret i ubetalte regninger fra vores kunder og en masse medarbejdere med manglende udbetaling af løn – det ville være en fiasko.

Min første webshop – det tog “kun” 2 år

Jeg røg efterfølgende tilbage på skolebænken og nu under mit studie som E-Concept Developer, er jeg i den spæde start af en webshop indenfor e-cigaret branchen.

Jeg startede faktisk på shoppen tilbage i 2011, men har som studerende og far til to, ikke haft finanser til rigtig at komme i gang. Jeg er alt for perfektionistisk og havde ikke råd til både et stort nok varelager og at få programmeret shoppen.

Jeg gik på kompromis med min partner og vi blev enige om at starte bare et eller andet sted (DIY).

Købte varelager for 20k, designede selv shoppen og prøvede så vidt muligt at kode det selv (learning by doing – da jeg ikke var en super koder).
Det tog måneder og motivationen røg af og til som betød, flere pauser på flere måneder.

I maj 2013, blev vi enige om at enten gør vi det 100% ellers giver vi vores shop og varelager væk, 100% gratis til en heldig på Amino.
Det fik for alvor sat tingene i gang. Jeg startede på et nyt design (for 4. gang), havde lært en masse mht. kodning, men stadig ikke 100%.

I mellemtiden fusionerede vi med to andre som havde et rigtig fint lager og andre kompetencer som vi manglede, og den anden vej rundt.

Thailandsk freelance programmør med $100.000.000 på kontoen til €20/time

Det gik forrygende, men kodningen haltede gevaldigt, lige indtil jeg mødte en freelance programmør som er enormt dygtig. Jeg er som sagt perfektionistisk og vil ikke lancere før det er 100% i orden og tilfredsstillende for mig. Jeg finder undervejs ud af at vores programmør i 2007 solgte en software virksomhed til $100 mill. og som han sagde “I enjoy freelancing and coding ;-)” og alt går til et godt formål, nemlig en gratis skole med undervisning i engelsk og mange andre fag for thailandske børn.
Vi har fået et enormt godt forhold til hinanden og han er blevet en slags mentor for mig. Det hjælper mig med at holde hjulene i gang og så fordi jeg endelig kan få lavet en webshop, som er lige efter mit hoved. Jeg glæder mig til at få lanceret alle mine idéer!

Jeg har mere at fortælle, men det er sku lidt svært at gøre det kort, men her er lidt headlines i historien omkring vores shop Baboony

 • Startede ebakko.dk (e-cigaret shop) i 2011
 • Brændte 20.ooo af på defekte varer, leverandøren forsvandt sammen med pengene
 • Lærte at finde de rigtige leverandører
 • Motivationen udbrændte
 • Feb. 2012 kom motivationen på banen igen og nyt design samt kodning blev sat i værk
 • Motivationen og pengene udbrændte ca. august
 • Maj 2013, enten give shop og lager væk gratis eller gå ALL-IN!
 • Skiftede design og navn til FreshSmoke
 • Juni 2013, fusionering med partnere – har nu et rigtig fornuftigt varelager og fremragende kompetencer
 • Juli, pivot med nyt navn og design, igen – igen – igen 😉
 • www.Baboony.dk bliver født
 • Møder millionær freelance programmør som nærmest arbejder “gratis” for os
 • Pilot-beta-lancering, med minimal markedsføring for at finde “børnesygdomme”
 • Masser af fejl som skal udbedres – markedsføringen sat på pause
 • Okt. 2013 alvorlig sygdom hos min partner/rigtig gode barndomsven, derfor bliver alt i mit liv sat på pause
 • Nov. 2013 godt i gang med fejlrettelser – barndomsven har det efter omstændighederne godt igen
 • Deadline for at gå all-in på markedsføringen i dec. 2013

Don’t DIY

Har du en idé, så eksekver med det samme. Hvis jeg lossede mig sammen og fik brugt nogle penge på at lade professionelle programmere shoppen og gøre det jeg er bedst til, så ville jeg være blandt de første på e-cigaret markedet. Don’t DIY – du vil helt sikkert miste motivationen fordi du vil gøre alt selv. Du kan ikke alt selv, mange ting skal du først til at lære nu. Hvad der vil tage en professionel en time, vil nemt kunne tage dig +10 timer, det gjorde det i mit tilfælde og resulterede i at det gik alt for langsomt.

Markedet er eksploderet, nu er det nærmest for sent. Én ting er sikkert, der skal kæmpes endnu hårdere nu, der er ufattelig mange konkurrenter. Som Lars Skjoldby skrev på Google Plus “Mange har taget pis på at barselskvinder starter børnetøjswebshops. Er det ikke på tide at nogle nævner mænds lyst til at starte e-cigaret shops? Det er gået så vidt at vi har fået en i Tune Centret. I Tune Centret”

Launch crap, but launch fast!

Kom i gang, lancérer du først når alt er perfekt, har du lancéret for sent. Jeg har altid elsket dette citat men aldrig selv efterlevet det. Det ændrede sig denne gang. Kom i gang hurtigst muligt og begynd at tjene penge, lancér når det vigtigste er på plads, ikke når alt er på plads!
Det er det bedste jeg har gjort, undertrykke mit pixelperfektionistiske jeg og lancérede selvom jeg ikke er helt tilfreds, resten skal nok komme SAMTIDIG med at man omsætter.

Kill your darlings, but not them all

Har du en god idé overfor en partner som du tror inderligt på, så kæmp for det! Lav en pretotype hvor du på kort tid laver en prototype og tester hvordan det vil gå. Det kan i mange tilfælde bevise om idéen er god eller dårlig, derefter kan man gå all-in eller kassere idéen.

Glædelig jul

Lars Bachmann

Iværksætter og Online nørd. Arbejder med WordPress og online markedsføring i min virksomhed Conseo.

You may also like...

17 Responses

 1. Halfdan Timm siger:

  Tak for en spændende historie, Umut. Held og lykke med shoppen her nu – jeg håber det bedste for dig og projektet!

 2. Umut Ücler siger:

  Hey Halfdan,

  Det var så lidt og mange tak 😉
  Håber at du når dertil, du sigter efter med http://www.juf.dk. Du gør det skide godt og det er spændende at følge med i udviklingen!

 3. Fed historie Umut! Du kunne absolut godt skrive lidt mere om dine iværksættererfaringer løbende på en blog – jeg ville i hvert fald læse det.

  Held og lykke!!

  • Umut Ücler siger:

   Mange tak Nikolaj! Jeg har længe overvejet at have en blog, men har ikke rigtig vidst hvad jeg skulle skrive om, før nu. Tror det er gået op for mig, at jeg har meget på hjertet, så mon ikke jeg snart starter motoren til bloggen 😉

 4. Anders siger:

  Fed historie:) jeg håber dine “nye” partnere kan holde dig igang 🙂

 5. Lars Skjoldby siger:

  God historie Umut – og tak for referencen til min Google+ post. Jeg kan tilføje, at jeg kører forbi butikken i Tunecentret hver dag og jeg har endnu ikke set en kunde hos dem. Jeg tror at I har valgt jeres placering det helt rigtige sted. 😉

  • Umut Ücler siger:

   Mange tak Lars og det var så lidt! Må ærligt indrømme at jeg smilte helt vildt da jeg læste dit indlæg 😉

   Haha, jeg ser også tomme e-cigaret butikker hist og her. Tror ikke på at mange af dem overlever på længere sigt, så det er bestemt bekræftende at vi har valgt at gå online.

 6. Knuth Becker siger:

  Meget inspirerende historie, Umut – din far må jo være stolt af dig nu! 😉
  Pudsigt i øvrigt at det er din far der har startet Umut’s; der har jeg skam handlet mange gange. Er det en kæde? For jeg synes jeg ser en Umuts pizzaria alle steder.

  • Umut Ücler siger:

   Glad for at du finder historien inspirerende og ja, han er så småt ved at blive stolt 😉
   Well, det var en mindre kæde, lige nu eksisterer der 2 (Ordrup og Hellerup) som min far har solgt videre. I hvilken by handlede du i?

   • Knuth Becker siger:

    Jeg bor i Charlottenlund, så det giver god mening at jeg har lagt mærke til pizzariaerne flere steder. Og det at jeg tror at jeg ser Umuts Pizzaria “alle steder” vidner måske om, at jeg burde komme lidt mere vidt omkring 🙂

 7. Rigtig inspirerende historie, Umut! Specielt om ikke at være for perfektionistisk, men at komme ud over rampen. Men også om ikke at opgive undervejs. Fed prestashop http://www.baboony.dk I iøvrigt har fået lavet. Kører selv prestashop og synes jeres one checkout er FED!

 8. Umut Ücler siger:

  @Knuth Becker:
  Hehe ja, du må se at komme længere ud end Charlottenlund og omegn 🙂

  @Martin Kisby Willerup:
  Tak Martin, er glad for at du synes historien er inspirerende. Perfektionisme er i mine øjne en ulempe hvis ikke man kan styre det og det kunne jeg ikke før nu. Det har virkelig åbnet mine øjne op. Jeg har lige læst et blogindlæg som Mike Radoor (stifteren af Miinto) har skrevet, som handler om at de brugte et kamera til 500 kr. og et par Harald Nyborg malerlamper til at skyde produktfotos midt i tøjbutikkerne i åbningstiden. Ingen grund til at gøre det mere komplekst end det er, kom i gang og polér diamanten hen ad vejen. Diamanten kan sagtens sælges, du skal bare overbevise kunden om at det ER en diamant.

  Det er for nemt at opgive, så det er ikke en option. Jeg bliver ved til den sidste dråbe sved 😉

  Tak for de rosende ord om vores shop, det gør mig stolt!

 9. Spændende og inspirerende historie, Umut. Kan huske at jeg overvejede kraftigt at tage kontakt til dig i forbindelse med salgstråden på Amino. Havde dog alt rigeligt at se til, så det blev kun ved tanken. Er glad for at hører det har udviklet sig som det har og ønsker jer al mulig held og lykke.

  Er forøvrigt 100% enig i det med at være perfektionist er en ulempe. Arbejder selv en del på, at kunne gå på kompromis med hvordan jeg gerne vil have det skal være og hvad der rent faktisk er nødvendigt lige nu og her.

  • Umut Ücler siger:

   Nåh ja, skulle måske have skrevet om det i indlægget, at vi satte det til salg en gang. Der var mange der var interesseret som syntes at designet var godt, har faktisk overvejet at give det væk gratis.

   Du skulle tage at prøve at undertrykke din perfektionisme og komme ud over stepperne. Jeg har faktisk oplevet at nogle ting simpelthen ikke giver mening at fyre krudt af på, da jeg efter lancering får et bedre billede af hvem mine kunder er. Nogle af idéerne bliver derfor droppet og det sparer mig både kroner og tid, men du skal til gengæld være villig til at skrotte idéen 😉

 10. Jacob Leander siger:

  Hej Umut

  Super godt indlæg – jeg kender jo lidt til dig 🙂

  Et af de største problemer jeg netop oplever hos iværksættere er, at de ikke kommer “Ud over stepperne”, da de bruger oceaner af tid på at finde ud af hvordan det perfekte visitkort skal se ud og alle mulige irrelevante ting, i stedet for at komme i gang med det vigtige og få afprøvet sin idé.

 11. Richard Krogh siger:

  Super fint indlæg!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.